על רקע הדיווחים כי טורקיה פתחה בהתקפות על המורדים הכורדים באזור סכר תשרין בסוריה, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ושגריר ישראל לשעבר בטורקיה, ד"ר אלון ליאל התייחס בשיחה עם גדי נס ברדיו צפון 104.5FM למתיחות בין המורדים הכורדים לבין טורקיה, וחזה כבר הבוקר את הנולד כשאמר כי "כוחות צבא טורקיה עשויים לפתוח במתקפה בצפון סוריה כבר בימים הקרובים".
"טורקיה מנצלת את הפסקת האש כדי לכבוש אזורים חדשים", כך אישרו במקביל את הידיעה רשת "סקיי ניוז אלערביה", ודיווחו על: "הפצצה הדדית בין הכוחות הדמוקרטיים הסוריים והפלגים הפרו-טורקיים בסביבת סכר תשרין באזור הכפרי המזרחי של חלב".
ד"ר אלון ליאל דיבר על המתיחות באזור לאחרונה: "הם כבר ריכזו כוחות והחלה הלחימה, אבל יש להפריד בין צפון סוריה לשאר", טען והסביר, "האינטרס הטורקי הוא להעביר את הכורדים עד כמה שניתן אם אפשר אפילו לתוך עיראק. זה מאבק שמתרחש בנפרד", עוד אמר: "טורקיה מתחילה לראות עצמה פטרון של סוריה כולה נוכח העובדה שלמורדים אין היום צבא".
על ההשלכות של האירועים כלפי ישראל אמר: "לגבי הצפון, יש לנו הרבה סימפתיה לכורדים, ואני מניח שיחד עם ארה"ב נמנע טבח בכורדים". לדבריו, "לגבי סוריה עצמה, ארדואן לא ייכנס לסוריה בלי הזמנה של המורדים אבל, התחזית היא שהם יבקשו ממנו. אני לא מאמין שארדואן ייכנס בלי הזמנה של המורדים כי זו הפרה בינלאומית אבל, אם תהיה לו הזמנה זו בעיה מבחינת ישראל".
עוד התייחס למתיחות בין מדינת ישראל וארדואן: "אנחנו לא רואים בו פרטנר כי הוא, ע"פ לשון משרד החוץ, 'חצה את כל הקווים האדומים', הוא מארח את חמאס, קורא למה שאנחנו עושים בעזה 'טבח עם', הצטרף ליוזמה הדרום-אפריקאית בהאג. כך שהשאלה האמיתית היא, אם נכנס צבא טורקי בצורה מסודרת ומתמקם לא רחוק מאיתנו סביב דמשק ועל גבול הגולן- אם אנחנו רואים בזה איום ביטחוני או הזדמנות. אין לי תשובה לזה", טען.
לטענתו, ג'ולאני מנסה לאותת לעבר ישראל שהוא בר-שיח: "אני חושב שההתנהגות שלו בשלושת הימים מאוד מפתיעה. הוא לא מתייחס לישראל כאויב, הוא מנסה לאותת לעולם שינהג בצורה מאוד מתונה ומאחדת בתוך סוריה, ומכיוונו נשמעות הצהרות מפתיעות לטובה".
"העולם מתייחס אל ג'ולאני, מדברים איתו. הוא לא מדבר אלינו ישירות והשאלה היא אם נדבר איתו דרך אחרים, ואם נדבר עם טורקיה כדי לתאם את המהלכים שלנו מולם", הוסיף.
כשנשאל על סגירת הנציגות הישראלית באירלנד, השיב: "לא ניתקנו יחסים עם אירלנד אבל סגרנו את הנציגות שלנו באירלנד- מעשה חריג, בעבר סגרנו נציגויות אך בגלל ענייני תקציב".
כזכור, בכירים אמריקאים אמרו אתמול (שלישי) כי טורקיה ובעלות בריתה מגבירות את נוכחות הכוחות שלהן לאורך הגבול עם סוריה, דבר המעורר חשש שאנקרה מתכוננת לפלישה רחבת היקף לשטח המוחזק בידי הכורדים הסורים, הנתמכים על ידי ארה"ב.
מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, נסע לטורקיה בשבוע שעבר כדי לדון בעתיד סוריה עם ארדואן ולבקש הבטחות שאנקרה תצמצם פעולות נגד הלוחמים הכורדים. אך שיחות הפסקת האש בתיווך ארה"ב בין הכורדים הסורים למיליציות הנתמכות על ידי טורקיה בקובאני קרסו אמש ללא הסכם, וכך, נותר החשש שפלישה טורקית תעקור יותר מ-200,000 אזרחים כורדים בקובאני לבדה, יחד עם קהילות נוצריות רבות.
המתיחות בין טורקיה לכורדים בסוריה עשויה להוביל להתפתחויות שיכולות להשפיע על הביטחון והאינטרסים של ישראל. טורקיה, שיכולה לנצל את הפסקת האש כדי להרחיב את פעולתה בצפון סוריה, עלולה לשנות את מאזן הכוחות באזור, ואילו ישראל עשויה להתמודד עם אתגרים חדשים אם טורקיה תתמוך במורדים ותתמקם קרוב לגבול. לפי ד"ר אלון ליאל, מדובר במצב שמערער את יציבות האזור, וישראל צריכה להיערך בהתאם לאיומים וההזדמנויות שמציב המצב החדש.
במקביל, אמר ארדואן הערב (רביעי) לתקשורת הערבית: "ישראל גוררת את האזור לתהום בתקיפות בלבנון ובעזה, טורקיה תומכת ביציבות סוריה".
"אנחנו נעמוד נגד כל ניסיון לערער את היציבות בסוריה", הוסיף ארדואן, "סדר העדיפויות שלנו הוא להשיג יציבות ולהקים ממשל קבוע, ואנו מדגישים את נחיצות השלמות הטריטוריאלית שלה. לבנון וטורקיה יעמדו לצד סוריה והקהילה הבינלאומית חייבת לתמוך בכך".