לאחר שנתיים של משבר פוליטי וחוקתי, נבחר ג'וזף עאון לנשיאות לבנון ברוב מרשים של 99 קולות. בחירתו, שהגיעה לאחר סיבוב הצבעה שני, מסמנת נקודת מפנה במערכת הפוליטית הלבנונית המסובכת, אך מגיעה עם שורת אתגרים משמעותיים. המהלך הדרמטי להשגת הרוב המכריע התרחש בין שני סבבי ההצבעות. ג'ונתן אלחורי, מומחה ומרצה ללבנון ודיפלומטיה ציבורית, מסביר את התהליך: "בסיבוב הראשון הוא קיבל רק 71 קולות. יושב ראש הפרלמנט עשה הפסקה בבחירות של שעתיים, ובדיונים האלה בעצם הם נפגשו יחד עם ג'וזף עאון, ובכל הנראה הגיעו לאיזשהן הבנות".

המשבר החוקתי שליווה את בחירתו של עאון היה מורכב. "קודם כל הוא רמטכ"ל, הוא היה צריך תקופת צינון של שנתיים על מנת להיבחר לנשיא. בגלל זה היה חשוב גם לו וגם לאחרים שהוא יבחר ברוב הדרוש לנשיא", מסביר אלחורי. "כי אחרת, אם הוא היה נבחר ברוב רגיל, היו צריכים לשנות את החוקים בלבנון".

אחד היתרונות המשמעותיים של עאון הוא דווקא היותו זר למערכת הפוליטית המסורתית. "זו אחת הסיבות שהרבה מאוד תמכו בו בתוך הפרלמנט הלבנוני, כמועמד מחוץ למשחק הפוליטי", מציין אלחורי. "הם אמרו בסופו של דבר שניסו מתוך המשחק הפוליטי, כל האנשים נגועים בדברים כאלה ואחרים, ולכן אולי מועמד מחוץ למערכת הפוליטית יכול להיות דבר שיתניע מחדש את הגלגלים, וגם סוג של יחזיר את לבנון לדרך הישר".

הרס בלבנון (צילום: אבי אשכנזי)
הרס בלבנון (צילום: אבי אשכנזי)

בהקשר הכלכלי והבינלאומי, בחירתו של עאון מסמנת תקווה חדשה. "ככל שיראו שיש עתיד ללבנון, שהוא לא כולל עתיד של מלחמה, זה יכול להזרים הרבה מאוד כוחות ללבנון, בין אם זה מדינות מערביות, כמו ארה"ב שתומכת בו, או אפילו עוד השקעה של סעודיה", מסביר אלחורי. "יש גם את הקהילה הלבנונית שמעוניינת לחזור שוב ולתמוך בעסקים לבנוניים, ולהחזיר מחדש את הכלכלה הלבנונית".

נקודה משמעותית נוספת היא היחסים עם סוריה וישראל. "אחד היתרונות הגדולים כרגע, סוריה ומשטר אסד נפל, אין לו יותר מעורבות פוליטית בענייני לבנון כפי שהיה לו עד אז. וזה יכול לתת לו הרבה יותר חופש פעולה עם מדינות מערביות, ואפילו עם ישראל", מדגיש אלחורי.

עם זאת, האתגרים העומדים בפני עאון הם משמעותיים ומורכבים. "יש לו כמה אתגרים מאוד חזקים", מפרט אלחורי. "האתגר הכלכלי, שלבנון כבר נמצא במשבר כלכלי הרבה יותר עמוק מ-2019 ועד היום. המשבר החברתי בתוך לבנון, בין הקבוצות השונות, שהעמיק בגלל המלחמה שחיזבאללה גרר את לבנון אליה".

בחירתו של עאון מחזקת את היכולת המוסדית של לבנון. "לממשלת מעבר יש סמכויות דלות", מסביר אלחורי. "ולכן מבחינת ההסכם מול ישראל לדוגמה, היכולת שלו לאכוף את ההסכם הזה עלתה בצורה משמעותית. כי יש כרגע נשיא שיאכוף את ההסכם. כי בסוף הכל זה מעמד של נשיא, הנשיא מחליט על הדברים האלה".

לסיכום, כפי שמציין אלחורי, "הפלונטר הפוליטי שהיה במשך כשנתיים, לנשיא נפתר. כי כרגע אפשר להחזיר את המנגנון הממשלתי לפעולה". עם זאת, "עכשיו הוא עומד בפני אתגר בתוך הפרלמנט בין הסיעות השונות. וכאן זה בעצם הדרך עכשיו לראות בחודשים הקרובים איך זה מתנהל מבחינת הפרלמנט".