סכנה בטיפה המרה: בארצות הברית גובר הלחץ להעלות את המודעות הציבורית לסיכונים הבריאותיים הנגרמים מצריכת אלכוהול. דוח חדש שפרסם ראש שירותי בריאות הציבור בארה"ב, ד"ר ויווק מורתי, מצביע על קשר ישיר בין שתיית אלכוהול לבין התפתחות שבעה סוגים שונים של סרטן, בהם סרטן השד, המעי הגס, הכבד והפה. הדוח קורא להוסיף אזהרות חדשות על תוויות של משקאות אלכוהוליים כדי להדגיש את הקשר שבין אלכוהול לסיכון לסרטן.
לפי הנתונים שהוצגו בדוח, בארצות הברית מתגלים מדי שנה כ-100,000 מקרים של סרטן הקשורים לצריכת אלכוהול, וכ-20,000 מקרי מוות מסרטן נגרמים בשל כך. אלכוהול מוגדר כגורם השלישי בחשיבותו להיווצרות סרטן, לאחר עישון והשמנת יתר. במיוחד בולט הקשר לסרטן השד: כ-16.4% מכלל מקרי סרטן השד נקשרו לצריכת אלכוהול.
למרות המחקר הקיים, ד"ר מרתי מזהיר כי מרבית האמריקאים אינם מודעים לקשר שבין אלכוהול לסיכון לסרטן. "פחות צריכת אלכוהול משמעה פחות סיכון לסרטן," אמר מרתי, והוסיף שאין כמות "קסם" של אלכוהול שניתן להחשיב כבטוחה לחלוטין.
כיום, משקאות אלכוהוליים בארצות הברית נושאים אזהרה כללית מפני הסיכונים שבצריכתם, כמו השפעתם המזיקה על נשים בהיריון וסיכון לנזק בעת נהיגה. עם זאת, אזהרות אלו אינן מתייחסות לסיכון לסרטן. קבוצות מקצועיות רבות, בהן האיגוד הרפואי האמריקאי, מברכות על ההצעה להוסיף אזהרות מפורשות על הקשר בין אלכוהול לסרטן. בישראל אין חובת סימון על המשקאות האלכוהוליים המזהירים מפני הסיכונים הבריאותיים שבצריכתם.
הקשר שבין אלכוהול לסרטן מתבטא בכמה אופנים, בהם פגיעה בחומר התורשתי DNA ושינויים ברמות ההורמונים. נשים רגישות במיוחד להשפעת האלכוהול, שכן גופן מעבד אותו בצורה שונה מזו של גברים. נשים עשויות לפתח רעילות גם בצריכה נמוכה יותר בהשוואה לגברים. המחקר אף מראה כי שיעור מקרי המוות הנגרמים מאלכוהול בקרב נשים עלה משמעותית בשנים האחרונות.
הנחיות התזונה הנוכחיות בארה"ב ממליצות על צריכה מתונה של אלכוהול, המוגדרת כמשקה אחד ביום לנשים ושניים לגברים. עם זאת, המחקר החדש מדגיש כי אפילו בתוך גבולות אלו קיים סיכון מוגבר לסרטן. ד"ר מורתי קרא לבחון מחדש את הגבולות הללו, במיוחד לאור העלייה במודעות לסיכון לסרטן הנגרם משתיית אלכוהול.
שינוי תוויות המשקאות דורש אישור קונגרס, אך המומחים מאמינים כי הוספת אזהרות על סיכון לסרטן תוביל להעלאת המודעות הציבורית ולשיפור הבריאות הכללית. בנוסף, דוח חדש מטעם מחלקת הבריאות ושירותי האנוש של ארצות הברית צפוי להתפרסם בקרוב ולשמש בסיס לעדכון ההנחיות התזונתיות לשנת 2025.