הלל נוייר, מנכ"ל UN Watch, ארגון לא-ממשלתי עצמאי שבסיסו בז'נבה, המפקח על פעילות מוסדות האו"ם ומציף עיוותים, הפרות זכויות אדם ואי-צדק - שוחח עם "גלובס" ובית היתר ערער על היכולת של האו"ם לקדם שלום וצדק למלא את ייעודו.
בתחילת הראיון נשאל נוייר על המאבק מול אונר"א ומה הבעיה השורשית של הארגון, נוייר השיב: "אונר"א היא סוכנות האו"ם לפלסטינים שהוקמה ב-1949, שנועדה לסייע לערבים שנעקרו לאחר מלחמת העצמאות. בהתחלה הרעיון היה לעזור להם להתיישב מחדש, להמשיך הלאה. ארה"ב הביאה את מומחה הפיתוח המוביל בעולם שיעזור להם לנהל חיים חדשים בשטחים ערביים שכנים. הפליטים מארץ ישראל יכולים היו בקלות להתיישב מחדש. אבל הם לא רצו. הם אמרו שהג'יהאד נגד מדינת היהודים לעולם לא ייגמר. ואם נסכים להתחיל חיים חדשים בלבנון, אנחנו מוותרים על המאבק נגד מדינת היהודים. מהר מאוד היה ברור שאף אחד מהערבים האלה לא רוצה להתיישב מחדש. אונר"א הפכה לסוכנות שלא על מנת ליישב מחדש, אלא סוכנות שפועלת להנציח אותם לדורות כפליטים".
ומה קרה אחרי 7 באוקטובר?
"אנו יודעים שלפחות 19 מעובדי הסיוע ההומניטרי של אונר"א היו מעורבים בטבח. יש עובד סוציאלי של אונר"א שחטף את גופתו של יונתן סמרנו ז"ל, שנרצח בנובה. רואים בבירור בקלטת וידיאו שהציג הוושינגטון פוסט, שהעובד הסוציאלי הזה לוקח את הגופה". רשימת עובדי אונר"א שנמצאו בעייתיים לא קצרה, הוסיף נוייר ואמר: "השנה ישראל נתנה לאונר"א רשימה של מאה שמות עם מספרי הזהות שלהם לאונר"א, כולל אותו, כדי שיהיו מודעים לעניין, ואמרה 'הנה, אלה אנשים שעובדים גם בחמאס וגם אצלכם'. באונר"א אמרו משהו כמו, 'טוב, אנחנו לא יודעים'. כמה חודשים לאחר מכן ישראל חיסלה בטיל למשאית של מוחמד אבו איתיווי הזה ואונר"א פתאום נזכרה שעובד סיוע שלה נהרג. אנחנו פועלים כדי לעורר מודעות לעניין בקרב המדינות התורמות וגם כדי שאנשים ואזרחים ידעו את האמת".
לאחרונה חשף UN Watch שנציב זכויות האדם של האו"ם, וולקר טורק, גינה את ישראל יותר מאשר כל מדינה אחרת.
איך אתה מסביר את זה?
"בין היתר, מדינות ערב והאסלאם הן שמעלות את ההחלטות ויש להן 56 קולות. והן מאחורי הקלעים אומרות שאם לא תצביע לנו, לא תקבל את הנפט שלנו או את 56 הקולות שלנו. יש לנו מיליארדים בקרנות הון בשליטת קטאר. אני לא אוהב שמדינות נכנעות לכך, אבל הם רציונליים. זה אינטרס אישי. 56 מדינות אסלאמיות מול מדינה יהודית אחת. ההחלטה ברורה".
אם היית מתחיל הכול מחדש, לא עדיף פשוט לבטל את הארגון הזה?
"בוא נסתכל למשל על מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שחשבנו שאולי הוא הגון. שבועות לאחר 7 באוקטובר, הוא אמר, 'אני מגנה את חמאס, אבל הפיגועים לא התרחשו בחלל ריק'. הוא בעצם הצדיק את חמאס. זה מי שנותן את הטון לשאר האו"ם. אז האם נשאר משהו מהאו"ם שכדאי להציל? אני לא יודע, אבל האו"ם לא הולך לשום מקום. יש לו סוכנות פליטים, טלקומוניקציה, תרבות, בריאות עולמית. והבעיה רחבה יותר. האו"ם הוא חלק נורא מזה, במיוחד בגלל הדיקטטורות שבו, אבל אפילו הדמוקרטיות משחקות חלק בפתולוגיות הבעייתיות באו"ם".