המתיחות באזור המזרח התיכון עומדת על סף שינוי משמעותי, זאת בעקבות חידוש העניין של איראן בניהול משא ומתן עם מדינות המערב, ובמיוחד עם ארצות הברית, לפני עלייתו של דונלד טראמפ לשלטון. ד"ר מוחמד על עוואס, פרשן פוליטי מלונדון, התייחס בשיחה לערוץ הסעודי אל חדת' למהלך האיראני בשבועות האחרונים ולסיבות שמאחוריו.

בשבועות האחרונים התגברו הסימנים המעידים על התפתחות משמעותית ביחסי ארצות הברית ואיראן, דרך ערוץ תקשורת חשאי בין טהרן לממשל טראמפ הנבחר. שורת התבטאויות, דיווחים ומהלכים דיפלומטיים - מרמזים על מגמה חדשה ביחסי שתי המדינות, שעשויה להוביל לשינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי. כך לטענת המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), זאת לפי פרסומים שונים בתקשורת הפרסית.

על פי עוואס, שינוי הגישה האיראנית נובע בעיקר "מהשבריריות, החולשה והדעיכה של מצבה האזורי והפוליטי של איראן, לאחר שלדבריו,  איבדה את השפעתה במוקדי מפתח אסטרטגיים כמו סוריה, עזה, ולבנון, במיוחד בשל קריסת משטר אסד, וההפסדים של חיזבאללה-  שלוחיה של איראן באזורים אלו. במשך זמן ארוך החזיקה איראן בכמה "קלפים" חשובים, אך כעת נותר בידה קלף אחד אחרון- החות'ים בתימן. 

היום נחשף המבצע הצבאי "רבות הדרכים" של צה"ל, בו פשטו לוחמי חיל האוויר "שלדג" על מתקן איראני מרוחק לייצור טילים, והשמידו אותו. בלילה שבין השמונה לתשעה בספטמבר בשנה שעברה. זוהי דוגמא אחת מבין רבות לפירוק היכולות של הציר הציר השיעי: איראן, סוריה וחיזבאללה מול ישראל. 

כעת, בעקבות האיומים הגרעיניים המתרקמים, וברקע הסנקציות הכלכליות הכבדות, איראן מצאה את עצמה עוסקת בשינויים אסטרטגיים בנוגע למעמדה בשיחות הגרעין. בהשוואה לעבר, הוא מציין כי "משא ומתן ישיר עם ארצות הברית, שהיה נדחה כל השנים, פתאום עומד על הפרק, ככלי לפניות טקטיות נוספות, ולתיאום מחדש את מטרות מדיניותה, דווקא בתקופה כה רגישה".

החשש הקרוב ביותר של האיראנים לטענתו הוא מהחזרה הצפויה של דונלד טראמפ לשלטון. עוואס מעריך כי טראמפ צפוי לאמץ את ההסכם הקודם עם איראן, אך לא מן הנמנע כי הוא יתכנן מדיניות שתכלול גם את האפשרות הצבאית, אם לא יתממשו הציפיות. "האיראנים רוצים להיות מוכנים למשא ומתן עכשיו, לפני שטראמפ חוזר לבית הלבן", הוא מציין.

הצורך האיראני לשוב לשולחן המשא ומתן מתקיים בזמן בו גם המערב, ובפרט אירופה, שואפים "להפסיק את הסחבת בנוגע לתוכנית הגרעין של טהרן, זאת לאור התחזקות תעשיית הגרעין האיראנית". עוואס ציין כי "לפני שדונלד טראמפ רמז על אפשרות של הסכם, הוא גם רמז על אפשרות אחרת, שהיא האופציה הצבאית וגם האופציה הישראלית.

עוואס רומז כי ייתכן שארה"ב עושה שימוש בישראל, כדרך להפעיל לחץ באיומים על איראן. זאת כדי להראות לה שאם לא תגיע להסכמות דיפלומטיות, ישראל עשויה לנקוט בפעולה צבאית ולמנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. המצב האסטרטגי בין ארה"ב, ישראל ואיראן יוצר מערכת דינמית שבה ארה"ב עשויה להשתמש באיומים של ישראל כהרתעה או כמנוף על מנת להביא את איראן לשולחן המשא ומתן, תוך הצגת אפשרות לפעולה צבאית.

בנוסף, עוואס אומר שאין כיום פערי גישות משמעותיים בין האירופה לארה"ב בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, כולם מסכימים שצריך לעצור את איראן לפני שהיא תגיע ליכולת גרעינית של ממש.

היועץ לביטחון לאומי האמריקני, דניאל סוליבן, רמז לאחרונה שברגע שאיראן תגיע למצב של "תעשיית טרום-גרעין" (כלומר, כשהיא תהיה קרובה מאוד להפקת נשק גרעיני), יש לנקוט בפעולה מיידית לעצור את ההתפתחות הזו.

לסיכום, התמורות האזוריות וההבנה האיראנית כי יש לנצל את חלון הזמן כדי להגיע להסכם משולב, לא רק על הגרעין, אלא גם בהקשרים נוספים, מכתיבות את ההתנהלות הדיפלומטית החדשה של טהרן. ככל שהמשא ומתן יימשך, המזרח התיכון נמצא שוב במרחק של מספר צעדים בלבד מהתפתחויות מסוכנות ואיומים ברמה העולמית.