איראן מתכננת להעביר את בירתה מטהרן לאזור מקראן שבדרום המדינה, כך הכריזה אתמול (שלישי) דוברת הממשלה פאטמה מוהג'ראני במסיבת עיתונאים, במהלך חשיפת תוכנית שאפתנית שנועדה להתמודד עם בעיות הצפיפות, המחסור במים, ותשתיות החשמל הכושלות בבירה הנוכחית.
"הבירה החדשה תהיה בוודאות בדרום, באזור מקראן", הדגישה מוהג'ראני בדבריה לסוכנות הידיעות טהרן טיימס. על פי הדוברת, שני צוותים מיוחדים הוקמו כדי לבחון את היתכנות המהלך ולפתח כלכלה ימית באזור מקראן, השוכן לחופי מפרץ עומאן. "אנו מבקשים את עזרתם של אנשי אקדמיה, מומחים, מהנדסים, סוציולוגים וכלכלנים", אמרה מוהג'ראני, תוך שהדגישה כי בשלב זה מדובר בבחינה ראשונית של התוכנית ואין בה דחיפות מיידית.
נשיא איראן, מסעוד פזשקיאן, הצית מחדש את הדיון בנושא כשטען כי המאזן הכלכלי בטהרן אינו בר-קיימא. "שינוע חומרי גלם מהדרום למרכז, עיבודם, והחזרתם דרומה לייצוא פוגע ביכולת התחרותית שלנו", אמר בשבוע שעבר, כפי שדווח בסוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל.
אולם התוכנית השאפתנית נתקלת בביקורת נוקבת. "שיפוץ אצטדיון אזאדי לוקח 18 חודשים ועולה 23.75 מיליון דולר; כמה זמן וכסף יידרש להעברת הבירה? תחשבו על מאה שנים ומאות מיליארדי דולרים!", כתב העיתונאי השמרני עלי גולהאקי בחשבונו בפלטפורמת X (לשעבר טוויטר).
אזור מקראן נבחר בשל יתרונותיו האסטרטגיים, הכוללים קו חוף באורך אלף קילומטרים. האזור כולל את אזור הסחר החופשי צ'אבהאר, המפותח מאז 2003 במטרה להפוך למסדרון סחר בינלאומי המחבר בין מרכז אסיה לאוקיינוס ההודי.
הרעיון להעביר את בירת איראן עלה מספר פעמים מאז המהפכה האסלאמית ב-1979. התוכנית צברה תאוצה בתקופת כהונתו של הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, בעיקר בשל החשש מפגיעותה של טהרן לרעידות אדמה. באמצע שנות ה-2010, הנשיא לשעבר חסן רוחאני העלה את הנושא מחדש, על רקע בעיות סביבתיות והתרחבות בלתי מבוקרת של העיר.
במהלך מסיבת העיתונאים התייחסה מוהג'ראני גם להיערכות הממשלה לקראת כניסתו המחודשת של דונלד טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר, וציינה כי הממשלה העבירה תרחישים ספציפיים למוסדות הרלוונטיים.