הבוקר (ראשון) השתתף נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, יהודי במוצאו, בטקס מרגש לציון 80 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, מחנה ההשמדה הידוע לשמצה של הנאצים. הטקס נערך בבאבי יאר, אתר הטבח ההיסטורי בקייב שבו נרצחו עשרות אלפי יהודים במהלך השואה. האירוע אורגן על ידי לשכת הנשיא בשיתוף פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה (FJCU) וארגון ההנצחה של באבי יאר.
זהו האירוע השלישי של זלנסקי בבאבי יאר מאז פרוץ המלחמה, ומדגיש את מחויבותו להנצחת השואה. אירועים קודמים ציינו את טבח יהודי קייב ואת יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. בטקס השתתפו שגרירים מכל רחבי העולם, בראשות שגריר ישראל מיכאל ברודסקי, לצד מנהיגים יהודים ודמויות בכירות. בטקס נאמרו תפילות כמו "קדיש" ו"אל מלא רחמים", שהובלו על ידי סגן יו"ר הפדרציה היהודית, הרב רפאל רוטמן.
הרב מאיר סטמבלר, יו"ר הקהילות היהודיות באוקראינה, הדגיש את ההכרה הגלובלית בזוועות השואה ואמר: "העובדה שעשרות שגרירים הגיעו לאירוע מעידה על כך שהעולם מבקש מחילה על פשעי השואה, לומד מלקחי העבר ושואף לעולם טוב וצודק יותר". הוא שיבח את מחויבותה של אוקראינה לחינוך בנושא השואה תחת הנהגת זלנסקי, בניגוד לדיכוי הסובייטי שטיפח אנטישמיות ובורות.
ד"ר טים פראנגה, סגן ראש המשלחת בשגרירות גרמניה, תיאר את הטקס כבעל משמעות עמוקה, תוך שהוא מכיר באחריות ההיסטורית של גרמניה. הוא אמר: "באבי יאר הוא מקום מיוחד מאוד. השואה בירי שבוצעה כאן על ידי חיילים גרמנים היא נטל כבד לזכור". פראנגה שיבח גם את מחויבותה של אוקראינה לדמוקרטיה, חופש וביטוי תרבותי, במיוחד על רקע המלחמה.
סטפן קוסוף, ממלא מקום השגריר ומנהל הפיתוח בשגרירות בריטניה, שיתף את הקשר האישי שלו לאירוע, בהיותו דור שלישי למהגרים יהודים אוקראינים. הוא סיפר על בריחת סביו מהפוגרומים ועל הצלחתם בלונדון, שם ייסדו את מאפיות קוסוף. קוסוף הדגיש את מחויבות בריטניה לסייע לאוקראינה במלחמה באמצעות סיוע צבאי, מאמצים הומניטריים ועבודות פיתוח. הוא ציין גם את היוזמות לשילוב אנשים עם מוגבלויות, בהובלת הגברת הראשונה של אוקראינה, שמטרתן לסיים את הסטיגמות כלפי אוכלוסיות מוחלשות.
הטקס היווה נקודת מפגש מרגשת בין היסטוריה, זיכרון ומאבקה המתמשך של אוקראינה למען חירות, תוך הדגשת תמיכתה של הקהילה הבינלאומית בדרכה לשלום וחוסן.