פיגוע הדריסה הקטלני בניו אורלינס בליל השנה האזרחית החדשה, בו נרצחו 14 בני אדם, ממחיש כיצד דאעש עדיין מסוגל להניע לאלימות למרות שנים של מכות צבאיות מידי הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב. כך דווח היום (שבת) בסוכנות הידיעות רויטרס.

החשוד בפיגוע, שמסוד-דין ג'באר, יליד טקסס בן 42 ותיק צבא ארה"ב ששירת באפגניסטן, פעל לבדו על פי ה-FBI. החוקרים מצאו הקלטות בהן הוא מגנה מוזיקה, סמים ואלכוהול - איסורים המתיישרים עם האידיאולוגיה של דאעש. כעת בודקים החוקרים כיצד הפך מאיש צבא, סוכן נדל"ן ועובד לשעבר בחברת הייעוץ דלויט למי שהיה "מונע 100 אחוז מהשראת דאעש".

בשיא כוחו, בין השנים 2014-2017, שלט דאעש על שטחים נרחבים בעיראק ובסוריה, והפעיל שלוחות ברחבי המזרח התיכון. מנהיגו דאז, אבו בכר אל-בגדדי, שחוסל ב-2019 בידי כוחות מיוחדים אמריקניים בצפון-מערב סוריה, הכריז על עצמו כ"חליף" של כלל המוסלמים.

מנהיג דאעש, אבו בכר אל בגדאדי (צילום: רשתות ערביות)
מנהיג דאעש, אבו בכר אל בגדאדי (צילום: רשתות ערביות)

למרות קריסת ה"חליפות" בעיראק ב-2017 ובסוריה ב-2019, הארגון הצליח להתפזר לתאים אוטונומיים. על פי הערכות האו"ם, כיום מונה הארגון כ-10,000 לוחמים באזורי הליבה שלו. הקואליציה הבינלאומית, הכוללת כ-4,000 חיילים אמריקנים בסוריה ובעיראק, ממשיכה לתקוף את הפעילים באמצעות תקיפות אוויריות ופשיטות.

בחודשים האחרונים ביצע דאעש מספר פיגועים קטלניים במיוחד: הטבח באולם המוזיקה במוסקבה במרץ 2024 בו נהרגו 143 בני אדם, ופיגוע כפול באיראן בינואר 2024 שגבה את חייהם של כמעט 100 בני אדם. השבוע אף תקפו 12 מחבלי דאעש בסיס צבאי בסומליה, והרגו 22 חיילים.

ברט הולמגרן, מנהל המרכז הלאומי למלחמה בטרור בארה"ב, הזהיר באוקטובר כי דאעש "שיקם את מערך התקשורת שלו והחל מחדש בתכנון פיגועים מחוץ לגבולותיו". גורמי מודיעין והביטחון המולדת האמריקאים הזהירו בחודשים האחרונים את גורמי אכיפת החוק המקומיים מפני פוטנציאל לפיגועי דריסה בהתקהלויות גדולות.

פיגוע דריסה בניו אורלינס (צילום: רויטרס)
פיגוע דריסה בניו אורלינס (צילום: רויטרס)

גורמים גיאופוליטיים תורמים להתחזקות הארגון. המלחמה בעזה מעוררת זעם נרחב שמשמש את הג'יהאדיסטים לגיוס פעילים חדשים. בנוסף, נפילת משטר אסד בסוריה בדצמבר והסיכונים הנשקפים לכורדים המחזיקים באלפי אסירי דאעש, עלולים ליצור פתח להתחזקות הארגון.

מומחים מעריכים כי למרות שדאעש לא צפוי לשוב לשליטה טריטוריאלית משמעותית, הארגון ממשיך להוות סכנה בשל יכולתו לבצע "מעשי אלימות אקראיים". במקביל, שלוחת דאעש באפגניסטן (ISIS-K) מוערכת על ידי ממשלות אירופה כ"איום הטרור החיצוני הגדול ביותר" ליבשת, והארגון מתחזק גם באפריקה, שם הפך סניפו בסומליה ל"מרכז העצבים" של הארגון ביבשת.