התמוטטות משטר אסד בדמשק סימנה שבר אסטרטגי ביחסי איראן-סוריה. שר החוץ האיראני עראקצ'י נדרש לנושא בטקס לציון חמש שנים לחיסול סולימאני, והודה כי "התבוסה הסורית הייתה תודעתית בטרם צבאית". השר האיראני, שנשא את דבריו בטהראן, קבע כי התמוטטות הצבא הסורי מהווה "תמרור אזהרה משמעותי" עבור המשטר האיראני. זאת, בניסיון שקוף לשמר את השפעת איראן במרחב הסורי.

המתח הדיפלומטי בין המשטר החדש בדמשק לבין טהראן הגיע לשיאו בעקבות הצהרות המנהיג העליון חמינאי בדבר "שובה הצפוי של ההתנגדות" לסוריה. דמשק החדשה זיהתה בכך ניסיון התערבות בוטה בריבונותה. ראש ההנהגה הפוליטית החדשה בדמשק, אחמד א-שרע, התבטא בראיון מיוחד לרשת אל-ערבייה כי "סוריה החדשה חותרת ליחסי שלום עם כל מדינות האזור והמערב, לרבות איראן - על אף המשקעים ההיסטוריים".

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י (צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י (צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)

ההשקעה האיראנית העצומה במשטר אסד - במונחי כוח אדם, משאבים וחימוש - ירדה לטמיון עם קריסתו. איראן איבדה בעל ברית מרכזי ונתיב אספקה חיוני לחיזבאללה בלבנון. הנסיגה האיראנית המהירה מסוריה המחישה את עומק המשבר האסטרטגי. אלפי לוחמי המיליציות בחסות איראן, שנפרסו במזרח סוריה, דמשק וחלב, נסוגו בבהילות.

אנשי משמרות המהפכה, לצד לוחמים אפגנים, עיראקים, לבנונים וסורים, נמלטו דרך העיר אל-קאאם שבגבול עיראק. בכירים איראנים בדמשק טסו לטהראן, ולוחמי חיזבאללה במערב המדינה נסוגו ללבנון, כך על פי "וול סטריט ג'ורנל". בהיעדר ברירה, נטשו הכוחות הנסוגים כמויות ניכרות של ציוד צבאי ונשק. דיפלומטים מערביים דיווחו כי חלק מהאמצעים הושמדו בתקיפות ישראליות, והיתר נפל לידי "היאת תחריר א-שאם" ובעלות בריתה.

ברברה ליף, בכירה במחלקת המדינה האמריקנית, אישרה כי "איראן נסוגה כמעט לחלוטין מסוריה - התפתחות יוצאת דופן", אך הזהירה מפני ניסיונות איראניים עתידיים לחדש את אחיזתה במדינה. מיק מולרוי, בכיר לשעבר בפנטגון, הגדיר את נפילת משטר אסד כ"פגיעה משמעותית בהשפעה האיראנית באזור וביכולתה לתמוך בארגוני טרור". אנדרו טאבלר, בכיר לשעבר במועצה לביטחון לאומי, כינה את האירועים "כישלון קטסטרופלי" עבור טהראן.

גורמים אמריקניים מעריכים כי איראן תנסה בעתיד לשקם את הגשר היבשתי דרך סוריה ולהפעיל מחדש את רשתותיה, תוך ניצול חוסר היציבות במדינה. עם זאת, בכיר אמריקני העריך כי הממשל הסורי החדש יתנגד לנוכחות משמרות המהפכה בטווח הנראה לעין. ההנהגה הסורית החדשה, המורכבת מ"היאת תחריר א-שאם" ובעלות בריתה - שלחמו שנים ארוכות נגד משטר אסד ותומכיו האיראנים - רואה בטהראן איום משמעותי.

אבו מוחמד אל-ג'ולאני  (צילום: רויטרס)
אבו מוחמד אל-ג'ולאני (צילום: רויטרס)

נסיגת איראן מסוריה מסמנת את קץ מאמציה רבי-השנים לבסס מיליציות בעלות ברית להרחבת השפעתה האזורית. טהראן השקיעה מיליארדי דולרים ושלחה אלפי לוחמים לסוריה מאז 2011, במטרה לתמוך באסד ולשמר נתיב אספקה חיוני לחיזבאללה בלבנון.

גורמי מערב מעריכים כי איראן מנסה להגביר את זרם הכספים לחיזבאללה כפיצוי על אובדן הציר היבשתי. המומחים מדגישים כי הנסיגה האיראנית מסוריה מציינת את סוף עידן בו השקיעה טהראן משאבים עצומים בבניית רשת מיליציות נאמנות להפצת השפעתה באזור.