בסקר חדש של "קול העם", של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) מינואר 2025 עולה תמונת מצב מורכבת בקרב יהדות ארצות הברית, המהווה כמעט מחצית מהעם היהודי: בעוד שרוב מכריע רואה בישראל את המקום הבטוח ביותר ליהודים, רק 19% מהם סבורים כי ישראל מנצחת במלחמה - ירידה דרמטית מ-37% בחודש שעבר.
נכון להגדיר את ישראל כמנצחת?
הסקר בדק את ההתרשמות הכללית של יהודי ארה"ב מהמלחמה הנמשכת בישראל כבר יותר משנה. הנתונים מצביעים על ירידה משמעותית בתפיסת הניצחון הישראלי: בעוד שבחודש שעבר 37% האמינו בניצחון ישראלי, בחודש האחרון המספר צנח ל-19% בלבד. במקביל, אחוז המאמינים בהפסד ישראלי זינק מ-5% ל-14%. הרוב המכריע נמצא בתווך: 43% סבורים שישראל לא ניצחה ולא הפסידה, ו-21% השיבו שמוקדם מדי לדעת.
הערכת הסכם החטופים
שליש (33%) מהמשיבים רואים בהסכם שחרור החטופים והפסקת האש ניצחון לחמאס והפסד לישראל, 31% סבורים שמדובר בניצחון לשני הצדדים, 9% תופסים אותו כהפסד לשני הצדדים, ורק 7% רואים בו ניצחון ישראלי. באשר לקרדיט על העסקה, כשליש מהמשיבים סבורים שלממשל טראמפ הנכנס מגיע קרדיט גדול יותר על השגת העסקה מאשר לממשל ביידן היוצא, בעוד שליש אחר טוען את ההפך ומעניק את עיקר הקרדיט לממשל ביידן היוצא.
תחושת ביטחון וקשר לישראל
מרבית המשתתפים בסקר מעידים כי המלחמה בישראל פוגעת במידה מסוימת בתחושת הביטחון שלהם: 40% דיווחו כי הם מרגישים פחות בטוחים בגלל המלחמה בישראל, ו-36% נוספים מעידים כי הם מודאגים יותר מהביטחון האישי שלהם כיהודים בגלל המלחמה. למרות זאת, מרבית המשיבים (63%, הכוללים את אלו שלגמרי מסכימים ואת אלו שקצת מסכימים) רואים בישראל את "המקום הבטוח ביותר ליהודים לחיות בו". בנוסף, באמצעות בדיקה עקבית וממושכת של שאלת הקשר של יהודי ארה"ב לישראל, שנבחנה מספר פעמים מאז ה-7 באוקטובר, מתגלה כי בחצי השנה האחרונה, רוב המשיבים מדווחים על התחזקות הקשר שלהם לישראל.
קשרים חברתיים בקהילה היהודית
בשאלה שנגעה לחיים החברתיים של משתתפי הסקר, מחצית מהם (52%) העידו כי קל להם יותר לפתח חברות עם יהודים, בעוד 46% השיבו כי השאלה אם אדם הוא יהודי או לא, אינה משפיעה על יכולתם לפתח איתו חברות. הסקר מצא כי ככל שמתקדמים על הסקלה הדתית מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני, עולה שיעור אלו שהשיבו כי קל להם יותר לפתח חברות עם יהודים מאשר עם לא יהודים.
אמון בממשל טראמפ החדש
עם השבעתו של דונלד טראמפ לנשיאה ה-47 של ארצות הברית, הסקר בחן את רמות האמון של יהודי ארה"ב בנשיא הנכנס במגוון תחומים. מהסקר מתגלה תמונה מורכבת, כאשר רמת הביטחון שמביעים יהודים "שמרנים" בטראמפ גבוהה באופן משמעותי מזו של יהודים "ליברלים". מגמה דומה נראית גם בחלוקה לפי רמת דתיות – ככל שמתקדמים על הסקלה הדתית מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני, עולה מידת האמון בפעולותיו העתידיות של טראמפ.
הנושא המדאיג ביותר בקרב יהודי ארה"ב ביחס לנשיא החדש, הוא השפעתו על הדמוקרטיה, כאשר 64% מהמשיבים לא סומכים עליו בתחום זה. באשר ליחסי ארה"ב-ישראל, 28% השיבו שיש להם ביטחון רב בכך שטראמפ יעשה את "הדבר הנכון", 37% הביעו מעט אמון ביחס לאפשרות שטראמפ יעשה את הדבר הנכון בנוגע לשימור היחסים בין המדינות, וכרבע חוסר אמון מוחלט.
בנושא המאבק באנטישמיות, 26% השיבו שיש להם ביטחון רב שטראמפ "יעשה את הדבר הנכון" לשם טיפול בבעיה, 27% הביעו מעט אמון בכך, ו-40% חוסר אמון מוחלט לגבי הנושא. בהתמודדות נכונה של טראמפ מול איראן, הדעות חלוקות באופן שכמעט שווה בשווה: כשליש (30%) הביעו אמון רב, כשליש (29%) מעט אמון, וכשליש (31%) חוסר אמון מוחלט. הנושא בו נרשם האמון הנמוך ביותר ביחס לנשיא החדש, הוא הטיפול בסוגיה הישראלית-פלסטינית: 16% בלבד מביעים אמון רב, 27% מעט אמון, ו-40% מביעים חוסר אמון מוחלט בטיפולו של הנשיא הנכנס בנושא.
באופן כללי, מרבית משתתפי הסקר (54%) ענו כי לדעתם ארצות-הברית איננה תומכת דיו בישראל, כאשר 30% השיבנו שלדעתם ארה"ב היא תומכת בישראל במידה הנכונה, ואילו עשירית (11%) חושבים שארצות הברית תומכת בישראל יותר מדי.
תדמית ישראל משפיעה על ביטחון יהודי העולם
פרופ' ידידיה שטרן, נשיא המכון למדיניות העם היהודי, הדגיש כי "ממצאי הסקר משקפים מגמה ברורה ועקבית של הבעת תמיכה בישראל ותחושת קירבה ושותפות גורל עמה בקרב יהודי ארה"ב", והוסיף כי הדברים משתלבים עם "הירידה בתחושת הבטחון האישי בארה"ב, כמו במקומות רבים בעולם, בעקבות גל האנטישמיות שהתעורר עם המלחמה".
עוד ציין שטרן כי "חלק משמעותי מן היהודים לא מרגישים שידה של ישראל על העליונה במלחמה", אך הדגיש כי "למרות זאת, רובם עדיין סבורים שישראל היא המקום הבטוח ביותר בעולם ליהודים". הוא קרא למקבלי ההחלטות בישראל "להקדיש מחשבה לתיווך המסר, ליהודי ארה"ב, שישראל נצחה במלחמה", והדגיש כי "לתדמיתה של ישראל כחזקה ומנצחת עשויה להיות משמעות גדולה על תחושת הבטחון של יהודי העולם".