הסכם דרמטי בין המיליציות השיעיות בעיראק לממשלת בגדאד: בכיר במליצית "אל-נוג'באא" חשף בשיחה עם העיתון הלבנוני "אל-אח'באר" כי הושג הסכם להפסקת התקיפות נגד ישראל. ההסכם, שגובש בשקט דיפלומטי, כולל גם התחייבות לאי-התערבות בזירה הסורית המתחממת.

"קיבלנו אור ירוק מטהרן", מסר הבכיר בשיחה עם העיתון, והדגיש כי ההחלטה התקבלה על רקע המתנה למדיניות הממשל האמריקאי החדש במזרח התיכון. לדבריו, "איראן העניקה לנו חופש פעולה מלא בכל הנוגע להתפתחויות בסוריה". מאחורי הקלעים של ההסכם עומדים לחצים כבדים מצד גורמים אזוריים ובינלאומיים לפירוק המיליציות ומסירת נשקן לידי המדינה העיראקית. "זהו ניסיון להחליש את ציר ההתנגדות", טען הבכיר, "אחרי שנה של עימות מול ישראל".

גורם ביטחוני בכיר בבגדאד אישר כי הממשלה העיראקית קיבלה בחודשים האחרונים שורת פניות בנושא פירוק "אל-חשד א-שעבי", מסגרת-העל של המיליציות השיעיות. ואולם, ראש הממשלה אל-סודאני דחה את הדרישות והכחיש קיומם של "תנאים או הכתבות" בנושא. "העיתוי לא מקרי", אומר ל"אל-אח'באר" דובר "גדודי סייד א-שוהדאא", כאט'ם אל-פרטוסי. "הפסקנו את הפעילות במקביל להפסקת האש בגבול לבנון. יש לנו שותפים בעיראק שהביעו הסתייגות מהמשך התקיפות".

חברי מיליציה פרו איראנית בעיראק  אחרי התקיפה האיראנית (צילום: רויטרס)
חברי מיליציה פרו איראנית בעיראק אחרי התקיפה האיראנית (צילום: רויטרס)

מומחים בבגדאד מעריכים כי מאחורי ההסכם עומד חשש עיראקי מגלישת המשבר בסוריה לשטחה. "יש כאן קריאה מפוכחת של המצב", אומר עלי אל-מטירי, חוקר במכון אל-רפד למחקרים. "הארגונים מבינים שהמציאות האזורית משתנה". עם זאת, בכירי המיליציות מדגישים: "עקרון המאבק בישראל נשאר על כנו". על פי הערכות, ההסכם נועד בעיקר להעניק לממשלת עיראק מרחב תמרון מול הלחצים הבינלאומיים, בעוד המיליציות שומרות על כוחן הצבאי.