בשבועות האחרונים התגברו הסימנים המעידים על התפתחות משמעותית ביחסי ארצות הברית ואיראן, דרך ערוץ תקשורת חשאי בין טהרן לממשל טראמפ הנבחר. שורת התבטאויות, דיווחים ומהלכים דיפלומטיים - מרמזים על מגמה חדשה ביחסי שתי המדינות, שעשויה להוביל לשינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי. כך לטענת המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), זאת לפי פרסומים שונים בתקשורת הפרסית.
הסנונית הראשונה הגיעה ב-22 בדצמבר, כשהעיתונאית האיראנית מרים סאלארי, המזוהה עם המשטר, חשפה כי טראמפ העביר מסר לאיראן באמצעות עומאן. המסר, לפי הדיווחים, נגע בנושאים מרכזיים ובהם תוכנית הגרעין האיראנית. למרות שבכירים איראנים ניסו תחילה להמעיט בחשיבות המגעים, התבטאויות נוספות שבאו בעקבותיהם חשפו תמונה רחבה בהרבה.
ההתפתחות המפתיעה ביותר הגיעה מכיוון בלתי צפוי: מהדי ח'אנעלי זאדה, מנכ"ל ערוץ PRESS TV האיראני, שחשף אפשרות לשיתוף פעולה אמריקאי-איראני בסוריה. "יש לנו אינטרסים משותפים בסוריה עם ארה"ב", אמר זאדה, והוסיף כי הצדדים "יכולים לשתף פעולה ביחד נגד טורקיה, כשם שעשינו בעבר בחבל כורדיסטן העיראקית". הצהרה זו, שעוררה סערה בעולם הערבי, מצביעה על נכונות איראנית לשקול מחדש את מערך בריתותיה האזוריות.
אך המפנה המשמעותי ביותר מגיע מהזירה הכלכלית. הודעתו של שר הכלכלה האיראני, עבד אל-נאצר המטי, על נכונות המנהיג העליון לדון מחדש בהצטרפות איראן ל-FATF מהווה תפנית דרמטית. ארגון ה-FATF, הפועל למאבק בהלבנת הון ומימון טרור, היה במשך שנים סלע מחלוקת בין הפלג הרפורמיסטי לשמרני באיראן. הנכונות לדון מחדש בהצטרפות אליו מהווה איתות משמעותי לממשל האמריקאי על נכונות איראנית לגמישות בסוגיות ליבה
תפקידה של עומאן כמתווכת אינו חדש, אך הוא מקבל משנה חשיבות בעת הזו. ביקורו של שר החוץ העומאני באיראן ב-30 בדצמבר, והתבטאויותיו של שר החוץ האיראני עראקצ'י בעקבותיו, מחזקים את ההערכות בדבר קיומו של ערוץ תקשורת פעיל. עראקצ'י אמנם הכחיש העברת מסרים ספציפיים במהלך הביקור, אך אישר את קיומם של קשרים עם הצד האמריקאי באמצעות השגרירות השוויצרית.
דבר אישור המגעים קיבל משנה תוקף בציוצו של העיתונאי האיראני הבכיר, רצ'א קוביישאווי, שצייץ ב-30 לדצמבר: "החלה העברת מסרים בין איראן לטראמפ - ערוץ התקשורת דרך עומאן חודש שוב". אולם שמונה שעות לאחר מכן, צייץ "תיקון טעות" וחזר בו מהמסר.
במקביל שיחות הללו, נדמה כי איראן מבקשת לאותת לממשל הנכנס על הרצון הטוב למו"מ. אימות לכך ניתן למצוא בדברי שר הכלכלה האיראני, עבד אל-נאצר המטי שצייץ בערב השנה החדשה, את דברים הבאים: "שמעתי מנשיא המכובד שהמנהיג העליון הסכים לדון מחדש בחוקי פלרמו ו-CFT במועצה לקביעת האינטרס הציבורי, בהקשר של FATF (כוח המשימה לפעולה פיננסית)".
לפי דסק איראן של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, ציוץ זה עורר סערה בכלי תקשורת האיראנית, מאחר שנושא זה שנים היה מוקד מחלוקת בין רפורמיסטים ושמרנים באיראן והמדינה נמנעה להצטרף ל-FATF, למרות כל ההשלכות וזה כי אם הייתה מצטרפת הפעילות שלה בהלבנת כספים ומימון טרור הייתה חייבת להיפסק.
בעקבות ציוצו של המטי, לשכתו של נשיא פזשכיאן אישרה את הדברים: "הנשיא, בתגובה לדאגות של חלק מחברי לשכת המסחר בנוגע להסרת מכשולים בפני פעילים כלכליים, הודיע על ההחלטה שהתקבלה לבחון מחדש את חוק ה-FATF במועצה לקביעת האינטרס הלאומי, ואמר: 'אנו מקווים שנוכל, באמצעות שיתוף פעולה הדדי, ליצור את התנאים להקלה על הפעילות הכלכלית'".
מוצטפא נג'פי, יועץ בכיר במועצה לזיהוי אינטרס של המשטר האיראני, מעריך כי "התנועות הדיפלומטיות הגלויות והחשאיות בחודש האחרון מצביעות על כך שאיראן וארה"ב נערכות למשא ומתן ישיר וללא מתווכים" עם כניסת טראמפ לתפקיד. לדבריו, תוצאות המשא ומתן עשויות להשפיע באופן אסטרטגי על עתיד היחסים בין המדינות, על תיק הגרעין ועל המערכת האזורית כולה.
למרות הסימנים המעודדים, הדרך להסכם עדיין ארוכה. איראן מדגישה כי כל משא ומתן חייב להיות "מכובד והוגן" ולכבד את "הקווים האדומים" שלה. עם זאת, הנכונות של שני הצדדים לבחון מחדש את יחסיהם, בשילוב עם המהלכים הדיפלומטיים והכלכליים האחרונים, מצביעה על אפשרות ממשית לפריצת דרך ביחסי המדינות. התפתחות כזו עשויה לשנות באופן דרמטי את פני המזרח התיכון ואת מאזן הכוחות העולמי.