בראיון שפורסם בסוף השבוע בניו יורק טיימס, מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן חשף תובנה מטרידה לגבי המכשול המרכזי בדרך להסכם שחרור החטופים מעזה. לדבריו, "בכל פעם שנוצר ריחוק פומבי בין ארצות הברית וישראל, והתחושה שהלחץ על ישראל גובר - חמאס נסוג מהסכמתו להפסקת אש ושחרור חטופים".

למרות הבנה זו, התנהלות ממשל ביידן מאז עסקת החטופים היחידה בנובמבר 2023 מעלה תהיות משמעותיות, כך נטען היום (שני) במאמר מערכת של הוול סטריט ג'ורנל. הנשיא ג'ו ביידן הפגין באופן עקבי "ריחוק פומבי" מישראל, תוך שהוא מגביל את פעולותיה, מגנה אותה ודורש את סיום המלחמה ההגנתית שלה. מהלכים אלה נועדו לפייס את בסיס התומכים האנטי-ישראלי במפלגתו לקראת בחירות 2024, אך כפי שציין בלינקן, המסר הגיע גם לחמאס.

ב-30 בנובמבר 2023, הציב בלינקן כללים חדשים לאופן הלחימה של ישראל - שונים מהותית מהאסטרטגיה שהובילה להסכם בעזה. ב-12 בדצמבר האשים ביידן את ישראל ב"הפצצות חסרות הבחנה", טענה שנסתרה בעדויות, תוך העברת מסר לישראל "לעבור לשלב הבא" עם פחות כוחות.

הרס ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
הרס ברצועת עזה (צילום: רויטרס)

עם התגברות הלחץ על ישראל, חמאס הסיק שאין צורך בשחרור החטופים מכיוון שארה"ב תאלץ את ישראל לסיים את המלחמה. בחודש פברואר, הממשל דחף להקמת מדינה פלסטינית, יצר משטר סנקציות נגד ישראל והוסיף תנאים חדשים להעברת נשק. ביידן תיאר את מאמץ המלחמה הישראלי כ"מוגזם" והגדיר את ההתנחלויות כבלתי חוקיות.

בחודשים האחרונים, התחדדה הביקורת האמריקאית עם קריאתו של מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר להפלת ממשלת ישראל, והצבת "קו אדום" על ידי ביידן בנוגע לכניסה לרפיח. הנשיא אף איים בפומבי בהפסקת אספקת תחמושת לישראל - איום שמומש בהמשך.

במאמר המערכת הודגש כי מאז הבחירות בארה"ב, חל שינוי בטון של הממשל. במקום להמשיך ולהתלונן על כישלונו לעצור את ישראל, צוות ביידן לקח לעצמו קרדיט על הישגי ישראל. ביידן, שדחף ל"הרגעת המצב" לאורך כל הסכסוך, התפאר בדצמבר כי "שינה את מאזן הכוחות במזרח התיכון".