רפורמה מתוכננת במערכת החינוך הסורית מעוררת דאגה בקרב גורמים מערביים ומיעוטים דתיים במדינה, על רקע הבטחות הממשלה החדשה בראשות ארגון היאת תחריר א-שאם (HTS) לבנות חברה פלורליסטית ושוויונית, כך דווח היום (שבת) בוול סטריט ג'ורנל. השינויים המוצעים, שנחשפו השבוע במסמכי משרד החינוך הסורי, כוללים לא רק מחיקת אזכורים למשטר אסד, אלא גם שינויים משמעותיים בתכנים דתיים והסרת תיאוריית האבולוציה מספרי הלימוד.

על פי המסמכים שפורסמו בדף הפייסבוק הרשמי של משרד החינוך, השינויים כוללים החלפת ביטויים כמו "הקרבת חיים למען המולדת" ב"הקרבת חיים למען אללה", ושינוי המונח "דרך הטוב" ל"דרך האסלאם". באופן מטריד במיוחד, הביטוי "אלה שסטו מהדרך" הוחלף ב"יהודים ונוצרים". בנוסף, הוסרו אזכורים היסטוריים משמעותיים, כולל המלכה זנוביה, השליטה האגדית של פלמירה מהתקופה הרומית שקדמה לאסלאם.

שר החינוך הסורי, נזיר אל-קאדרי, ניסה להמעיט בחשיבות השינויים וטען כי מטרתם העיקרית היא להסיר אזכורים מהללים לעידן אסד ואי-דיוקים בתוכנית הלימודים האסלאמית. לדבריו, רק חלק מהשינויים ייושמו, והתוכנית תיבחן על ידי ועדות מקצועיות. עם זאת, מומחים מעריכים כי המעבר לאופי אסלאמי יותר בחינוך הוא בלתי נמנע, בדומה למה שכבר התרחש בבתי הספר באידליב תחת שלטון HTS.

מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)
מורדים ברחובות ג'אנדריס בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: רויטרס)

הדאגה גוברת במיוחד בקרב המיעוטים הדתיים והאתניים בסוריה. הארכיבישוף מאר בוטרוס קאסיס מהכנסייה האורתודוקסית הסורית בחלב הביע חשש כי חלק מהשינויים בתוכנית הלימודים מעידים שהמדינה אינה צועדת בכיוון הנכון. בתקופת אסד, המיעוטים הדתיים והאתניים חיו לצד מוסלמים עם חיכוך מינימלי, אך יחסיהם נפגעו קשות במהלך מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011.

המתח סביב הרפורמה בחינוך מתרחש בזמן שדיפלומטים מערביים, כולל שרי החוץ של גרמניה וצרפת שביקרו בדמשק ביום שישי, מנסים להעריך האם ניתן לתת אמון בהבטחות הממשלה הזמנית. HTS, שהחל כשלוחה של אל-קאעידה אך ניתק ממנו קשרים לפני שנים, מנסה להציג עצמו כמתון יותר ומבטיח לנהוג בשוויון כלפי כל הסורים - נשים ומיעוטים כאחד.

אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: רשתות)
אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: רשתות)

בתוך כך, בקבלת הפנים הממלכתית בארמון העם בדמשק, בירת סוריה, סירב השליט החדש בסוריה, אחמד א-שרעא, הידוע בכינויו אל ג'ולאני, ללחוץ את ידה של שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה בארבוק, אך לא חסך להושיט יד בנימוס אל מקבילה הצרפתי. גם נציגי ה-HTS, היאת תחריר א-שאם, ארגון המורדים הסורי, לא לחצו יד לשרה ושמרו את ידיהם קרוב לחזה, והסתפקו במקום זאת בקידה מנומסת וצנועה, כך כפי שפורסם מוקדם יותר בעיתון הגרמני "בילד".