שדה התעופה הבינלאומי בביירות עמד אתמול (חמישי) במרכז סערה ביטחונית, כאשר כוחות הביטחון בשדה התעופה ערכו חיפוש יסודי במטוס. נוסעים במטוס של חברת "מאהן אייר" האיראנית, אשר היו בו גם נוסעים לבנוניים, הביעו זעם רב בעקבות החיפושים האינטנסיביים שהובילו לעיכובים רבים ותורים ארוכים במשך מספר שעות.

כתוצאה מכך מפגינים תומכי חיזבאללה החלו להיאסף בשיירות אופנועים סמוך לשדה התעופה וסרטוני תיעוד של החיפושים הפכו ויראליים ברשתות החברתיות. פעילי המחחאה ציינו בנוסף כי הבדיקות הקפדניות של מטוסי מאהן החלו לפני מספר שבועות בנוכחות קציני ארה"ב.

אחד מנוסעי המטוס האיראני שעבר בידוק קפדני תועד ברשת החברתית- X מתלהם: ״נהיה פה נמל התעופה של תל אביב״.

תחנת אל-חדת' הסעודית דיווחה אתמול (חמישי) על פי מקורות מערביים, כי "איראן מתכננת להעביר סיוע כספי בהיקף של מיליוני דולרים לחיזבאללה בטיסה של מאהן אייר שממריאה מטהראן ונוחתת בביירות". הדיווחים ציינו כי בעקבות החשש ממטען כלכלי שקשור לחיזבאללה, החלה תקשורת אינטנסיבית בין רשויות לבנון לאיראן, מה שהוביל לגל שמועות ופרסומים שגרם למתיחות גדולה סביב המקרה.

לפי ערוץ "אלמנאר", כוחות הביטחון דרשו לחפש בתוך המזוודות והחפצים הדיפלומטיים, מה שמצביע על ביצוע לא שגרתי בהליכי אבטחת שדות התעופה. אמנת וינה משנת 1961 ליחסים דיפלומטיים קובעת כי לדיפלומטים יש חסינות דיפלומטית מלאה, כלומר הם אינם נתונים לחיפוש או מעקב אישי במדינה הקולטת.

חסינות זו כוללת זכויות והטבות המאפשרות לדיפלומטים "לממש את תפקידיהם באופן חופשי ובטוח, כולל חופש מחיפוש בשדות תעופה", בהקשר של בדיקות בשדות תעופה, המדינה הקולטת לא יכולה לחפש או להטיל חיפושים אישיים על דיפלומטים או לבדוק את רכושם או מטענם. ב"אלמנאר" הדגישו כי צעד כזה "נחשב להפרה של החסינות שמוענקת לנציגים דיפלומטיים לפי האמנה, וכל תקיפה של חסינות דיפלומטית עשויה לגרום למתיחות ביחסים בין מדינות".

שר הפנים הלבנוני, בסאם מאולאוי, התייחס למקרה בהצהרה ואמר: "הכוחות הביטחוניים בשדה התעופה בביירות מבצעים את ההוראות ובודקים את המטוס האיראני לפי ההנחיות". דיונים בין גורמים ביטחוניים ופוליטיים נמשכו עד מאוחר בלילה, במטרה להרגיע את האווירה ולהסיר את המתיחות שנוצרה בעקבות האירועים.

מוקדם יותר טרם הנחיתה, בעיתון הלבנוני "אן נהאר" דווח כי אם יימצא כסף כלשהו במטוס, הוא יוחרם לטובת מדינת לבנון. וכי המטוס עצמו לא יוכל לנחות בנמל התעופה "רפיק חרירי" אם תהליך הבדיקה לא יושלם בהצלחה ובמהרה, ובמקום זאת ינחת על מסלול מרוחק משדה התעופה המרכזי.