עם חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב בעוד שבועיים, הוא מתכנן להעניק תיכף ומיד חנינות ליותר מ-1,000 אנשים שהורשעו בקשר לאירועי ההסתערות על גבעת הקפיטול ב-6 בינואר 2021 - כך דיווחו לאחרונה העיתונים בלומברג והגרדיאן.

אותה התקפה, שבוצעה בידי חלק מהתומכים בטראמפ, בניסיון למנוע את אשרור הפסדו בבחירות והעברת השרביט לנשיא ג'ו ביידן, זכתה בזמנו לגינוי נרחב מצדדים רבים במפה הפוליטית האמריקאית. אולם, יש שיגידו כי ככל שטראמפ הלך ושיכלל את הנרטיב בדבר "גניבת הבחירות", כך התפוגג הזעם הציבורי. בד בבד, גברה התמיכה ברעיון החנינה בקרב תומכיו הרפובליקנים - מה שתרם בסופו של דבר לעלייתו מחדש לשלטון, מסביר הוול סטריט ג'ורנל.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)

טראמפ עצמו הצהיר, על פי בלומברג, כי יתמקד בעיקר ב"מקרים הלא אלימים", אך סירב לשלול חנינה גם לתוקפי שוטרים תוך הדגשה כי "כל מקרה ייבחן לגופו". באותה נשימה מוסיף העיתון כי קבוצות ימין קיצוניות, דוגמת ה-Proud Boys, כבר גייסו כספים ולחצים פוליטיים למען הענקת חסינות גורפת ללא תנאי.

מחנה הדמוקרטים, בראשות הנשיא היוצא ג'ו ביידן, מזהיר מפני השלכות חמורות של צעד שכזה. במחווה יוצאת דופן, אתמול (א') פרסם ביידן מאמר מערכת אישי בוושינגטון פוסט לקראת השבעתו הקרבה של טראמפ. בממאמרו, קרא ביידן להנציח את ה-6 בינואר כ"יום בו הדמוקרטיה האמריקנית עמדה במבחן - וניצחה". פרסום אישי של נשיא בעיתון ותחת שמו הוא לא הדבר היחיד המעניין פה, אלא עצם הבחירה להביע זאת דווקא בוושינגטון פוסט, שבעבר הסתייג מלתמוך בבת מפלגתו האריס מלפני כמה חודשים, גם היא אומרת דורשני. 

מכל מקום, לפי מועד פרסומם ותוכן המאמר, נראה ודבריו של ביידן נועדו להתריע מפני סכנת החנינות הממשמשות ובאות. ביידן הדגיש ש"אסור לנו לשכוח" את האירועים הטראומטיים, וכי "עלינו להתחייב לזכור את ה-6 בינואר בכל שנה", מחשש שהחנינות יטשטשו את חומרת המעשים שהתרחשו באותו יום וסיכנו את אושיות המשטר.

ג'ו ביידן, האנטר ביידן (צילום: REUTERS/Anna Rose Layden)
ג'ו ביידן, האנטר ביידן (צילום: REUTERS/Anna Rose Layden)

ברוח דומה צייץ הסנאטור הדמוקרטי בלומנטל בטוויטר כי חנינה למתקיפי השוטרים תהווה "תקדים נורא ומזעזע", וחברי ועדת הקונגרס שחקרו את ההתקפה, כמו ג'יימי רסקין, הזהירו כי "במקרה של אלימות חוזרת מצד המחוננים האחריות תונח לפתחו של טראמפ".

על פי נתוני "ביזנס אינסיידר", מתוך למעלה מ-1,600 אזרחים אמריקאים שהואשמו עד כה בעבירות במסגרת החקירות, לרבות כ-600 תוקפי שוטרים, כבר הורשעו לפחות 1,000, רובם למאסרים שנעים בין ימים ספורים ל-22 שנה. חרף זאת, בקרב חוגים רבים בימין הקיצוני ובבסיס התמיכה של טראמפ התבססה התפיסה כי מדובר ב"אסירי מצפון" שנרדפים על דבקותם בטענותיו חסרות הביסוס בדבר "זיוף הבחירות", כותב הגרדיאן. הם מצפים בדריכות לרגע בו המנהיג יקיים הבטחתו וישחרר אותם כ"פטריוטים אמיתיים".

תומכיו של טראמפ פורצים לגבעת הקפיטול, ינואר 2021 (צילום: רויטרס)
תומכיו של טראמפ פורצים לגבעת הקפיטול, ינואר 2021 (צילום: רויטרס)

ברוח דומה לזו של ביידן, אף הניו יורק טיימס עסק בחנינות של טראמפ כאקט שישנה את הזיכרון הקולקטיבי-אמריקאי ביחס לאירועי ה-6 לינואר. לדבריהם, טראמפ עלול לנסות לעצב מחדש את האופן שבו ייזכר ה-6 בינואר, בדומה למיתוס ההיסטורי של "האבדן הנפלא" ששימש להצדקת העבדות במדינות הדרום לאחר מלחמת האזרחים (1865-1861). עתה, כשהכוח בידיו, ההכרעות שיקבל עשויות להשפיע באופן מכריע על הנרטיב ההיסטורי סביב אחד האירועים הטראומטיים בתולדות ארה"ב.