טענה מפתיעה שהעלתה דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, הציתה סערה ברשתות החברתיות ובתקשורת האמריקאית. לדבריה ביום שלישי האחרון, המחלקה לייעול הממשל (DOGE) בראשות אילון מאסק גילתה כי ארה"ב מממנת קונדומים ברצועת עזה, בסכום של 50 מיליון דולר בשנה. אולם בדיקה מעמיקה של מספר כלי תקשורת חושפת תמונה שונה לחלוטין.

"זהו בזבוז מגוחך של כספי משלמי המיסים", טענה לוויט בתדרוך הראשון שלה לתקשורת, בהגנה על החלטת ממשל טראמפ להקפיא סיוע חוץ (לצד גם תוכניות מימון אחרות של ארה"ב, אף כאלה המשפיעות ישירות על אזרחי ארה"ב). הנשיא טראמפ עצמו אף הרחיק לכת יותר בנאום שנשא למחרת (רביעי), כשטען כי "זיהינו ועצרנו 50 מיליון דולר שנשלחו לעזה לרכישת קונדומים עבור חמאס".

על פי תחקיר CNN, בבקשה שנשלחה לדוברת הבית הלבן להציג ראיות לטענה זו, הפנתה הדוברות לפרסומי מחלקת המדינה האמריקאית. אלא שלאנשי מחלקת המדינה הייתה גרסה שונה. במקום לחזור על הטענה בדבר תקציב של 50 מיליון דולר לקונדומים, התייחסו במחלקת המדינה באופן כללי ל"מימון לא לגיטימי" של 102 מיליון דולר לקבלן בעזה, שכלל "כספים לאמצעי מניעה", ללא פירוט סכומים.

דונלד טראמפ (צילום: Reuters/ELIZABETH FRANTZ)
דונלד טראמפ (צילום: Reuters/ELIZABETH FRANTZ)

ה-Associated Press חשף כי הארגון המדובר הוא International Medical Corps, המפעיל שני בתי-חולים שדה בעזה. בהודעה לתקשורת, הארגון הבהיר כי "לא נעשה שימוש במימון ממשלתי אמריקאי לרכישה או הפצה של קונדומים". לדברי הארגון, המימון האמריקאי בסך 68 מיליון דולר משמש להצלת חיים של כ-33,000 אזרחים מדי חודש, כולל ביצוע כ-30 ניתוחים מצילי חיים ביום, טיפול רפואי בלידתם של כ-20 תינוקות ביום, והפעלת אחת מיחידות הטיפול הנמרץ לפגים היחידות בעזה.

תחקיר ה"סאנדיי טיימס" מצא כי בשנת 2023 הקצתה הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי (USAID) כ-60.8 מיליון דולר לאמצעי מניעה בכל העולם, אלא שאף לא דולר אחד הגיע לעזה. למעשה, המזרח התיכון כולו קיבל משלוח יחיד של אמצעי מניעה בשווי 45,680 דולר - שכולו הגיע לירדן.

ג'רמי קונינדיק, נשיא ארגון Refugees International ולשעבר בכיר ב-USAID, הגדיר ל-CNN את הטענות האחרונות בדבר מימון קונדומים בעזה כקשקוש אחד גדול ("They are making this sh*t up"), "USAID רוכשת קונדומים בעלות של כ-5 סנט ליחידה. 50 מיליון דולר היו מספיקים למיליארד קונדומים - תרחיש דמיוני לחלוטין". 

מעבר לכך, כנאמר בכתבה של ה"סאנדיי טיימס", כדאי להזכיר כי מימון אמצעי מניעה ברחבי העולם אינו אירוע שהתקיים רק בזמנו של ממשל ביידן. בשנת 2019, תחת ממשל טראמפ, הוקצו כ-40 מיליון דולר למטרה זו. ממילא, אף אם ביקורת הממשל הנוכחי היא על כל מימון שכזה כלפי מדינה שאיננה ארה"ב -ולאו דווקא כלפי חמאס בעזה, הרי שנשיאה גם הוא לקה ב"עוון" זה, או שמא טראמפ החדש שינה את דעתו, והפך "זכות" ל"חובה".