דרמה במזרח התיכון: איראן משכה את מרבית כוחותיה מסוריה בעקבות קריסת משטר אסד בדצמבר האחרון, כך מדווחים גורמי מודיעין מערביים וערביים. המהלך מהווה מכה אסטרטגית קשה לשאיפותיה האזוריות של טהרן ולציר ההתנגדות שהקימה.

על פי הדיווחים, אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה נמלטו לאיראן, והמיליציות השיעיות התפרקו. "זהו כישלון קטסטרופלי עבור איראן", אומר אנדרו טאבלר, לשעבר מנהל תיק סוריה במועצה לביטחון לאומי האמריקנית.

הנסיגה האיראנית מסמנת את קץ המאמץ רב-השנים של טהרן להשתמש בסוריה כמרכז לאסטרטגיה האזורית שלה. איראן השקיעה מיליארדי דולרים ושלחה אלפי אנשי צבא ולוחמי מיליציות לסוריה מאז 2011, במטרה לתמוך במשטר אסד ולבסס נוכחות צבאית קבועה בגבול עם ישראל.

משמעות דרמטית במיוחד יש לאובדן "הגשר היבשתי" שאפשר לאיראן להעביר אמצעי לחימה לחיזבאללה בלבנון. בימים האחרונים דווח כי איראן מנסה להגביר את העברות הכספים ישירות ללבנון, אך מתקשה בכך.

הממשל החדש בדמשק, בהנהגת ארגון HTS הסוני, רואה באיראן איום משמעותי ומתכוון לפעול כדי למנוע ממנה לשקם את נוכחותה הצבאית במדינה. מנהיג המורדים, אחמד א-שראע, הצהיר כי הפלת אסד "החזירה את הפרויקט האיראני באזור 40 שנה לאחור".

גורמים אמריקניים מעריכים כי איראן תנסה בעתיד לשקם את השפעתה בסוריה, אך הדבר עשוי להיות בלתי אפשרי בטווח הקצר. במקביל, איראן עצמה נמצאת במצב פגיע: תקיפות ישראליות באוקטובר פגעו קשות במערך ההגנה האווירית שלה ובמתקני ייצור הטילים, בעוד המשבר הכלכלי במדינה מחריף.