הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מעורר שוב פרובוקציות כאשר דיבר בגלוי על שאיפות להרחבת השטחים של ארצות הברית, כשהוא מתכונן לשוב לבית הלבן, כך דיווחו בעיתון "וול סטריט ג'ורנל". טראמפ הצהיר על כוונתו להשתלט על תעלת פנמה ולתפוס את השליטה בגרינלנד מידי דנמרק.
לפי העיתון, הצהרותיו, שנמסרו בנאומים פומביים ובפוסטים ברשתות החברתיות ביום ראשון, מגיעות זמן קצר לאחר שעקץ את ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, כשהציע שקנדה תהפוך למדינה ה-51 של ארצות הברית והתייחס לטרודו כאל מושל.
במהלך הקמפיין לנשיאות, טראמפ ציין שיפעיל את הצבא האמריקני כדי להטיל אמברגו ימי על קרטלי הסמים במקסיקו, ואף יורה לפנטגון להשתמש בכוחות מיוחדים אמריקניים כדי לחסל מנהיגי קרטלים.
"במצטבר, הצהרותיו של הנשיא הנבחר מסמנות שהוא מתכנן לקדם מדיניות חוץ לוחמנית, תוך שימוש באיומים לא שגרתיים ובדרישות חדות כדי להשיג יתרון מול בעלי ברית ויריבים כאחד. טראמפ נוטה לעיתים קרובות לפרובוקציות, ולא ברור אם הוא מתכוון לממש את איומיו. אך אם כן, סביר שיתקל בהתנגדות קשה מצד מנהיגי העולם, שיתנגדו לכל ניסיון לפגוע בריבונותם", כתבו בעיתון.
"עושקים אותנו בתעלת פנמה כמו שעושקים אותנו בכל מקום אחר," אמר טראמפ בכנס שנערך בפיניקס ביום ראשון, כשהוא דורש את החזרת התעלה, שנמצאת כיום בניהול ממשלתי, לידי ארצות הברית. "לעולם, לעולם לא ניתן לזה ליפול לידיים הלא נכונות", טראמפ לא פירט כיצד הוא מתכנן להשתלט מחדש על התעלה, וצוות המעבר שלו לא הגיב לבקשה לתגובה נוספת בעניין".
מאוחר יותר ביום ראשון, בהצהרה שפרסם בעת שהכריז על מינוי שגריר ארצות הברית בדנמרק, טראמפ הדגיש את התעניינותו המתמשכת בשליטה בגרינלנד. "למען הביטחון הלאומי והחירות ברחבי העולם, ארצות הברית רואה בבעלות ושליטה על גרינלנד צורך מוחלט," אמר טראמפ. נציין כי דנמרק שולטת באי האוטונומי.
טראמפ, שעשה את שמו בענף הנדל"ן, דן ברכישת גרינלנד במהלך כהונתו הראשונה. לאחר שדיווח של הוול סטריט ג'ורנל חשף את התלבטויותיו הפרטיות בנושא, גורמים בדנמרק ובגרינלנד דחו את הרעיון. "אנחנו פתוחים לעסקים, לא למכירה", מסר בזמנו משרד החוץ של גרינלנד.
הצהרותיו של טראמפ בנוגע לתעלת פנמה עוררו תגובה זועמת מצד נשיא פנמה, חוסה ראול מולינו, שנכנס לתפקידו ביולי לאחר קמפיין שהתמקד בצמצום ההגירה לארצות הברית דרך יערות הגשם הטרופיים של המדינה, בתמיכת הממשל האמריקני. הוא דחה את איומיו של טראמפ כעלבון לריבונות פנמה.
"כל מטר רבוע של תעלת פנמה והאזורים הסמוכים לה שייכים לפנמה וימשיכו להיות כך, השיב נשיא פנמה, בנאום וידאו ביום ראשון אחר הצהריים. "הריבונות והעצמאות של ארצנו אינן נתונות למשא ומתן".
בפוסט שפרסם טראמפ ברשתות החברתיות, שבו הופיעה תמונה של תעלה ודגל אמריקאי, הוסיף: "ברוכים הבאים לתעלת ארצות הברית!". עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" הדגיש כי למעט פלישה, כמו זו שביצעה ארצות הברית ב-1989 כדי להפיל את הדיקטטור דאז מנואל נורייגה, אין לממשל האמריקני כל יכולת להשיב את השליטה על התעלה, שנבנתה על ידי ארצות הברית לפני למעלה ממאה שנה.
