ביום חמישי האחרון תקפו כוחות ישראלים את נמל התעופה הבינלאומי בצנעא שבתימן, וכן נמלי ים ותחנות כוח. מספר בכירים באו"ם שנכחו בתימן בעת המתקפה סיפקו לאתר "חדשות האו"ם" מספרים פרטים חדשים על התקיפה והשפעותיה מנקודת מבטם.

אחד מהם, העונה לשם טדרוס, היה בשדה התעופה כשהוא נפגע. הוא שהה יחד עם מר הארנייס וחברים נוספים מהאו"ם שניהלו משא ומתן לשחרור מספר עובדים של האו"ם המוחזקים כבני ערובה על ידי "אנסאר אללה", הרשויות בפועל בצנעא.

טדרוס ועמיתיו הצליחו סוף סוף לעזוב את תימן ביום שישי. מר הראנייס העביר תדרוך לעיתונאים ממשרדי האו"ם בצנעא, בו הדגיש את חשיבותו של שדה התעופה למאמצי הסיוע ההומניטרי.

"אני מתגורר בתימן וקיבלתי את פניו של המנכ"ל טדרוס כיומיים לפני כן. הוא היה כאן כדי לתקשר עם מנהיגי 'אנסאר אללה', הרשויות בפועל בצנעא, כדי לתרום למשא ומתן לשחרור צוות האו"ם. הייתי איתו לאורך כל הדיונים האלה".

ההכנות לתקיפה והמראת המטוסים של חיל האוויר לתימן (צילום: דובר צה''ל)
ההכנות לתקיפה והמראת המטוסים של חיל האוויר לתימן (צילום: דובר צה''ל)

"אתמול הייתי בשדה התעופה כשהתקיפות האוויריות, שנחתו כ-300 מטרים מאיתנו, הרסו את מרכז בקרת התנועה האווירית, הרגו את הצוות שעבד שם ופצעו איש צוות של שירות האוויר ההומניטרי של האו"ם", הוא הוסיף.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>>

"התקיפות האוויריות פגעו בסביבות השעה 16:45", משחזר הארנייס. "לא רק שהייתה לנו אפס אינדיקציה לתקיפות פוטנציאליות, אלא שאיננו יכולים לזכור את הפעם האחרונה בה היו תקיפות אוויריות בשעות היום. אז, תקיפה אווירית על מקום אזרחי ובאמצע היום, רגע לפני שמטוס איירבוס 320 עמד לנחות ועם נוכחת צד של האו"ם, הייתה בלתי צפויה לחלוטין". 

"עמיתינו לביטחון לקחו אותנו, קבוצה של כ-20 אנשי או"ם, אל מחוץ לבניין ה-VIP לתוך חמישה כלי רכב משוריינים", ממשיך הארנייס לספר. "איש הצוות הפצוע של UNHAS (חיל האוויר ההומניטרי של האו"ם) נפגע ברגלו התחתונה מרסיס ונאלץ לפנות אותו לבית חולים בצנעא. ראיתי את דמו על האספלט הבוקר כשנפרדנו מטדרוס. הוא עבר ארבע שעות של ניתוח, ולמרבה המזל הצלחנו להטיס אותו עם המנכ"ל טדרוס היום (שישי) אחר הצהריים".

"מה שהכי מפחיד בתקיפה האווירית ההיא לא היה ההשפעה עלינו, אלא שהיא התחילה כשמטוס נוסעים אזרחי של 'תימניה איירווייז', הנושא מאות תימנים, עמד לנחות. למעשה, המטוס היה באוויר כשהפיקוח האווירי כבר הושמד", נזכר הארנייס.

תקיפת מגדל הפיקוח בנמל התעופה בתימן (צילום: רשתות ערביות)
תקיפת מגדל הפיקוח בנמל התעופה בתימן (צילום: רשתות ערביות)

"למרבה המזל, המטוס הזה הצליח לנחות בשלום, והנוסעים הצליחו לרדת, אבל זה יכול היה להיות הרבה יותר גרוע. שדה התעופה הוא תשתית אזרחית. זה המקום שבו נכנסים ויוצאים כל עובדי הסיוע ההומניטרי הבינלאומי שעובדים בצפון המדינה, כך שאם שדה התעופה יושבת זה ישתק את הפעולות ההומניטריות", הוא מזהיר.

"זה גם שדה התעופה שבאמצעותו יוצאים אלפי תימנים שאינם יכולים לקבל טיפול רפואי מתקדם במדינה למתקני בריאות בירדן, קהיר או מומבאי. אז זהו מיקום הומניטרי חיוני לחלוטין. חיוני שכל הצדדים לסכסוך ישמרו בקפדנות על החוק ההומניטארי הבינלאומי".