דיאב אבו ג'הג'ה, האיש העומד מאחורי המאבק המשפטי העכשווי נגד חיילי צה"ל ברחבי העולם, הפך את הזירה המשפטית לחזית מרכזית במאבקו נגד ישראל. לפי ד"ר חיים איסרוביץ, סגן מנהל וחוקר ראשי במרכז המידע למודיעין ולטרור ע״ש האלוף מאיר עמית, זוהי התפתחות מדאיגה בדפוסי הפעולה האנטי-ישראליים באירופה.
"הם הבינו שזה כלי שהם יכולים להשתמש בו," מסביר איסרוביץ. "אנחנו רואים את זה עם הרשות הפלסטינית, כאילו ברגע שהופכים את בתי הדין הבינלאומיים ואת המערכות, כבר ראינו את זה כבר במשך שנים, זוכרים את זה עם ציפי לבני, דורון אלמוג, כל מיני צווי מעצר, ועכשיו הם פשוט הופכים את זה לכלי מרכזי בלוחמה נגד ישראל״.
הרקע של אבו ג'הג'ה מעורר דאגה מיוחדת. "בסופו של דבר הוא איש חיזבאללה״, מדגיש איסרוביץ. "כמה שעכשיו הוא מנסה להכחיש ולהגיד, בסופו של דבר הוא זה איש שצמח מחיזבאללה, אני משער שיש לו קשרים איתם, אני משער שהוא עדיין שומר על הידברות איתם. אני לא אומר שהם עומדים מאחורי פעילות, אבל זה לא משהו שאתה מתנתק ממנו״.
למרות פעילותו הקולנית, כוחו הפוליטי מוגבל. "הוא קולני, הוא בולט, הוא כבר בולט עשרים שנה," אומר איסרוביץ, "אבל תמיכה ממש, כאילו ביוני שעבר הוא התמודד, הוא הוביל רשימה בבחירות לפרלמנט בבריסל. אז הוא קיבל בסך הכל אלפיים קולות. להגיד שיש שם תמיכה, כאילו משהו שרוכב על זה, יש שם קולות אנטי-ישראליים, נכון, אבל זה לא משהו שמגייס לו תמיכה פוליטית".
עם זאת, מיקומו האסטרטגי מקנה לו יתרון משמעותי. "הבן אדם עובד בבריסל, ליד הלב האיחוד האירופי. ממש מעבר לגבול יש לו את הולנד ששם נמצא בית הדין בהאג והוא משתמש בזה כדי לקדם את עצמו, את האינטרסים האנטי-ישראליים שלו," מציין איסרוביץ.
הקשרים הפוליטיים של אבו ג'הג'ה מתפרסים על פני הזירה האירופית. "בסופו של דבר יש שם מגעים," מסביר איסרוביץ. "כאילו גם האנשים תומכים נגיד של מלאנשון בצרפת, שוב, השמאל הקיצוני, ממש, והם תומכים. בעצם זה שהוא יושב בבריסל, זה ניסיון בהחלט להתקרב לאותם גורמים אנטי-ישראלים בשמאל הקיצוני ממש שיושבים אפילו בפרלמנט האירופי".
פעילותו המשפטית הנוכחית משתלבת במערכה רחבה יותר. "אנחנו יכולים להסתכל כשאנחנו מסתכלים על התמונה הכוללת, אז ברור שיש פה לוחמה משפטית כוללת נגד ישראל," אומר איסרוביץ. "גם צווי המעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר גלנט גם התביעה בהאג שדרום אפריקה מובילה ועוד מדינות יצטרפו אליה".
החוקר מזהיר מפני השימוש ברשתות החברתיות: "לצערנו משתמשים ביותר מדי צילומים שהלוחמים שלנו לא יודעים לעצור את עצמם, ומעלים יותר מדי תמונות ויותר מדי מידע לרשתות החברתיות".
לסיכום, איסרוביץ קורא להיערכות מקיפה: "הכי חשוב שאנחנו נדע לגבש חזית אחידה, גם ברמה המשפטית, גם ברמה נגיד הסברתית, למרבה הצער לא תמיד זה עובד פה מהצד שלנו צריך להיזהר על הדבר הזה, וכן, זו אחת הזירות שבה מדינת ישראל מתמודדת כרגע, אין ספק״.