במהלך השבוע וחצי האחרונים, ברט מקגורק, המתאם הראשי לשחרור בני ערובה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שהה בדוחא, קטאר. הוא עשה זאת כדי לסגור עסקה לשחרור החטופים מעזה ולהשגת הפסקת אש, באמצעות פגישות אינטנסיביות ועבודה בלתי נלאית.
העסקה הזו, שעליה עבדו במשך שעות רבות, היא למעשה אותה עסקה שהוצעה לפני שבועות, ואף חודשים. ההבדל היה שבחמישה בנובמבר לא היה דדליין ברור. בבוקר השישה בנובמבר נקבע מועד אחרון: 20 בינואר בשעה 12:00 בלילה, שעון החוף המזרחי, רגע כניסתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקיד.
טראמפ השמיע הצהרות ברורות בשבועות האחרונים עם מסר אחיד: אם לא תהיה עסקה עד ה-20 בינואר, "יהיה מחיר כבד לשלם, שערי הגיהינום יתפרץ".
סגן הנשיא הנבחר, ג'יי.די. ואנס, הסביר ביום ראשון: "לאפשר לישראל לפרק את הגדודים האחרונים של חמאס, זה מה שטראמפ מתכוון אליו כשאומר 'שערי הגהנום יפתחו".
עם זאת, הלחץ לא הורגש רק על ידי חמאס, ובימים האחרונים טראמפ העביר מסר גם להנהגת קטאר וגם לראש הממשלה בנימין נתניהו: "החטופים האמריקאים חייבים לחזור הביתה בכל מחיר".
טראמפ שלח באופן אישי את שליחו למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, לניהול המגעים. זהו צעד חסר תקדים בתולדות חילופי הממשל בארה"ב ומשדר את המסר הנדרש.
ויטקוף ומקגורק עבדו בצמוד בימים האחרונים, וקיים קונצנזוס בין הממשל היוצא לנכנס. מדובר בהישג מרשים, שכן הם חלוקים בדעתם ברוב הנושאים, וזה ככל הנראה מה שצמצם עוד יותר את הפערים בין ישראל לחמאס בנקודות המחלוקת.
טראמפ יטען שהאיומים שלו הם שסגרו את העסקה. ביידן יאמר שהעסקה שנסגרה היא זו שהציג כבר במאי. על כך שהעסקה נסגרה בזכות הלחץ האמריקאי, ניתן לקוות שהשניים יוכלו להסכים.
הכותב הוא כתב מדיני של הג'רוזלם פוסט וכתב לענייני דיפלומטיה של i24