הופסק לחלוטין הייצוא של גז רוסי לאירופה דרך אוקראינה, כך דיווח רויטרס היום (רביעי), במהלך שמסמן סוף עידן משמעותי באספקת האנרגיה האירופית.

על פי דיווח ביורוניוז, הפסקת האספקה מגיעה עם תום הסכם המעבר בן חמש השנים, ומביאה עמה השלכות כלכליות משמעותיות הכוללות עלייה במחירי האנרגיה ופגיעה בכושר התחרות התעשייתי של היבשת.

"זהו רגע מכריע שמדגיש את הדחיפות בגיוון מקורות האנרגיה של אירופה", אמר ל-CNBC ג'ייסון בורדוף, המנהל המייסד של המרכז למדיניות אנרגיה גלובלית באוניברסיטת קולומביה, בימים שקדמו להפסקת האספקה. לדבריו, למרות שההשפעה המיידית מרוככת הודות למאגרים הקיימים וספקים חלופיים, האסטרטגיה ארוכת הטווח תדרוש מעבר משמעותי לאנרגיה מתחדשת והתייעלות אנרגטית.

ולדימיר פוטין  (צילום: רויטרס)
ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)

קייסוקה סדמורי, מנהל שווקי האנרגיה והביטחון בסוכנות האנרגיה הבינלאומית, אמר לבלומברג בתקופה האחרונה, בהתייחסו למשבר המתקרב, כי המצב מהווה קריאת השכמה לאירופה להאיץ את המעבר לאנרגיה נקייה. הוא ציין כי המצב חשף את הפגיעות בהסתמכות על ספק יחיד, לצד יכולת ההסתגלות של שוק האנרגיה האירופי.

"אירופה הצליחה להפחית את התלות בגז הרוסי באמצעות גיוון, אך במחיר גבוה", אמר לרויטרס סימו הונקנן, אנליסט בכיר ב-Rystad Energy, בהתייחסו להשלכות הצפויות של הפסקת האספקה. לדבריו, המחיר כולל עלייה במחירי האנרגיה והצורך בערנות מתמדת בהבטחת אספקה חלופית.

בניתוח שפרסם באתר The Conversation לקראת המשבר שחששו ממנו רבים (ואכן קרה), פרופ' מייקל ברדשו מבית הספר למנהל עסקים בוורוויק טען כי משבר הגז משקף אסטרטגיות גיאופוליטיות רחבות יותר של רוסיה והאיחוד האירופי, כאשר האנרגיה משמשת ככלי השפעה. לדבריו, המצב אילץ את אירופה לחשוב מחדש על ביטחון האנרגיה שלה ועל תפקיד הגז בתמהיל האנרגיה שלה.