הכפייה על קנדה להצטרף לארה"ב, השתלטות על תעלת פנמה וגרינלנד, ושינוי שמו של מפרץ מקסיקו ל'מפרץ אמריקה' - אלה חלק מההצהרות המפתיעות שהשמיע אמש (שלישי) נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים סוערת, כדרכו בקודש, באחוזתו בפלורידה.
טראמפ סירב לשלול שימוש בכוח צבאי להשתלטות על תעלת פנמה וגרינלנד, ואיים להפעיל 'כוח כלכלי' כדי לאחד את קנדה עם ארצות הברית.
במהלך מסיבת העיתונאים התוססת שנמשכה כשעה באחוזת מאר-א-לאגו של טראמפ, סירב האחרון לשלול שימוש בכוח צבאי להשתלטות על תעלת פנמה, שהועברה לשליטת פנמה בשנות ה-90, באומרו כי "ייתכן שיהיה צורך לעשות דבר מה". סתם ולא פירש.
בתגובה שנמסרה לעיתון "לה אסטרייה" הפנמי, הודיע נשיא פנמה חוסה ראול מולינו כי "לא אגיב לדבריו – של טראמפ- עד שיהיה נשיא".
בהתייחסו לקנדה, טען טראמפ כי עליה להפוך למדינה נוספת בארה"ב בשל התמיכה הכלכלית האמריקאית בקנדה. הוא הבהיר כי לא ישתמש בכוח צבאי להשגת המטרה, אך יפעיל לחץ כלכלי.
"למה אנחנו תומכים במדינה הזו, מעל 200 מיליון בשנה?" שאל, "הצבא שלנו עומד לרשותם – וכן כל הדברים האחרים. הם צריכים להיות מדינה (-כחלק מיתר המדינות המרכיבות את ארה"ב, ג'.ט). זה מה שאמרתי לטרודו כשהוא הגיע".
התגובות מקנדה לא איחרו לבוא. שרת החוץ הקנדית, מלאני ז'ולי, הגיבה ברשתות החברתיות כי "קנדה לעולם לא תיכנע לאיומים", בעוד ראש הממשלה היוצא ג'סטין טרודו הצהיר כי "אין סיכוי בגיהנום שקנדה תהפוך לחלק מארה"ב". פייר פוליבר, המנהיג השמרני שעשוי להפוך לראש הממשלה הבא של קנדה, פרסם סרטון ברשת X בו הצהיר: "המסר שלי לנשיא הנכנס טראמפ הוא שקודם כל, קנדה לעולם לא תהיה המדינה ה-51 של ארה"ב".
טראמפ איים להטיל מכסי מגן גבוהים על דנמרק אם לא תמכור את גרינלנד לארה"ב. בתגובה, ראשת ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, דחתה את רצונו של טראמפ להשתלט על גרינלנד, אך קראה להידוק היחסים בין המדינות.
העובדה שמנהיגי מדינות השיבו להצהרותיו של טראמפ מדגישה את כוחו בעיצוב השיח הבינלאומי. "מה שהוא באמת מאותת הוא שהוא לא מחויב לכללי המשחק", אמר ולי נאסר, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס לבלומברג. "אמנם הוא מתגרה במדינות אלה, אבל הוא בעיקר מתגרה בממסד, וכפי שאתם רואים - הוא מצליח לגרור תגובה בכל פעם".