גנרל בכיר של איראן בסוריה סתר את הקו הרשמי שנקטו מנהיגי איראן לגבי נפילתו הפתאומית של בעל בריתם, בשאר אל-אסד, כך דווח בעיתון ה"ניו יורק טיימס". בנאום פתוח במיוחד שנשא בשבוע שעבר, הצהיר הגנרל כי "איראן סבלה תבוסה משמעותית אך תמשיך לנסות לפעול בסוריה".
לפי העיתון, הקלטת הנאום, שנמסרה ביום שני על ידי אמצעי תקשורת איראניים, הציגה גישה מנוגדת להצהרות נשיא איראן, שר החוץ ומנהיגים אחרים במדינה. הם צמצמו את המגבלות של ההפסד האסטרטגי של איראן בסוריה בחודש שעבר, כאשר המורדים הדיחו את אל-אסד מהשלטון, ואמרו כי איראן תכבד כל תוצאה פוליטית שיקבעו אזרחי סוריה.
"הפסד בסוריה איננו משהו שגאים בו", אמר הגנרל אסבעתי בהקלטת הנאום, שפורסמה ביום שני על ידי אתר החדשות "Abdi Media", המתמקד באיראן. "הובסנו, הובסנו בצורה קשה מאוד, ספגנו מכה גדולה מאוד וזה היה קשה מאוד".
הגנרל אסבעתי חשף כי היחסים בין איראן לאל-אסד היו מתוחים במשך חודשים לפני הדחתו, ואמר כי המנהיג הסורי סירב לבקשות רבות של מליציות הנתמכות על ידי איראן לפתוח חזית נגד ישראל מסוריה, לאחר המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר 2023.
עיתון הניו יורק טיימס חשף כי איראן הציגה בפני אל-אסד תוכניות צבאיות מקיפות, כיצד היא יכולה להשתמש במשאבים הצבאיים של איראן בסוריה כדי לתקוף את ישראל.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<
הגנרל גם האשים את רוסיה, שנחשבת לבעלת ברית בכירה, בכך שהיא הטעתה את איראן, על ידי כך שהיא טענה כי מטוסי קרב רוסיים מפציצים את המורדים הסורים, בעוד שהם למעשה הפילו פצצות על שטחים פתוחים. הוא גם אמר כי במהלך השנה האחרונה, כאשר ישראל תקפה מטרות איראניות בסוריה, רוסיה "כיבתה את הרדארים", ובכך בעצם אפשרה את ההתקפות הללו.
במשך למעלה מעשור, איראן תמכה באל-אסד על ידי שליחת מפקדים וחיילים כדי לעזור לו להילחם במורדים ובקבוצת הטרור המדינה האסלאמית (דאעש).
בעידן של אל-אסד, סוריה הייתה מרכז פיקוד אזורי של איראן, ממנה היא סיפקה נשק וכספים לזרועות שלה, כולל חיזבאללה בלבנון ולוחמים פלסטינים ביהודה ושומרון. איראן גם שלטה בנמלי תעופה, במחסנים והפעילה בסיסי ייצור טילים ומל"טים בסוריה.
"אנחנו יכולים להפעיל את כל הרשתות שעבדנו איתן לאורך השנים", אמר הגנרל, "אנחנו יכולים להפעיל את השכבות החברתיות שבהן האנשים שלנו חיו במשך שנים, אנחנו יכולים להיות פעילים ברשתות החברתיות ואנחנו יכולים להקים תאי התנגדות".
הוא הוסיף לאיים ואמר: "עכשיו אנחנו יכולים לפעול שם כפי שאנחנו פועלים בזירות בינלאומיות אחרות, וכבר התחלנו". ההערות של הגנרל הפתיעו את האיראנים, הן בגלל תוכן הדברים הלא מסונן והן בגלל מעמד הדובר- מפקד בכיר בצבא איראן, הגוף הכולל את הצבא ואת משמרות המהפכה, עם רקע בתפקידים בולטים, כולל מפקד ראשי של חטיבת הסייבר של הצבא.
בסוריה, הוא פיקח על פעולות הצבא האיראני ותיאם באופן הדוק עם שרים ופקידים סוריים ועם גנרלים רוסים - אף מעל למפקד הראשי של כוחות אל-קודס, הגנרל איסמעיל קאאני, שנעלם לזמן רב, ובחודש אוקטובר דווח כי נראה בהלוויתו של מחבל.
מהדי רחמתי, אנליסט בכיר בטהראן ומומחה לסוריה, אמר בשיחה טלפונית לניו יורק טיימס כי הנאום של הגנרל אסבעתי היה משמעותי כי הוא הראה שחלק מהמובילים הבכירים מפרים את הדימוי הממשלתי ומדברים באופן ישיר עם הציבור.
