החלטת בית המשפט הפדראלי בברזיל לחקור תלונה נגד לוחם מילואים ישראלי ששהה בחופשה היא אמנם עליית מדרגה במאבק המשפטי שמנהלים ארגונים פרו פלסטיניים נגד ישראלים בחו"ל, אך במקרה הזה מדובר בהחלטה טכנית שנובעת מפרצה שניצלו עורכי הדין של הארגון כדי לחלץ מבית המשפט הפדראלי את ההחלטה לפתוח בחקירה.

המקרה הזה ואחרים שקרו במהלך החודשים האחרונים במקומות אחרים בעולם, מציבים במרכז את השאלה המתבקשת: אילו מדינות נחשבות "בטוחות" עבור התייר הישראלי בעל עבר (או הווה) צבאי, בעיקר עבור אלה שלקחו חלק פעיל במלחמה הנוכחית.

המדינות שחתומות על אמנת רומא הן כמובן בראש הרשימה ולא מדובר ברשימה קצרה. 125 מדינות ברחבי העולם חתומות על האמנה, בחלק מהמקרים הדבר מותיר פתח משפטי להציף את המערכות המקומיות בתלונות נגד תיירים מישראל העונים להגדרה. המשמעות היא שעצם החברות של מדינה מסוימת בבית הדין הבינלאומי בהאג תוביל במקרים מסוימים לבחינה של התלונה על ידי בית המשפט בעל הסמכות הגבוהה ביותר במדינה.

בין היעדים הפופולריים עבור מטיילים מישראל ובעיקר מטיילים ישראלים אחרי שירות צבאי, נמצאות 28 מדינות מאמריקה הלטינית שכולן חתומות על אמנת רומא. בעוד שעם חלק מהמדינות הללו אין לישראל קשרים רשמיים, מדינות כמו קולומביה, פרו, בוליביה וצ'ילה היו יעדים מתוירים מאוד על ידי תיירים מישראל, וכעת לאור הנסיבות שנוצרו, מומלץ שלא לבקר שם בשל הסכנה להליך משפטי כזה או אחר.

צ'ילה (צילום: רויטרס)
צ'ילה (צילום: רויטרס)

בעוד שגם מדינות כמו ארגנטינה, קוסטה ריקה ומקסיקו חתומות על אמנת רומא, המדינות הללו נחשבות לבטוחות מאוד עבור תיירים מישראל. נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי ידוע כאוהד ישראל מושבע ולכן על פניו לא נשקפת סכנה לישראלים המבקרים שם.

ארה"ב נחשבת למקום הבטוח ביותר עבור תיירים מישראל ביבשת אמריקה שכן היא כלל לא חברה בבית הדין הבינלאומי, בעוד ששכנתה מצפון, קנדה, חתומה אף היא על האמנה ומכירה בסמכות בית הדין הבינלאומי בהאג, אך מעשית לא נשקפת שם סכנה לנקיטת צעדים משפטיים כלשהם נגד ישראלים.

כל-27 המדינות החברות באיחוד האירופי חתומות על אמנת רומא. מנגד, רק במדינות בהן יש סנטימנט אנטי ישראלי מובהק (דוגמת אירלנד) עלולים תיירים מישראל למצוא את עצמם מתמודדים עם אי נעימות משפטית.

אירלנד היא דוגמא טובה למדינה שכזאת, שכן היחסים בין ישראל לאירלנד נמצאים בשפל היסטורי עם ההודעה על סגירת השגרירות הישראלית בדבלין בחודש שעבר. לכן לא מומלץ לישראלים עם עבר צבאי לבקר שם בזמן הקרוב.

דבלין, אירלנד (צילום: שאטרסטוק)
דבלין, אירלנד (צילום: שאטרסטוק)

לעומת זאת מדינות כמו צ'כיה, הונגריה, צרפת איטליה גרמניה (על אף העובדה שהן חתומות על אמנת רומא), נחשבות לבטוחות לחלוטין עבור תיירים מישראל, כך גם מדינות מזרח אירופה.

