רשת החדשות הלאומית של אנגליה, ה-BBC, נאלצה להתנצל השבוע לאחר שהתברר כי נער בן 14, ששימש כמספר מרכזי בסרט תיעודי חדש על המלחמה בעזה, הוא בנו של בכיר בארגון הטרור חמאס. הסרט "עזה: איך לשרוד באזור מלחמה", ששודר ביום שני בערוץ BBC2, הציג את רעיון התשדיר כתיעוד המלחמה דרך עיניהם של ילדים עזתים, אך לא גילה לצופים כי המספר המרכזי, עבדאללה אל-יאזורי, הוא בנו של איימן אל-יאזורי, סגן שר החקלאות בממשל החמאס. וופס.

מסירת מידע חלקי והתנצלות מאוחרת

תחילה הגן ה-BBC על הסרט וטען כי הייתה לו "שליטה מערכתית מלאה" על התוכן, וכי להורי הילדים לא הייתה השפעה על העריכה. ארגון ארגון "לייבור נגד אנטישמיות" (Labour Against Antisemitism) הגיש תלונה רשמית, שלשום (ג') נגד הסרט, בטענה כי "תעמולת חמאס הוצגה כעובדות אמינות על חשבון משלם המיסים" הבריטי.

בעקבות ביקורת זו ונוספות, אתמול בערב (ד') פרסם התאגיד התנצלות וטען כי "לא ידע" על הקשר המשפחתי לפני השידור. "עקבנו אחר כל נהלי הבדיקה הרגילים שלנו בהפקת הסרט, אך לא נמסר לנו מידע זה על ידי המפיקים העצמאיים", אמר דובר הרשת. עם זאת, ה-BBC לא חזר בו מכל תוכן הסרט, והודיע כי הסרט ימשיך להיות משודר לצד הוספת גילוי נאות המציין את הקשר לחמאס לפני שידורו מחדש, בהדגישו: "הסרט נשאר עדות חזקה מנקודת מבטם של ילדים על ההשלכות ההרסניות של המלחמה בעזה". 

"זריקת המפיקים מתחת לאוטובוס" ודאגה בקרב עיתונאי המערכת

דני כהן, המנהל לשעבר של BBC Television, תקף בחריפות את התנהלות הרשת: "אתמול ה-BBC טענו שיש להם שליטה מלאה בעריכה, והיום זו כבר אשמתו של מישהו אחר. השאלה הרצינית נותרה ללא מענה: מדוע השידור הלאומי שלנו -של אנגליה- נכשל בביצוע הבדיקות העיתונאיות הבסיסיות הנדרשות כדי להבטיח שתעמולת טרור של החמאס לא תשודר בשעות הפריימ-טיים?".

"זה בלאגן איום", התבטא עיתונאי בכיר ב-BBC בשיחה עם אתר דדליין, "זה מאוד מוזר שהם הכניסו את עצמם למצב הזה ולא ראו את הבעיות". במכתב מחאה שנשלח להנהלת הרשת, עליו חתומים עשרות אנשי תקשורת בריטים בכירים, הועלתה שאלה חשובה ומטרידה: "מאחר שחמאס שולט בעזה, האם ייתכן שהסרט הופק רק באישורו? ואם כן, מדוע עובדה זו הוסתרה מהצופים?".

מחבלי חמאס ברצועת עזה (צילום: מג'די פתחי/TPS)
מחבלי חמאס ברצועת עזה (צילום: מג'די פתחי/TPS)

הרקע הבעייתי של האב ובנו

חשוב לציין כי אביו של הנער, איימן אל-יאזורי, נקשר בעבר להאדרת "שהידים" של חמאס שהיו מעורבים ברצח ארבעה ישראלים ב-2023. הנער המצולם עצמו, שלמד בבית הספר הבריטי בעזה קודם למלחמה, הופיע כבר בעבר בכתבה בערוץ 4 (Channel 4) הבריטי בנובמבר 2023, אז תחת שם שונה (מעניין למה).

