פנייתה של טורקיה לישראל בבקשה לקבל עדכונים מראש על תקיפות בסוריה, משקפת תמורות במאזן הכוחות האזורי. ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר בכיר ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מזהה במהלך זה חיקוי של המודל הרוסי: "זה בעצם העתקת דפוס התנהגות רוסית. הרי במהלך כל המלחמה של 2016 והלאה, כשהרוסים התחילו להיות השחקנים הדומיננטיים באזור, אז הם נהגו בעצם ליצור פה איזשהו ערוץ תקשורת מול ישראל".
המהלך מסמן שינוי משמעותי בהיררכיה האזורית. "טורקיה מחליפה את רוסיה בתוך סוריה כשחקנית הדומיננטית ביותר," קובע כהן ינרוג'ק, ומוסיף כי הדבר מפריך את הטענות הערביות בדבר עצמאותה של סוריה: "אנחנו עוד הפעם רואים הוכחה לכך שהיא לא עצמאית והיא הפכה להיות בעצם מדינה וסאלית, כלומר מדינת לוויין של טורקיה."
בראייה היסטורית רחבה יותר, החוקר רואה בהתפתחות זו חזרה למודל העות'מאני: "סוריה הפכה להיות פרובינציה, כלומר מחוז של אימפריה עות׳מנית." במסגרת זו, הוא מתייחס לתפקידו של אל-ג'ולאני כ"מושל החדש העותומני הטורקי של סוריה".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<
באשר ליחסי ישראל-טורקיה, כהן ינרוג'ק תומך בהיענות לבקשה הטורקית: "זה אינטרס ישראלי להיכנס להידברות עם הטורקים, להסביר את עצמנו, כדי שלא תהיה פה איזושהי תקרית לא רצויה." הוא מדגיש כי למרות שכרגע טורקיה ממוקדת בצפון סוריה, "בטווח הארוך ברגע שהם יתחילו להתעמק בסוגיות של סוריה עצמה... זה דבר חיובי שהם עושים את זה ממש מההתחלה, כדי למנוע חיכוך עם ישראל."
הבקשה הטורקית מעידה גם על התרחבות הנוכחות הצבאית של טורקיה בסוריה. "בימים שאנחנו בעצם התחלנו לפעול והשמדנו את הצבא הסורי הקונבנציונלי, לא שמענו דברים כאלה, וזה סימן שאז לא הייתה פריסה של כוחות טורקים," מסביר החוקר. "אבל ככל הנראה בעקבות העובדה שיש עכשיו בשטח כוחות טורקים, אז הם פשוט כדי למנוע חיכוך לא רצוי או אבדות לא רצויות, כנראה לשלומם הם קיבלו את ההחלטה״.
הסוגיה הכורדית נותרת נקודת מתח מרכזית. כהן ינרוג'ק מדגיש כי "הטורקים יעשו הכל כדי לסלק את הכורדים לאורך הגבול שלהם," תוך דרישה למרחק מינימלי של 30 קילומטרים מהגבול. המצב מורכב במיוחד לאור הנוכחות האמריקאית באזור: "באזור צפון סוריה יש גם כוחות של ארצות הברית, והם נותנים לכורדים סוג של חסינות." עם זאת, הוא מזהיר כי "החסינות הזאת עלולה להיות זמנית״.
מבחינת ישראל, הסוגיה הכורדית מהווה אתגר מיוחד, במיוחד לאור עמדתו של שר החוץ גדעון סער שהדגיש את ראיית ישראל בכורדים כבעלי ברית. "כל הדינמיקות באזור לא משחקות לידיים של הכורדים אלא לטורקים," מסכם כהן ינרוג'ק את המצב הנוכחי.