אחרי שתורכיה תמכה ועודדה את פעילות המורדים בסוריה, ולאחר שראשי המשטר הודיעו כי הם מתכוונים לקחת את סוריה כמדינת חסות של תורכיה ולפתח בה פרויקטים של תשתיות, תורכיה עושה צעדים של אימפריאליזם. השבוע היא עשתה עוד צעד משמעותי שעשוי להרגיז את האמריקאים וליצור שינויים אסטרטגיים כלכליים וצבאיים במזרח התיכון.
תורכיה החליטה לייצר מטוס קרב. חיצונית הוא נראה דומה ל-F35, אבל הוא מטוס ביכולות של דור 4. לדעת גורמים בתעשיית ייצור מטוסי הקרב, היכולות של המטוס התורכי יהיו קצת פחות ממטוס ה-F16 הוותיק והפופולרי בעולם המערבי. התורכים סגרו השבוע עסקת מיליארדים להספקה של מל"טים מתקדמים וכן מספר טייסות של המטוס החדש שאותם מפתחים התורכים.
המטוס שזכה לכינוי KAAN פותח לאחרונה על ידי התורכים. כמה אבות טיפוס שלו יצאו מפס הייצור והם במבחני פיתוח. התורכים רצו לרכוש את מטוס החמקן F-35 האמריקאי, אולם בגלל ההתקרבות התורכית לרוסיה ואף רכש מערכות ההגנה האווירית מהרוסים, החליטו בממשל האמריקני לחסום מכירת המטוסים המתקדמים לתורכים. גם גרמניה וגם בריטניה מנעו מכירה של מטוסים מהתעשייה המקומית שלהם לתורכיה.
ממשל ארדואן, שכאמור יש לו שאיפות אימפריאליסטיות, החליט לפתח מטוס קרב מייצור מקומי. משהו הדומה להחלטה הישראלית לפתח את מטוס הלביא בתעשייה האווירית הישראלית בשנות השמונים של המאה הקודמת. "פיתחנו מטוס שיהיה כמו ה-F16, אבל חיצונית היה לו דמיון. ספק אם היה ביכולות של המטוס האמריקני", אומר גורם ביטחוני.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
"לתורכים יש תעשייה ביטחונית מפוארת. המל"ט שהם פיתחו הוא ברמה גבוהה מאוד, לא נופל משמעותית מהמתחרים שלו מישראל ומהמערב. אבל לתורכים אין עדיין יכולות פיתוח וייצור כמו שיש לתעשיות ייצור מטוסי הקרב בארצות הברית, בגרמניה או בבריטניה. זה יקרה אולי בעוד שנים, לא כרגע", אומר גורם ביטחוני שמוסיף: "עצם העובדה כי התורכים קיבלו החלטה לעבור לייצור מקומי גם של מטוסי קרב ואף לשווק אותם למדינות שונות, זה עניין מטריד גורמים שונים במערב".
הסעודים אמנם רכשו מטוסי קרב מתקדמים מארצות הברית ובכלל זה את מטוס ה-F15 המתקדם שגם ישראל הזמינה אותו, אבל במערכת הביטחון אומרים כי לסעודים אין מגבלות תקציב וכדי לשמור על מערכת יחסים טובה עם התורכים הם נכנסו לעסקת הרכש הענקית של המטוס החדש ושל המל"טים מתוצרת תורכיה.
בישראל מעריכים כי התורכים ינסו לשווק את המטוס החדש למדינות הסוניות באזור, למדינות אסיה ולאפריקה. "התורכים יוצרים קווי ייצור שיספקו מטוסי קרב למדינות שלא יכולות לרכוש מטוסי קרב מהתעשיות האמריקניות והאירופאיות", אומר גורם ביטחוני.