הגנרל אסבעתי אמר כי נפילת משטר אסד הייתה בלתי נמנעת לאור השחיתות המהותית, הדיכוי הפוליטי והקשיים הכלכליים שהיו לאנשים, כולל חוסר חשמל, דלק והכנסות מחיה. הוא אמר כי אל-אסד התעלם מההתרעות לבצע רפורמות. רחמתי, האנליסט, ציין כי ההשוואה למצב הנוכחי של איראן הייתה בולטת.
למרות הצהרות הגנרל על הפעלת הרשתות, לא ברור מה איראן יכולה לעשות בסוריה באופן מעשי, לאור ההתנגדות הציבורית והפוליטית שהייתה לה במדינה והאתגרים בשטח ובאוויר. בנוסף, העיתון מצין כי ישראל הזהירה כי היא תמחק כל מאמץ איראני שהיא תגלה בסוריה.
עוד ציינו בעיתון כי חבר במשמרות המהפכה האיראני, ששימש שנים רבות בעיראק כאסטרטג צבאי לצדם של מפקדים בכירים, אמר בשיחה טלפונית כי ההערות של הגנרל אסבעתי על גיוס מורדים עשויות להיות יותר שאפתניות מאשר מעשיות בשלב הזה. הוא אמר שלמרות שהגנרל אסבעתי הודה בתבוסה קשה, הוא גם ניסה להרים את המורל ולשכך את השמרנים שדורשים מאיראן לפעול בכוחניות רבה יותר.
הפקיד במשמרות המהפכה, שביקש לא לחשוף את שמו משום שהוא דיבר על נושאים רגישים, אמר כי מדיניות איראן עדיין לא הושלמה, אך נוצרה הסכמה בפגישות שבהן השתתף בדיונים על האסטרטגיה. הוא ציין כי איראן תוכל להרוויח אם סוריה תדרדר לכאוס, משום שאיראן יודעת איך לשגשג ולשמור על האינטרסים שלה ב"נוף סוער".
המנהיג העליון באיראן, עלי חמינאי, שלדבריו יש את המילה האחרונה, אמר לפחות בשני נאומים מאז נפילת אסד כי ההתנגדות בסוריה לא מתה, והוסיף כי צעירי סוריה ישיבו את ארצם מידי המורדים השולטים, אותם הוא כינה "חמורים של ישראל וארה"ב". הנשיא מסעוד פזשכיאן ושר החוץ היו יותר פשרניים, ואמרו שהם תומכים ביציבות בסוריה ובקשרים דיפלומטיים עם הממשלה החדשה.
המתחים סביב העמדות המתחרות הללו לגבי סוריה העסיקו את השלטונות במידה כזו שהם יצאו בקמפיין "נזק-בקרוב" לציבור בשבוע שעבר. מפקדים בכירים ופרשנים הקרובים לממשלה נשאו נאומים וערכו מפגשי שאלות-תשובות עם קהלים במסגדים ובמרכזים קהילתיים בכמה ערים.
הנאום של הגנרל אסבעתי, ב-31 בדצמבר במסגד במרכז טהרן, הוצג לחיילים ולמאמינים מהמגזר הצבאי והקהילתי, לפי הודעה פומבית על האירוע, שנקראה "מענה לשאלות על נפילת סוריה". בפתח דבריו אמר לקהל שהוא עזב את סוריה על המטוס הצבאי האחרון לטהרן בלילה שלפני שדמשק נפלה לידי המורדים. הוא סיים את הנאום במענה לשאלות מהקהל, והעריך כי לאיראן יהיה קשה להילחם בישראל ובארה"ב.
כשנשאל אם איראן תנקוט בפעולת נקמה על כך שישראל הרגה את מנהיג חיזבאללה הוותיק, חסן נסראללה, הוא ענה כי איראן כבר עשתה זאת, בהתייחסו להתקפת טילים שהתרחשה בסתיו שעבר. כשנשאל אם איראן מתכננת לבצע סבב נוסף של תקיפות ישירות על ישראל, הוא אמר כי "המצב לא מאפשר תקיפה נוספת על ישראל בשלב הזה".
כשנשאל מדוע איראן לא יורה טילים על בסיסי צבא אמריקאיים באזור, הוא השיב כי "זה יזמין תקיפות תגמול חזקות יותר מצד ארה"ב על איראן", והוסיף כי הטילים הרגילים של איראן - ולא המתקדמים שלה, אינם יכולים לפרוץ את מערכות ההגנה המתקדמות של ארה"ב.