המתקפה החריפה של איל ההון והשלטון אילון מאסק על ממשלת בריטניה הסלימה השבוע, לאחר שהפרלמנט הבריטי דחה ברוב גדול את ההצעה לפתוח בחקירה לאומית בפרשת "כנופיות הגרומינג". מאסק, מקורבו של הנשיא האמריקאי הנבחר דונלד טראמפ ובעליה של הרשת החברתית X, האשים את ראש הממשלה קיר סטארמר בטיוח פרשת ההתעללות המינית ההמונית בילדות. יתרה מזאת, כפי שנחשף ב"פייננשל טיימס", מאסק הרחיק לכת לכדי קיום שיחות עם מקורביו על דרכים לערער את יציבות ממשלת הלייבור, וכפי שעולה ממעשיו השבוע - שוקל לתמוך בתנועות פוליטיות שיביאו להחלפת סטארמר, בין היתר באמצעות חיזוק מפלגת הימין Reform UK המתנגדת להגירה.
על-אף הפרשייה המינית המזעזעת, הפרלמנט הבריטי דחה אתמול (רביעי) את ההצעה לפתוח חקירה חדשה בנושא, ברוב של 364 מול 111. קמי בדנוק, מנהיגת האופוזיציה, האשימה את סטארמר ב"התנהלות פחדנית" וטענה כי הוא "לא רוצה שיישאלו שאלות על פוליטיקאים מהלייבור שייתכן והיו שותפים". כריס פילפ, שר הפנים מטעם האופוזיציה, האשים את חברי הפרלמנט מהלייבור כי הם "מתעלמים מהצדק המגיע לקורבנות".
פרשת "כנופיות הגרומינג" - רשתות של עברייני מין שפעלו לפיתוי והתעללות שיטתית בקטינות - נחשפה לראשונה ב-2011, כאשר עיתון "הטיימס" הבריטי פרסם סדרת תחקירים על ניצול מיני של ילדות בצפון אנגליה ובמידלנדס. ב-2014, חקירה רשמית שנמשכה שנים חשפה ממצאים מזעזעים: בעיר רות'רהאם שבצפון אנגליה לבדה, לפחות 1,400 ילדות, חלקן צעירות כבנות 11, נפלו קורבן להתעללות מינית שיטתית בין השנים 1997-2013. מרבית התוקפים היו גברים בריטים ממוצא פקיסטני, והרשויות המקומיות והמשטרה התעלמו במשך שנים מתלונות הקורבנות מחשש שיואשמו בגזענות".
"סטארמר נושא באחריות לפרשת האונס ההמוני בבריטניה בגלל מחדליו בתקופת כהונתו כראש התביעה", האשים מאסק ברשת X, בה יש לו 211 מיליון עוקבים. לפני ההצבעה בפרלמנט, קרא מאסק לבריטים: "פנו לחברי הפרלמנט שלכם ואמרו להם שמאות אלפי הילדות הקטנות בבריטניה, שעברו ועדיין עוברות אונס שיטתי ומזעזע על ידי כנופיות, ראויות לצדק בעולם הזה".
סטארמר, שכיהן כפרקליט המדינה (head of Crown Prosecution) בין 2008-2013, דחה את ההאשמות בתוקף. "בתפקידי כפרקליט המדינה, פעלתי נגד התופעה באופן נחרץ כי הבנתי את חומרת המצב", אמר סטארמר. "כשסיימתי את תפקידי, הגענו למספר התיקים הגבוה ביותר אי פעם של העמדה לדין בגין התעללות מינית בילדים".
על פי ה"וול סטריט ג'ורנל", מעורבותו של מאסק בפוליטיקה האירופית מעוררת דאגה מיוחדת לאור תפקידו הצפוי בממשל טראמפ החדש. הוא הביע תמיכה במפלגת הימין הקיצוני בגרמניה לקראת הבחירות בחודש הבא, תקף את מערכת המשפט באיטליה, ודרש לשחרר את טומי רובינסון, מנהיג ארגון ימין קיצוני אנטי-מוסלמי שמצוי כעת בכלא הבריטי.
"אילו מישהו היה אומר לנו לפני עשור שבעליה של אחת מחברות המדיה החברתית הגדולות בעולם יתמוך בתנועה ריאקציונרית בינלאומית ויתערב ישירות בבחירות, כולל בגרמניה - מי היה מאמין?", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון ביום שני לשגרירי צרפת. בדוברות משרד ראש ממשלת בריטניה הגיבו בזהירות למשבר, באמרם כי "למרות שדברי סטארמר הגיעו בסמוך לביקורת של מנהיגים אירופיים אחרים על מאסק, הדברים אינם בתיאום". הדובר הוסיף כי לסטארמר כבר מערכת יחסים בונה עם טראמפ, והוא מצפה לעבוד עם הנשיא הנבחר וצוותו".
על פי סוכנות הידיעות "בלומברג", מנהיגי אירופה נמנעים בינתיים מעימות ישיר עם מאסק מחשש שהדבר יפגע ביחסיהם עם ממשל טראמפ העתידי. עם זאת, ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס, החליט ללכת בדרך שלא נלקחה בידי אחרים, ויצא נגד מאסק באופן פומבי. בנאום באירוע לציון 50 שנה למות הרודן פרנקו, הזהיר סנצ'ס מפני "תנועה ריאקציונרית בינלאומית" בהובלת "האיש העשיר בעולם", המקדמת ערכים אוטוריטריים. "הפשיזם, שחשבנו שהשארנו מאחור, הוא כיום הכוח הפוליטי השלישי בגודלו באירופה", אמר.