ארצות הברית העבירה בהדרגה את השליטה על התעלה, כמו גם על אזור תעלת פנמה שנשלט על ידה, כתוצאה מהסכם שנחתם ב-1977 על ידי הנשיא ג'ימי קרטר. פנמה קיבלה שליטה מלאה על התעלה בשנת 2000.
"טראמפ מאמין שארצות הברית ויתרה על משהו תמורת כלום," אמר ג'ון פיילי, שהתפטר מתפקידו כשגריר ארצות הברית בפנמה במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. "עבורו, זה עוד דוגמה למדינה שמנצלת את ארצות הברית".
כזכור, אזהרתו של טראמפ מגיעה לאחר שבזמן האחרון איים להטיל מכסים על ייבוא ממקסיקו ומקנדה, אם המדינות לא יבטיחו את גבולותיהן עם ארצות הברית ולא יצמצמו את הסחר בסמים וההגירה הלא חוקית.
לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", תעלת פנמה, שאורכה 50 מיילים ושדרכה עובר כ-4% מהמסחר העולמי, היא קריטית לכלכלה הגלובלית ולצרכנים בארצות הברית. יינות מצ'ילה ובננות מאקוודור נשלחים לחוף המזרחי של ארצות הברית דרך התעלה, כמו גם נחושת מצ'ילה לאירופה וגז טבעי נוזלי ונפט בין חופי ארצות הברית.
בניגוד לתעלת סואץ, שהיא תעלה שטוחה עם מי ים שזרימתם מוגדרת לפי גאות ושפל, תעלת פנמה היא תשתית מורכבת בהרבה. תעלת פנמה מסתמכת על מים מתוקים ומשתמשת במערכת תאי שיט המשמשת כ"מעליות ימיות", שמעלות ספינות לגובה של כ-90 רגל מעל פני הים ומורידות אותן בצד השני. ארצות הברית היא המשתמשת הגדולה ביותר בתעלה, ואחריה סין.
"אתם רואים מה קורה שם – סין," אמר טראמפ לתומכיו ביום ראשון. לטענתו העברת השליטה בתעלה הייתה אך ורק לניהול על ידי פנמה, "ולא לניהול על ידי סין או כל מדינה אחרת".
העיתון מסביר בנוסף את מאבקי הכוחות סביב התעלה- סין החליפה את ארצות הברית כשותפת הסחר הדומיננטית באמריקה הלטינית. מתוך 11 המדינות בעולם שמקיימות יחסים דיפלומטיים עם טאיוואן, אותה בייג'ינג רואה כחלק משטחה, שבע נמצאות באזור זה. חמש מדינות שהעבירו את ההכרה הדיפלומטית שלהן מבייג'ינג לטאיוואן תחת שלטונו של המנהיג הסיני שי ג'ינפינג, בהן הונדורס ופנמה, זכו לשלל עסקאות עם סין.
לאחר שקיבלה שליטה בתעלה, פנמה השקיעה 5 מיליארד דולר בפרויקט לבניית תאי שיט שיתאימו לאוניות גדולות יותר. עם זאת, תעלת פנמה מתמודדת עם אתגרים חמורים יותר לטווח הארוך שעלולים לשבש את תנועת הסחר העולמית. בשנים האחרונות היא נאלצה להתאים את פעילותה, להעלות מחירים, להגביל תנועת ספינות ולהתאים את שוקע הספינות בשל ירידה בכמות מי הגשמים הנדרשים לתפעול התעלה.
רשויות התעלה עובדות על תוכנית בהיקף של 2 מיליארד דולר להקמת תשתיות לניהול ושימור מאגרי מים מתוקים - סכום השווה לתרומת התעלה לקופת הממשלה של פנמה מדי שנה.
מאז העברת השליטה לארצות הברית, לא נרשמו תלונות מצד משתמשים, אמר הנשיא מולינו, "להפך, התעלה היא מקור לתמיכה בינלאומית חזקה וגאווה לאומית", אמר מולינו בנאום, "ההסכמים גם קבעו את הניטרליות הקבועה של התעלה".
בקולומביה השכנה, הנשיא גוסטבו פטרו אמר כי הוא יתייצב לצד פנמה ויגן על ריבונותה "עד הסוף": "אם הממשל האמריקאי החדש רוצה לדבר על עסקים, נדבר על עסקים, פנים אל פנים, לטובת עמנו, אך הכבוד לעולם לא יהיה נתון למשא ומתן", כתב פטרו ברשת החברתית X.