33 מדינות מאפריקה חתומות על האמנה בהן גם: דרום אפריקה, קניה וטוניסיה. האי זנזיבר, שנחשב לאחד היעדים האהובים על התייר הישראלי, נחשב לבטוח למדי מבחינה משפטית, חרף העובדה שטנזניה (המדינה אליה משתייך האי) כן חברה בבית הדין הבינלאומי, אך בניגוד למדינות כמו דרום אפריקה, שיזמה את התביעה נגד ישראל בהאג, טנזניה לא ידועה בסנטימנט האנטי-ישראלי שלה. גם איי סיישל נחשבים ליעד בטוח לישראלים.

ביבשת אסיה: הודו ותאילנד שני יעדים פופולאריים עבור תיירים מישראל הן מדינות ירוקות לגמרי, שתיהן לא חתומות על אמנת רומא ונהנות מכמויות גדולות של תיירים מישראל הפוקדים אותן מדי שנה (תאילנד דיווחה על כמות שיא של תיירים מישראל בשנה החולפת) ואין כל סכנה משפטית לישראלים שמתכוונים לבקר שם. גם וייטנאם ולאוס נמצאות בצד הירוק של הרשימה.

קמבודיה וכמובן ירדן, נחשבות ליעדים "מסוכנים" עבור תיירים מישראל בעוד שהאיים המלדיביים נמצאים אי שם באמצע. הממשלה המקומית אמנם הודיעה בשבוע שעבר על כך שהיא מבטלת את איסור הכניסה לתיירים ישראלים עליו הודיעה לפני כחצי שנה אך אין ערובה לכך שתייר מישראל לא יתקל באי נעימות כזו או אחרת אם תוגש בקשה לחקור. בתוך כך את המלדיבים ניתן לסווג כמדינה "כתומה" מבחינת רמת הסיכון המשפטי.

האיים המלדיביים (צילום: רויטרס)
האיים המלדיביים (צילום: רויטרס)

התלונה שהוגשה נגד החייל בברזיל הוגשה דרך זרוע של השלטון המקומי שאחראית על העברת בקשות של הציבור למוסדות הממשל. תחילה הבקשה הגיעה לבית המשפט המחוזי במדינת באהייה (שם שהה החייל בחופשתו). בית הדין המחוזי לא מוסמך לדון בבקשה כזאת כיוון שהחייל אינו אזרח או תושב המדינה, ולכן באופן אוטומטי הבקשה הועברה לעיון של בית המשפט הפדראלי בבירה ברזיליה.

חשוב לציין שהשופט בברזיליה דחה על הסף את בקשת התובעים לעצור את החייל לחקירה, לתפוס את דרכונו או למנוע ממנו לעזוב את ברזיל, אך מתוקף החתימה של ברזיל על אמנת רומא (המהווה בפועל את החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג) בית הדין הפדראלי שנמצא בעיצומה של הדממת החגים בברזיל, נאלץ להודיע על חקירת התלונה, עם שובם של השופטים מחופשת החגים (6 בינואר). בשום שלב לא נעשתה פניה ישירה לחייל מצד הרשויות בברזיל, החייל לא זומן לחקירה.

עצם החברות בבית הדין הבינלאומי לא מתירה או מחייבת נקיטת הליכים משפטיים נגד אזרחים ישראלים אפילו אם לקחו חלק בלחימה בעזה במידה כזו או אחרת. הארגונים הפלסטינים שמנהלים את המאבק המשפטי נגד ישראל בעולם מנצלים את רגישות העניין ויכולים "להציק" ולהגיש בקשות לבתי המשפט המקומיים במדינות שבהן לא ישללו אותן על הסף, ולאלץ אותן לבחון את התלונה, כפי שעשו התובעים בברזיל.