שופטת בית הדין הבינלאומי, ג'וליה סבוטינדה, המכהנת כסגנית נשיא בית הדין, צפויה להתמנות - לפחות באופן זמני כממלאת מקומו של הנשיא של בית הדין - נוואף סלאם. סלאם, כזכור, התפטר מתפקיד נשיא בית הדין, בעקבות בחירתו לכהן כראש הממשלה הבא של לבנון.
סבוטינדה מוכרת לישראלים כשופטת היחידה שעמדה לצד ישראל בכל הצווים הזמניים שהוצאו נגדה. אפילו בהחלטות כי ישראל צריכה לחקור ולהעניש קריאות לרצח עם וכן להכניס סיוע הומניטרי לעזה, אליהן השופט אהרן ברק הצטרף, סבוטינדה עמדה לימין ישראל והתנגדה להוצאת הצו.
סבוטינדה, בת ה-69, הייתה שופטת בבית המשפט העליון באוגנדה וזו הקדנציה השנייה שלה ב-ICJ לאחר שהיא נבחרה לקדנציה שניה לפני כארבע שנים. היא שופטת בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג מ-2012, וצפויה לסיים את כהונתה הנוכחית ב-2030. סבוטינדה עבדה במשרד המשפטים של אוגנדה, ושימשה כשופטת בבית המשפט העליון במדינתה.
מוקדם יותר השבוע, כאמור, הפרלמנט המפולג של לבנון מינה את נוואף סלאם לראש הממשלה, והעביר את מושכות המדינה לדיפלומט בולט ומשפטן בינלאומי, בעוד לבנון מתאוששת ממלחמה הרסנית ומנסה להתמודד עם קריסה כלכלית חמורה.
סלאם זכה לתמיכת רוב מחוקקי הפרלמנט הלבנוני, המונה 128 מושבים, ולאחר מכן ביקש הנשיא הנבחר, ג'וזף עאון, מסלאם להקים ממשלה. סלאם משמש כיום כראש בית הדין הבינלאומי לצדק, בית המשפט העליון של האו"ם, ולפני כן כיהן כשגריר לבנון באו"ם.
לפי העיתון "ניו יורק טיימס", המינוי של סלאם נתפס כמכה פוליטית קשה לחיזבאללה, ארגון טרור "צבאי-פוליטי", שהחזיק במשך עשורים בכוח השליטה העיקרי במדינה. לאורך שנים רבות, כמעט אף החלטה פוליטית משמעותית לא התקבלה ללא גיבוי חיזבאללה.