בזמן שאיראן מתמודדת עם לחץ בינלאומי גובר, בעולם הערבי חוששים כי בישראל רואים הזדמנות היסטורית לפעול נגד התוקפנות האיראנית, וכי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ממשיך להוביל את המאבק האסטרטגי נגד האיום האיראני, תוך ניצול השינויים הדרמטיים בזירה הבינלאומית, האזורית והפנימית.

ד"ר נביל אלאטום, ראש התוכנית ללימודי איראן במרכז ללימודים אזוריים, אמר לערוץ הסעודי אל-חדת': "נתניהו מנסה לנצל את המומנטום הזה כדי לקדם אסטרטגיה אגרסיבית נגד איראן, תוך ניסיון לערער את הבסיס האסטרטגי שלה באזור. התקשורת האיראנית מדווחת על ציפייה לתקיפה ישראלית אפשרית, כאשר בכיר במשמרות המהפכה האיראניים אף טען כי שלושים הימים הקרובים יהיו התקופה הקשה ביותר בתולדות הרפובליקה האסלאמית".

לדבריו של המומחה, הדינמיקה הנוכחית כוללת מספר משתנים מרכזיים: היחלשותו של חיזבאללה הלבנוני, שהיה חוד החנית של הפרויקט האיראני באזור, והפלת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה, שנחשב לחלק "מתורת החוצצים" של איראן. כמו כן, החות'ים בתימן נחלשו בעקבות סדרת מבצעים משמעותיים, שהנחיתו עליהם מכות קשות.

נתניהו מנסה לנצל את המומנטום הזה כדי לקדם אסטרטגיה אגרסיבית נגד איראן לדבריו, תוך ניסיון לערער את הבסיס האסטרטגי שלה באזור. התקשורת האיראנית מדווחת על ציפייה לתקיפה ישראלית אפשרית, כאשר בכיר במשמרות המהפכה האיראניים אף טען כי "שלושים הימים הקרובים יהיו התקופה הקשה ביותר בתולדות הרפובליקה האסלאמית". בנוסף, המומחה מדגיש כי: "ישנם אינדיקטורים אמיתיים המאשרים או תומכים באפשרות של תקיפה צבאית של ישראל".

"דיווחים מצביעים על כך שתקיפה ישראלית שהתרחשה ב-26 באוקטובר כוונה להגנה האווירית האיראנית, והיוותה מסר ברור על כוונות ישראל להמשיך לפעול".

מצד איראן, לטענתו, נראה כי המיקוד המרכזי הוא על הישרדות המשטר ועל מציאת דרכים לעקוף את האיומים החיצוניים, "איראן מתרחקת ממלחמות ישירות", אמר והסביר כי ישנה התעקשות של איראן על המשך תמיכה במיליציות פרוקסי באזור.

נתניהו מדגיש את חשיבות ההזדמנות לפעול כנגד תכנית הגרעין האיראנית. המומחה מאמין שהמציאות האזורית והבינלאומית יוצרת הזדמנות אסטרטגית עבור ישראל לפעול באופן תקיף נגד תוכנית הגרעין האיראנית, ומבהיר את חששו בנושא: "אני מאמין שעכשיו אנחנו עומדים בפני שינויים מסוכנים מאוד, כפי שציינתי בפניכם, זו הזדמנות חשובה עבור הצד הישראלי לעבור לראס אל-אחטבוט ולהשמיד את הנשק הגרעיני".

גם בני סבטי, חוקר המדור לחקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שוחח עם "מעריב" בנושא וטען כי: האירועים האחרונים רק המחישו לישראל את הצורך להתעמק ולהתעסק עם איראן ישירות". הוא הוסיף כי "אם פוגעים במשמרות המהפכה, זה יכול להביא גם תקווה לציבור האיראני להתמרד, לצאת לרחובות, לעשות עוד קצת צרות ואתגרים למשטר האיראני״.

כזכור, בחודש שעבר בשורת צעדים חריגים, שיגרה איראן באמצע נובמבר בכיר לביירות כדי לשכנע את חיזבאללה להסכים להפסקת אש עם ישראל. במקביל, שגריר איראן באו"ם, אמיר סעיד אירוואני, נפגש עם איש העסקים אילון מאסק, המקורב לנשיא הנבחר טראמפ, בניסיון לבנות גשרים עם הממשל החדש.

באיראן התנהלו ויכוחים פנימיים עזים סביב המגעים הדיפלומטיים: בעוד שהמתונים תמכו במגעים, השמרנים גינו אותם בחריפות. בסופו של דבר בכירים איראנים הביעו נכונות לנהל משא ומתן עם ארה"ב, תוך הדגשת ריסון איראני כצעד לבחינת יכולתו של ממשל טראמפ לקדם יציבות אזורית ולרסן את נתניהו.

לסיכום, המומחה טוען כי המצב הנוכחי מספק לישראל הזדמנות נדירה ואסטרטגית לפעול נגד איראן ישירות, ולא להסתפק בפעולות מוגבלות נגד שלוחותיה. לדבריו, זהו זמן קריטי שבו ניתן לפגוע בתשתיות הגרעין האיראניות ולצמצם משמעותית את האיום על ישראל והאזור.