שיא חדש בשרשרת "טעויות" ה-BBC

פרשת הסרט התיעודי היא רק חוליה נוספת בשרשרת אירועים מטרידה בסיקור ה-BBC  את מלחמות ישראל. בתחילת החודש, נאלצה הרשת להתנצל לאחר שמגיש החדשות, ניקי שילר, כינה את החטופים הישראלים "אסירים"'. בנובמבר האחרון התנצלה הרשת על כך שהעיתונאית מוניקה מילר טענה בשידור, פעמיים, כי כוחות צה"ל "מכוונים לפגוע בצוותים רפואיים ודוברי ערבית" בבית החולים הגדול בעזה. 

מחקר שנערך בספטמבר האחרון חשף כי ה-BBC הפר את הנחיות העריכה שלו עצמו ביותר מ-1,500 פעמים בשיא המלחמה, וקשר את ישראל לרצח עם פי 14 יותר מאשר קשר זאת לחמאס. דני כהן, המנהל לשעבר של הרשת, פרסם דו"ח חריף בו הזהיר כי ה-BBC "מסתכן בהפיכה לשופר של חמאס". לטענתו, הרשת יצרה "השוואה שגויה ומזעזעת" בין החטופים הישראלים לאסירים הפלסטינים, תוך המעטה בתיאור סבל החטופים והתעלמות מכך שרבים מהאסירים המשוחררים הורשעו בעבירות טרור חמורות.

דוגמה בולטת לכך התרחשה ב-8 בפברואר, בעת סיקור שחרורם של כ-200 מחבלים, כשהרשת נמנעה מלציין כי מחציתם ריצו מאסרי עולם בגין מעשי רצח. בין המשוחררים היה מוחמד אבו ורדה, חבר חמאס שריצה 48 מאסרי עולם על ארגון פיגוע התאבדות בו נרצחו 45 ישראלים (ושנכח בשחרור חללי החטופים היום, לפי דיווחים בוול סטריט גורנל – נא לשים את הלינק הבא: https://www.maariv.co.il/culture/tv/article-1174470 ). במקום זאת, טוען כהן בדו"ח, התמקדה הרשת בדיווחים על מראם הרזה של האסירים הפלסטינים, בעוד שבסיקור שחרור החטופות הישראליות בחרה להדגיש "כמה בריאות הן נראות".

דיאגנוסטיקה של הטלגרף לנֵירוזה של ה-BBC: מחאה אבסורדית

באופן אירוני, בעוד ה-BBC מתמודד עם ביקורת על הטיה נגד ישראל, השבוע ריססו פעילים פרו-פלסטינים צבע אדום על בניין התאגיד במחאה על מה שכינו "הטיה פרו-ישראלית". צחוק הגורל. מייקל דיקון, עיתונאי פוליטי ושדרן בריטי שהתפרסם בכתיבת מדורים סאטיריים על הפרלמנט הבריטי בעיתון הטלגרף, מצביע בטור דעה נוקב על האבסורד שבטענה שרוססה: "התאגיד מסרב באופן עקבי להגדיר את חמאס כארגון טרור - למרות שכך הוא מוגדר בחוק הבריטי", הוא כותב בטור דעה שהתפרסם היום (ה') בטלגרף. דיקון מזכיר גם כי שישה שבועות לאחר ה-7 באוקטובר, גארי לינקר, המגיש המתוגמל ביותר ברשת ה-BBC, המליץ ל-8.9 מיליון עוקביו ברשת X לצפות בסרטון בו אקדמאי האשים את ישראל ב"רצח עם שיטתי".

דיקון תוהה בדרכו הצינית האם הפעילים שהטיחו ב-BBC ובבניין התאגיד כי הרשת היא פרו ישראלית, סבורים שה-BBC מעמיד פנים שהוא אנטי-ישראלי כתחבולה ערמומית כדי למנוע מהציבור להבין שהוא למעשה פרו-ישראלי". דיקון מסכם בלגלוג: "אני תוהה מה ה-BBC צריך לעשות כדי לספק את המשוגעים האלה. אולי הם היו רוצים שסופי רוורת' (קריינית חדשות בכירה, ואחת המגישות הראשיות של ה-BBC, ג'.ט.) תגיש את תוכנית "חדשות השעה 6" עם כאפייה".