נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוקל להמיר את עונשם של מרבית, אם לא כל, 40 האסירים הנמצאים בתא המוות הפדרלי, כך דווח היום (שבת) בוול סטריט ג'ורנל. מהלך זה עשוי לסכל את יכולתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לחדש את קצב ההוצאות להורג המואץ שאפיין את כהונתו הראשונה.

קואליציה רחבה של ארגוני דת וזכויות אזרח לוחצת על ביידן לנקוט בצעד זה, והמאמץ צבר תאוצה בתחילת החודש לאחר שהאפיפיור פרנציסקוס התפלל בנאומו השבועי להמרת עונשם של האסירים המורשעים בארה"ב. אם עונש המוות שלהם יומר, האסירים, שכולם הורשעו ברצח, ירצו מאסר עולם ללא אפשרות שחרור מוקדם.

על פי הדיווחים, התובע הכללי של ארה"ב, מריק גרלנד, האחראי על בתי הכלא הפדרליים, המליץ לביידן להמיר את כל העונשים למעט מספר מקרים בודדים, בעיקר של טרור ופשעי שנאה. בין המקרים שעשויים להישאר בתא המוות: דז'וחר צרנייב, שהורשע בפיגוע במרתון בוסטון ב-2013, רוברט באוורס שרצח 11 אנשים בהתקפה על בית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג ב-2018, ודילן רוף שרצח תשעה מתפללים בכנסייה בצ'רלסטון ב-2015.

בית הכנסת עץ החיים (צילום: רויטרס)
בית הכנסת עץ החיים (צילום: רויטרס)

הרפובליקנים הביעו זעזוע מהאפשרות להמרת העונשים. מנהיג המיעוט בסנאט, מיץ' מקונל, טען כי "משמעות הדבר היא שפוליטיקה פרוגרסיבית חשובה לנשיא יותר מחייהם של אלה שנרצחו". הוא הוסיף כי "הגינוי החברתי החריף ביותר של עליונות לבנה ואנטישמיות חייב לפנות את מקומו לג'יבריש משפטי".

במהלך קמפיין 2020, ביידן הציב את ביטול עונש המוות הפדרלי כאחת מהבטחות הבחירות שלו, ובמהלך כהונתו לא בוצעו הוצאות להורג. זאת בניגוד בולט לתמיכתו הנלהבת של טראמפ בעונש מוות, שתחת ממשלו הוצאו להורג 13 גברים ונשים, כשההוצאה להורג האחרונה התבצעה ימים ספורים לפני כניסת ביידן לתפקיד בינואר 2021.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

"עונש מוות אינו מסייע לבני משפחות הקורבנות. הוא אינו מעניק לנו תחושת צדק כאשר אדם מוצא להורג", אמרה שרון רישר, שאמה אתל לאנס הייתה בין קורבנות הירי בכנסייה בצ'רלסטון, והיא כיום מובילה בקריאה לביטול עונש המוות.