טורקיה כבר מחזיקה בשלושה חבלי ארץ לאורך הגבול הסורי - "ג'רבלוס, עפרין ותל אל אביד", ויש לה "כבר נוכחות צבאית לאורך רצועת הגבול סוריה-טורקיה", אך שאיפותיה הטריטוריאליות עדיין לא מוצו. "ככל הנראה, הפעילות הטורקית תתמקד נגד העיר כובאני, הנמצאת בין שני חבלי ארץ שנשלטים על ידי טורקיה", מסביר בראיון "מעריב" ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר בכיר ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב.

המטרה האסטרטגית של טורקיה ברורה: "להרחיק את הכורדים מגבול טורקיה בעומק שלושים קילומטרים". אולם הנוכחות האמריקאית באזור מהווה מכשול משמעותי. לפי כהן ינרוג'ק, "לפי הדיווחים מהימים האחרונים הגיעו כל מיני תמונות שארה"ב הספיקה להקים שם בסיס צבאי על מנת למנוע את הפלישה הטורקית במקום". 

אבו מוחמד אל-ג'ולאני ושר החוץ הטורקי, בפגישה בדמשק (צילום: רויטרס)
אבו מוחמד אל-ג'ולאני ושר החוץ הטורקי, בפגישה בדמשק (צילום: רויטרס)

בתגובה, "טורקיה כמובן מחתה על ההחלטה הזאת. אולם האמריקאים אמרו שזה לא היה ולא נברא, אבל אנחנו רואים נוכחות אמריקאית באזור. למרות הכחשות אמריקאיות, אנחנו רואים פה שהם עושים מאמצים על מנת להרתיע את הטורקים מלהיכנס".

"הכל תלוי בארצות הברית", קובע החוקר. "אם ארצות הברית תעמוד איתן לצד הכורדים, אז לכורדים יש סיכוי. אבל אם ארצות הברית תתקפל, אני חושב שהכורדים לא יוכלו להחזיק מעמד זמן רב". בינתיים, "יש משא ומתן כנראה גם מאחורי הקלעים, אבל הטורקים ירצו לפעול כשידם על העליונה. הרי יש פה מומנטום לטובת טורקיה בכל סוריה, והם לא ירצו לעצור".

חגיגות בסוריה לאחר נפילתו של אסד (צילום: רויטרס)
חגיגות בסוריה לאחר נפילתו של אסד (צילום: רויטרס)

"הם חוששים מאוד שאם וכאשר תהיה פה איזושהי חולשה בריבונות הסורית, אז החולשה הזאת עלולה ליצור אפקט דומינו, גם בעיראק, אולי גם בטורקיה, אולי גם באיראן", מוסיף כהן ינרוג'ק. "מזווית הראייה שלהם זה עלול לערער על השלמות הטריטוריאלית של לא רק סוריה, גם של עיראק, גם של איראן וגם של טורקיה".

במסגרת האסטרטגיה הזו, "הטורקים יחזקו את הידיים של אל-ג'ולאני, ולא יאפשרו לו לגלות כל גמישות כלפי הכורדים בעניין של האוטונומיה". לדברי החוקר, "הם יעשו הכל כדי 'לבלוע' את הכורדים בתוך היישות הסורית, תחת התיוג שהם צריכים להיות חלק של העם הסורי, מבלי לתת להם מעמד רציני".

זוהי "המשך של מדיניות קיימת", מדגיש ד"ר כהן ינרוג'ק. "המטרה העיקרית שלו זה לסלק את הכורדים לאורך הגבול ולשים קץ לארגון PYD-YPG מנקודת המבט שלו. הארגון הזה נחשב כארגון טרור שמאיים על השלמות הטריטוריאלית הטורקית".

השליטה הטורקית על ג'ולאני מוחלטת, והתהליך היה מתוכנן היטב: "קודם כל ראש ארגון הביון הטורקי הגיע, לאחר מכן ראינו את השינוי הדרמטי של ג'ולאני שהוא פשוט התחפש במרכאות למדינאי. לאחר מכן שר החוץ הטורקי הגיע, כנראה לחש לו איך להתנהג, מה לעשות, מה לא לעשות". "הטורקים גרמו לג'ולאני לעשות איזושהי פרסה והפכו אותו מג'יהאדיסט לסוג של מדינאי בחיתולים עם העניבה והג'קט שהם הביאו עבורו מטורקיה".

התוצאות כבר נראות בשטח: "רק לפני כמה ימים שרת החוץ של גרמניה ביקרה במקום. ג'ולאני והממשלה שלו התחילו לצאת לזירה הבינלאומית וליצור פה קשרים עם מדינות אחרות". אך החוקר מדגיש: "חייבים להגיד את האמת, הכל בזכות טורקיה".

אל-ג'ולאני, שמנהיג את סוריה מאז הפלת אסד, אמר לאחרונה שהכוחות הכורדיים צריכים להשתלב בצבא הסורי, אולם הכורדים, כך נראה, רואים היטב את התמונה המלאה. לדברי ד"ר כהן ינרוג'ק, זהו בעצם "ניסיון טורקי להשתלט על הכוחות המזוינים של הכורדים. הרי הם רוצים, אם הם לא יכולים בעצם להביס אותם בשדה הקרב, אז לפחות להשתלט עליהם תחת מנגנון של פיקוד". אך הערכתו היא כי "הכורדים גם מודעים לזה שג'ולאני זה לא ג'ולאני אלא טורקיה", ולכן "לא ישתפו עם זה פעולה".