את עומק המשבר בקנדה אפשר למדוד בסקר אחד מפתיע: יותר קנדים רואים כיום את דונלד טראמפ באור חיובי מאשר את ראש ממשלתם, ג'סטין טרודו.
ארבעה ימים בלבד הספיקו כדי להביא את ממשלת קנדה אל סף קריסה: שיחת זום קצרה שבה ניסה ראש הממשלה ג'סטין טרודו להדיח את שרת האוצר שלו, הציתה משבר פוליטי חסר תקדים.
התפטרותה הדרמטית של כריסטיה פרילנד, שרת האוצר וסגנית ראש הממשלה, הגיעה ימים ספורים בלבד לאחר ארוחת ערב ידידותית במעון הקיץ של טרודו, שם סיכמו השניים את פרטי העדכון הכלכלי שהייתה אמורה להציג בפרלמנט, על פי "בלומברג".
ניסיון כושל להחליף את פרילנד במארק קארני, לשעבר נגיד הבנק של אנגליה ושל בנק קנדה, הוביל להתפטרותה במכתב חריף שבו האשימה את טרודו ב"תעלולים פוליטיים יקרים", מדווח ה"אקונומיסט".
המשבר מחריף על רקע איומי טראמפ להטיל מכס של 25% על סחורות מקנדה, כשפרילנד, שניהלה את המשא ומתן מולו בקדנציה הקודמת שלו, סברה שהממשלה צריכה להתמקד בהכנות למלחמת סחר. מצטרף לכך, הדיווח ב"אקונומיסט" ביחס למדיניות ההגירה של טרודו, שהביאה לגידול של 16% באוכלוסייה מאז כניסתו לתפקיד, שהתבררה כבומרנג - הממשלה לא נערכה לכך בתחומי הדיור, החינוך והבריאות.
המכה הסופית הגיעה ביום שישי, כשג'גמיט סינג, מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה שתמכה בממשלת המיעוט של טרודו, הודיע במכתב פומבי שיצביע להפלתה בסוף ינואר. "הוא חי באשליה אם הוא חושב שהוא יכול להמשיך במסלול הזה. המדינה רוצה שהוא יתפטר", אמר ל"בלומברג" חבר הפרלמנט הליברלי ווין לונג, המבטא את הלך הרוח במפלגתו של טרודו.
המספרים מדברים בעד עצמם: המפלגה השמרנית מובילה בפער של 20 נקודות אחוז, מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל", בזמן שסקר חברת "Abacus" מגלה את התמונה המביכה ביותר - יותר קנדים רואים את טראמפ באור חיובי מאשר את טרודו.
המסקנה ברורה: פוליטיקה מוסרנית בשילוב הצהרות נאותות אינה תחליף לניהול יעיל של המדינה.