הפרלמנט המפולג של לבנון מינה ביום שני האחרון את נוואף סלאם לראש הממשלה, והעביר את מושכות המדינה לדיפלומט בולט ומשפטן בינלאומי, בעוד לבנון מתאוששת ממלחמה הרסנית ומנסה להתמודד עם קריסה כלכלית חמורה.

סלאם זכה לתמיכת רוב מחוקקי הפרלמנט הלבנוני, המונה 128 מושבים, ולאחר מכן ביקש הנשיא הנבחר, ג'וזף עאון, מסלאם להקים ממשלה. סלאם משמש כיום כראש בית הדין הבינלאומי לצדק, בית המשפט העליון של האו"ם, ולפני כן כיהן כשגריר לבנון באו"ם.

לפי העיתון "ניו יורק טיימס", המינוי של סלאם נתפס כמכה פוליטית קשה לחיזבאללה, ארגון טרור "צבאי-פוליטי", שהחזיק במשך עשורים בכוח השליטה העיקרי במדינה. לאורך שנים רבות, כמעט אף החלטה פוליטית משמעותית לא התקבלה ללא גיבוי חיזבאללה.

אולם, ההצבעה ביום שני מהווה דחייה לסטטוס קוו זה, כאשר סלאם, שעל מינויו חיזבאללה התנגד, זכה לתמיכה רחבה והביא להפסד מהדהד למועמד שנתמך על ידי הארגון. עבור רבים, ההצבעה הדגישה את המציאות הפוליטית החדשה בלבנון: מאז סיום המלחמה בת 14 החודשים עם ישראל, חיזבאללה כבר אינו מחזיק באחיזה הבלתי מעורערת במדינה.

כמו כן, זוהי בעצם מכה כפולה לחיזבאללה בכל הקשור לבחירת מועמדיה והשפעתה הפוליטית על לבנון- לאחר בחירתו של ג'וזיף עאון לנשיא המדינה במקום סלימאן פרנג'יה, מועמד חיזבאללה לתפקיד.

לפי העיתון, במהלך קצת יותר מחודשיים, ישראל חיסלה את ראשי ארגון הטרור. המלחמה הותירה נזקי ענק של מיליארדי דולרים ברחבי המדינה. בנוסף, חיזבאללה איבד את בעל בריתו המרכזי בסוריה, הדיקטטור בשאר אסד, שהופל על ידי המורדים בחודש שעבר.

גם הפטרון של הארגון, איראן, נחלש לאחר שהרשת של המיליציות הפרו-איראניות התפוררה. התפתחויות אלו פתחו פרק פוליטי חדש בלבנון, לדברי פרשנים.

"כל הדינמיקה הפוליטית השתנתה," אמר סמי נאדר, מנהל המכון למדעי המדינה באוניברסיטת סנט ג'וזף בביירות. "זוהי קריסה מוחלטת של שיטת הפעולה הישנה."

"המדינה הלבנונית מורכבת ממגוון סיעות ועדות הנאבקות על כוח והשפעה. במשך שנים רבות נשלטה המדינה על ידי ממשלת מעבר חלשה ולא יעילה. חיזבאללה היה חלק מהממשלה אך גם הכוח הפוליטי והצבאי הדומיננטי, שהוביל למעשה את כל ההחלטות המשמעותיות במדינה".

לטענת העיתון, בשבועות האחרונים נחשפו השינויים בזירה הפוליטית הלבנונית באמצעות סדרת התפתחויות פוליטיות שהדגישו את הירידה בכוחו של חיזבאללה.

בשבוע שעבר, הפרלמנט הלבנוני בחר בג'וזף עאון כנשיא החדש של המדינה, תוך שהוא מתגבר על למעלה משנתיים של קיפאון פוליטי, אשר מבקריו ייחסו לחיזבאללה. ביום שני, זכה סלאם – שעד כה חיזבאללה חסם את מינויו לראש הממשלה – לתמיכת 85 מחוקקים מתוך 128 חברי הפרלמנט. ראש הממשלה היוצא, נג'יב מיקאתי, שנתמך על ידי חיזבאללה, קיבל רק תשעה קולות, בעוד 35 פתקים נותרו ריקים.

לאחר ההצבעה, אמר חבר הפרלמנט הבכיר של חיזבאללה, מוחמד ראעד, במסיבת עיתונאים כי חיזבאללה "הושיט את ידו" על ידי תמיכתו בבחירתו של מר עאון לנשיאות, אך ביום שני "נקטעה ידו", לפי דיווחים בתקשורת המקומית.

הממשלה החדשה המתגבשת בלבנון משקפת גם את שינויי מאזן הכוחות ברחבי המזרח התיכון, טוענים פרשנים. עידן ההשפעה של איראן בלבנון נראה כבא לסיומו, מה שפותח פתח למדינות המפרץ, שנאבקו ללא הצלחה מול איראן בלבנון במשך שנים.

ערב הסעודית ומדינות מערביות הביעו תמיכה במר סלאם ובמר עאון, ורבים בלבנון מקווים שהממשלה החדשה שבראשותם תביא זרם של כספים ממדינות אלו, בזמן שלבנון מתמודדת עם חובות עתק לשיקום מהמלחמה בין חיזבאללה לישראל.

"מדינות ערב משתפות פעולה, ויש סיכוי שלבנון תתקבל שוב למשפחת העמים הערבית," אמר סמי נאדר. "זה שינוי מדהים. אפשר לחוש בהיחלשות של איראן". 

בהקשר זה יש לציין כי נוואף סלאם ידוע כאנטי ישראלי קיצוני שהתעלם ממעשי הטבח המזעזעים של חמאס בעת שכיהן כנשיא בית הדין בהאג, תוך שהוא מכנה את ישראל מדינת אפרטהייד וקורא לפעולות מדיניות וחוקיות נגד מדינת ישראל.

סלאם גינה את ישראל 210 פעמים בעת תפקידו כשגריר לבנון באו"ם והתבטא באופן פומבי נגד מדיניות ישראל. לאורך השנים כינה את ישראל מדינת "אפרטהייד" ודיבר על "טרור יהודי" כשהוא מסרב להתייחס לחמאס או לג'יהאד כארגוני טרור.