החות'ים, הארגון המיליטנטי שהחל את דרכו כקבוצת מורדים בצפון תימן, ממשיך לבסס את נוכחותו הצבאית באזורים אסטרטגיים במדינה, והפך לגורם צבאי בעל עוצמה שנשען על אסטרטגיות לחימה מתקדמות, כך לפי תחקיר שנחשף לאחרונה ב"רשת אל-ערביה". החות'ים, לא רק שהקימו רשתות מנהרות תת-קרקעיות ותחמושת מתקדמת – אלא גם בנו בסיסים צבאיים סודיים במטרה להימנע מהתקפות האוויריות מצד הקואליציה הערבית בתימן, אשר פועלת לתמוך בממשלת תימן הלגיטימית מאז 2015.

במשך הזמן הם הפכו את האזורים הכפריים וההרים המערביים של תימן לבסיסים סודיים ובסיסים תת קרקעיים המאפשרים להם להימנע מהתקפות אוויריות ולהתחמש במערכות נשק מתקדמות.

טילים של חות'ים (צילום: רשתות ערביות)
טילים של חות'ים (צילום: רשתות ערביות)

בניית בסיסים תת-קרקעיים ומבצרים בהרים

החות'ים, שמקבלים תמיכה טכנולוגית ונשק מאיראן, יצרו מיני-מדינה צבאית בתוך תימן, עם בסיסים מאובטחים בהרים ובתוך הקרקע, שהוקמו בחלקם במטרה להימנע מתקיפות צבאיות של הקואליציה הערבית, בראשות ערב הסעודית.

החות'ים הקימו רשת רחבה של מנהרות ומערות תת-קרקעיות במבנים דמויי -חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, וג'האד האיסלאמי בעזה, תוך שמירה על אספקה של נשק מתקדם ותחמושת. המחסנים תת-קרקעיים שהם בנו מכילים לא רק תחמושת, אלא גם מרכזים לייצור מוקשים ימיים וסירות ממולכדות, סדנאות להרכבת טילים נגד-ספינות וטילים קרקע-אוויר.

הבסיסים הללו ממוקמים באזורים מרוחקים ובלתי נגישים, בעיקר באזורים ההרריים של מחוזות סעדה, עמראן וחג'ה, כאשר המטרה היא להקים מבנים שמאפשרים את המשך הלחימה, למרות האיומים האוויריים מצד הקואליציה הערבית בתימן.

ההיערכות הצבאית של החות'ים כוללת גם מערכות טילים קרקע-אוויר, טילים נגד-ספינות, ומוקשים ימיים, שמשמשים אותם ליצירת איום על ספינות סוחר במרחב הים האדום, מפרץ עדן וים סוף. החות'ים, שבזמן האחרון שמו להם למטרה לפתח יכולות ימיות ואוויריות, הציבו גם מערכות רדארים ומקלטים תת-קרקעיים במטרה להקשות על התקפות אוויריות, כולל מטוסים אמריקאיים ובריטיים שהתמקדים בהרס תשתיותיהם.

החות'ים משתלטים על ספינה (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
החות'ים משתלטים על ספינה (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

מאבק בזירה הימית והאווירית

המאמץ הצבאי של החות'ים מתפשט לכלל חופי הים האדום, עם בסיסים ושירותי תחזוקה הממוקמים בעיר חודיידה ובאיים הסמוכים. במקביל, הם מחזיקים מערכות להגנה אווירית כמו גם מתקני שיגור המיועדים לטילים ומל"טים, שהפכו לאמצעי התקפה חשובים מבחינתם.

תמונות לוויין וניתוחים מודיעיניים מראים כי החות'ים השקיעו משאבים רבים בהקמת רשתות מנהרות תת-קרקעיות, ומתקנים לאחסון נשק, ציוד ומחסנים צבאיים, בהם מאוחסנים לא רק תחמושת וציוד צבאי, אלא גם טכנולוגיות צבאיות מתקדמות שהגיעו אליהם מאיראן. על פי הדיווחים, חלק מהמנהרות גם כוללות מתקני שיגור טילים, מל"טים ומטענים.

בנוסף, החות'ים לא מהססים להשתמש באסטרטגיות לחימה בהרים ובמנהרות, דומות לאלו של חמאס בעזה או חיזבאללה בלבנון, מה שמאפשר להם להימנע מהתקפות ישירות מצד הכוחות האוויריים של הקואליציה הערבית.

החות'ים לא מהססים להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות לצורך פגיעה במטרות אסטרטגיות. בסוף 2023, בעקבות האיומים על ספינות מסחריות במצרי באב אל-מנדב וים סוף, החות'ים התמקמו על איים אסטרטגיים כדי לפתח סירות ממולכדות ומוקשים ימיים. זאת בנוסף לפיתוח טילים נגד-ספינות, אשר יכולים לסכן את תנועת הסחר החופשי במרחב הימי.

באזור מזרח תימן, כמו במחוז אל-ביידא', פורסים החות'ים מתקנים צבאיים שכוללים לא רק תשתיות לתחמושת, אלא גם פעולות הנדסה רחבות היקף – סלילת דרכים, חפירת מנהרות והקמת בסיסים חדשים. כל זאת במטרה לשדרג את יכולת הלחימה וההגנה שלהם, ולמנוע התקפות מקואליציית המדינות שתומכות בממשלה התימנית.

החות'ים משתלטים על ספינה (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
החות'ים משתלטים על ספינה (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

האיום מתפשט

לפי הרשת "אלערביה", אם החות'ים יצליחו להמשיך לבסס את רשתות המנהרות והמתקנים הצבאיים בתימן, הם עלולים להפוך לאיום אסטרטגי לא רק על תימן, אלא גם על היציבות הביטחונית במזרח התיכון כולו. הם יכולים להמשיך להפעיל לחצים על מדינות האזור דרך התקפות ימיות ואוויריות, עם מערכות טילים, מל"טים, ומוקשים ימיים, כל זאת מתוך תחום חופי ומערב תימן.

המאבק הפנימי בתימן נמשך, והשפעתו ניכרת לא רק בתוך המדינה, אלא גם במלחמה הקרבה במזרח התיכון. החות'ים, עם בסיסיהם התת-קרקעיים ומערכות הלחימה המתקדמות, לא רק שאינם מראים סימנים של ירידה בכוחם, אלא אף נראים ככוח צבאי שמפיץ את השפעתו מעבר לגבולות תימן, ומאתגר את יציבות הסחר הימי במרחב האסטרטגי של ים סוף והים האדום.

לוחמים חות'ים (צילום: AFP)
לוחמים חות'ים (צילום: AFP)