חדשות מתעתעות למשתמשי וואטסאפ באיראן: למרות ההצבעה בפרלמנט להסרת האיסור על השימוש באפליקציית המסרים הפופולרית ובגוגל פליי, ההחלטה על השימוש בוואטסאפ עדיין תלויה באישור מועצת שומרי החוקה. כך מסביר היום (רביעי) ל"מעריב" בני סבטי, חוקר במדור איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), המתמחה בניתוח המערכת הפוליטית האיראנית.

לדברי סבטי, למרות שהפרלמנט האיראני (ה"מג'לס") הצביע בעד ההחלטה, היא עדיין זקוקה לאישור מועצת שומרי החוקה, שחבריה ממונים ישירות על ידי המנהיג העליון חמינאי. "מוקדם לחגוג", מדגיש סבטי, שכן המועצה יכולה לפסול את החוק אם תמצא שהוא אינו תואם את רוח המנהיג, קרי חמינאי.

המהלך מעורר מחלוקת עזה בתוך הפרלמנט האיראני עצמו, כאשר 136 חברי פרלמנט התנגדו לו בטענה שזו "מתנה לאויבי איראן". מנגד, סגן הנשיא מוחמד ג'וואד זריף הביע תמיכה במהלך, בטענה שהמשך האיסורים אינו תורם לביטחון המדינה.

לאלה מביננו שאינם מתמחים בפולטיקה איראנית, סבטי מסביר כי באיראן פועלות למעשה שתי ממשלות מקבילות: המנהיג העליון ויועציו, שהם השליטים האמיתיים, והממשלה הרשמית בראשות הנשיא, שמתפקדת בעיקר כ"פלסטר" אל מול האזרחים ובמסגרת "יחסי ציבור". לצידם פועלים משמרות המהפכה, שלדברי סבטי ממלאים תפקיד כפול, שהוביל למשבר בקרב העם האיראני: כלפי חוץ הם אחראים על תמיכה בארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס, ובתוך איראן הם אחראים על דיכוי והגבלת האינטרנט.

המעניין הוא, מציין סבטי, שההחלטה ממילא חסרת משמעות מעשית: "כבר שנים שאזרחי איראן משתמשים באפליקציות המדוברות. כולם עוקפים את האיסור וההגבלות באמצעות VPN, (רשת פרטית וירטואלית). כי אין ברירה, הרבה מהעסקים חייבים להשתמש בוואצאפ ובטלגרם". "זה כמו הורים שמעדיפים לעצום עיניים כשילדם המרדן חוצה גבולות", מסביר סבטי, "כך בדיוק המנהיג האיראני מתעלם מהשימוש הנרחב באפליקציות האסורות".

חשוב לציין כי גם אם יוסר האיסור על וואטסאפ וגוגל פליי, איראן עדיין תישאר אחת המדינות המגבילות ביותר בעולם מבחינת חופש האינטרנט. פלטפורמות מרכזיות כמו פייסבוק, X (טוויטר לשעבר) ויוטיוב נותרות חסומות.

לטענת סבטי, מדובר בניסיון של המשטר לרצות את הציבור בתקופה רגישה, כאשר 80% מהאיראנים, כך הודיע לאחרונה חבר פרלמנט איראני, אינם תומכים במשטר. אולם זוהי "סוכריה שכבר נגסו בה", כלשונו. כלומר, המשטר מציג כהישג משמעותי דבר שממילא קיים בשטח - שכן רוב האיראנים כבר משתמשים בוואטסאפ באמצעות תוכנות עקיפה.

"רואים שהמשטר הדיקטטורי הזה נהיה ככסיל עיוור", מסכם סבטי. "מקרה הוואטסאפ מדגים היטב כיצד משטרים טוטליטריים מאבדים את הקשר עם המציאות בשטח - הם מנסים לשלוט במה שכבר מזמן חמק מידיהם".