האם מדובר בשיגעון גדלות או באסטרטגיה מחושבת? פרשנים בכירים בעולם חלוקים בדעותיהם לגבי הצהרותיו האחרונות של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ על תוכניותיו להרחיב את שטחי ארצות הברית בצורה דרמטית – בהיקף שעשוי להשתוות לרכישת אלסקה מרוסיה.

"זוהי תוכנית מחושבת לערעור הסדר העולמי הקיים", טוען סיימון טיסדל, פרשן בכיר ב"גארדיאן" הבריטי. לדבריו, מדובר בניסיון שיטתי לחזק את ההגמוניה האמריקאית, במיוחד באזורים שבהם נפתחות הזדמנויות כלכליות וצבאיות חדשות בעקבות משבר האקלים.

הדברים נאמרים על רקע סדרת הצהרות מפתיעות של טראמפ בשבוע האחרון, בהן הביע כוונה להשתלט על שלושה שטחים: גרינלנד, תעלת פנמה, וקנדה – אותה הוא מתכנן לספח כמדינה ה-51 של ארה"ב.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

במקרה של גרינלנד, מדובר בניסיון חוזר של טראמפ, לאחר שכבר ניסה לרכוש את האי במהלך כהונתו הראשונה, באוגוסט 2019. פרנצ'סקה צ'יימברס, פרשנית ה"ניו יורק טיימס", מספקת הסבר מעמיק לאינטרס האמריקאי: "מדובר באינטרס אסטרטגי כפול – גם נתיבי שיט חדשים שנפתחים עם הפשרת הקרח, וגם מרבצי מתכות נדירות החיוניות לתעשיית ההייטק".

מגזין WIRED מוסיף לניתוח גם את פוטנציאל מרבצי הנפט והגז באזור.

המיור סטין קיירגארד מהאקדמיה הדנית להגנה מציע פרשנות נוספת: "ייתכן שכל ההצהרות הללו הן למעשה מהלך טקטי שנועד ללחוץ על דנמרק להגביר את נוכחותה הצבאית בגרינלנד".

בינתיים, המהלכים של טראמפ כבר מתגלגלים: הוא מינה את קן האוורי, ממייסדי PayPal, לשגריר בדנמרק, והכריז כי גרינלנד היא "הכרח מוחלט לביטחון הלאומי של ארה"ב". במקביל, איים להשתלט מחדש על תעלת פנמה אם לא יופחתו דמי המעבר, ואף פרסם תמונה פרובוקטיבית של דגל אמריקאי מעל התעלה עם הכיתוב: "ברוכים הבאים לתעלת ארצות הברית".

ג'סטין טרודו (צילום: רויטרס)
ג'סטין טרודו (צילום: רויטרס)

לגבי קנדה, לאחר פגישת ערב במאר-א-לגו עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, המשיך טראמפ בקו התוקפני וכתב ברשתות החברתיות כי סיפוח קנדה הוא "רעיון נהדר". הדברים הגיעו על רקע איום להטיל מכס של 25% על סחורות מקנדה ומקסיקו – איום שהביא את מנהיגי שתי המדינות להיפגש עמו לדיון בנושא ביטחון הגבולות.

התגובות הבינלאומיות לא איחרו לבוא. ראש ממשלת גרינלנד, מוטה אגדה, הצהיר נחרצות: "גרינלנד היא שלנו, אנחנו לא למכירה ולעולם לא נהיה למכירה". נשיא פנמה, חוזה ראול מולינו, דחה את האיומים והדגיש כי תעלת פנמה תציין בסוף החודש 25 שנים של ניהול פנמני מוצלח, כולל פרויקט הרחבה שהניב "רווחים של מיליוני דולרים לכלכלה הלאומית שלנו".

בתגובה להתפתחויות, דנמרק כבר החלה בתגבור משמעותי של כוחות הביטחון בגרינלנד, כולל הצבת ספינות פיקוח חדשות, רחפנים וצוותי כלבי מזחלות. השאלה המרכזית נותרת: האם מדובר בתוכנית מעשית, או שמא בהצהרות ריקות מתוכן? ימים יגידו.