נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, פנה לבית המשפט העליון בבקשה לעכב את האיסור הצפוי על פעילות טיקטוק במדינה. טראמפ, שצפוי להיכנס לתפקידו ב-20 בינואר, מבקש זמן לגבש "פתרון פוליטי" לסוגיה, לדבריו.

ביום שישי האחרון הגיש עורך דינו של טראמפ בקשה משפטית לבית המשפט העליון, בה נכתב כי הנשיא הנבחר "מתנגד לאיסור על טיקטוק" ומבקש זמן נוסף "לטפל בבעיה בדרכים פוליטיות".

הדיון המשפטי בבית המשפט העליון צפוי להתקיים ב-10 בינואר, ימים ספורים לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. על פי החוק האמריקאי  ByteDance  הבעלים הסינית של טיקטוק, מחויבת למכור את האפליקציה לחברה אמריקאית עד 19 בינואר או להתמודד עם איסור מוחלט על פעילותה בארה"ב. החוק, שאושר באפריל על ידי הקונגרס ונחתם על ידי הנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן, נועד להתמודד עם חששות לביטחון הלאומי הנובעים מקשרי החברה עם ממשלת סין, טענה ש- ByteDance  מכחישה בתוקף.

טיקטוק ו- ByteDance נקטו שורת צעדים משפטיים במטרה לבטל את החוק, בטענה שהוא פוגע בזכויות חופש הביטוי של משתמשי האפליקציה בארה"ב. למרות זאת, עד כה הניסיונות המשפטיים לא נשאו פרי.

הנהלת טיקטוק. מכחישה חשש לביטחון האמריקני (צילום: שאטרסטוק)
הנהלת טיקטוק. מכחישה חשש לביטחון האמריקני (צילום: שאטרסטוק)

בעוד בית המשפט העליון דחה בעבר בקשה לצו חירום שימנע את יישום החוק, הוא הסכים לשמוע את עמדות טיקטוק ByteDance  והממשל האמריקאי בדיון שיתקיים ב-10 בינואר.

טראמפ טוען, בבקשתו לעיכוב, כי המקרה הנוכחי מציב דילמה חסרת תקדים בין זכויות חופש הביטוי לבין דאגות למדיניות חוץ ולביטחון לאומי. עם זאת, הוא הבהיר כי אינו נוקט עמדה בסוגיה המשפטית עצמה, אלא מבקש לעכב את יישום החוק כדי לאפשר לו לפתור את המחלוקת באמצעים פוליטיים.

משרד המשפטים האמריקאי טוען כי הקשרים לכאורה של טיקטוק עם ממשלת סין מהווים איום על הביטחון הלאומי. דאגה דומה הובעה על ידי ממשלות מקומיות במדינות רבות בארה"ב.

טיקטוק. איסור השימוש צפוי ב-20 בינואר (צילום: שאטרסטוק)
טיקטוק. איסור השימוש צפוי ב-20 בינואר (צילום: שאטרסטוק)

קריאה לתמיכה בחוק הגיעה גם מצד קבוצת תובעים כלליים במדינות שונות, בהובלת התובע הכללי של מונטנה, אוסטין נודסן, אשר פנו לבית המשפט העליון בבקשה לשמור על החוק. בית המשפט הפדרלי לערעורים כבר דחה בתחילת דצמבר ניסיון לבטל את החוק, וטען כי מדובר בהחלטה שמבוססת על פעולות נרחבות ובין-מפלגתיות של הקונגרס ונשיאים עוקבים.

על אף שטראמפ הביע בעבר תמיכה באיסור על טיקטוק במהלך כהונתו הראשונה, הוא טוען כיום כי הוא מתנגד למהלך. במסיבת עיתונאים מוקדמת בדצמבר, אמר טראמפ כי "יש לו פינה חמה בלב לטיקטוק" והוסיף כי האפליקציה תרמה לזכייתו בקרב מצביעים צעירים בבחירות.