עשרות מפגינים ערכו ישיבת מחאה (סיט-אין) בבניין מילבנק שבקולג' בארנרד בניו יורק, סמוך למשרדה של דיקנית המוסד, בדרישה להפוך את החלטת ההנהלה לגרש שני סטודנטים מהקולג'.

המחאה, שהחלה אתמול (רביעי), התקיימה בעקבות גירושם של שני סטודנטים שהפריעו לשיעור בנושא "ההיסטוריה של ישראל המודרנית" בחודש ינואר האחרון. המפגינים דורשים לא רק את ביטול ההחלטה, אלא גם מתן חנינה לכל הסטודנטים שנענשו בשל תמיכתם בפלסטינים.

על פי הודעת דוברות בארנרד, ההנהלה הציבה למפגינים דדליין לשעה 21:30, לפני שיישקלו "צעדים נוספים" לפינוי המחאה. בהודעה נוספת של רובין לוין, סגנית נשיא בארנרד לתקשורת אסטרטגית, נכתב כי אחד מעובדי הקולג' הותקף פיזית על ידי מפגינים ונזקק לטיפול רפואי בבית החולים.

דיקנית הקולג', לזלי גרינאג', הביעה נכונות להיפגש עם שלושה נציגים בלבד – סטודנטים מבארנרד, ללא מסכות או כיסויי פנים, ובנוכחות עד וקצין ביטחון. היא הציבה תנאים נוספים למפגש, בהם איסור על צילום ופרסום ברשתות החברתיות, וכן דרישה שהנציגים יציגו תעודות סטודנט.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

המפגינים דחו את הדרישה למפגש פרטי והתעקשו כי כל משא ומתן יתנהל בפומבי. הם דרשו כי במפגש ישתתף עורך דין מטעמו של כל סטודנט, וכי לא תתבצע בדיקת תעודות זהות. כמו כן, הם הציבו תנאי של מתן חנינה מראש לכל הסטודנטים המעורבים במחאה, כולל נציגי המשא ומתן.

הפגנה באוניברסיטת קולומביה (צילום: רויטרס)
הפגנה באוניברסיטת קולומביה (צילום: רויטרס)

אוניברסיטת קולומביה, שאליה משוייך קולג' בארנרד, הבהירה בהצהרה רשמית כי היא אינה אחראית לאכיפת הביטחון בקמפוס של בארנרד. בהצהרה נכתב כי "הפרעה לפעילויות אקדמיות אינה התנהגות מקובלת".

במקביל, ועדת החינוך של בית הנבחרים האמריקאי פרסמה הצהרה ברשת X, בה הביעה תמיכה בהחלטת בארנרד לגרש את הסטודנטים. "למעשים יש השלכות", נכתב בפוסט. "בארנרד צדק כשהחליט לגרש סטודנטים שהפריעו לשיעור והפיצו עלונים שקראו למותם של יהודים".

במהלך המחאה, סטודנטים הדביקו שלטים על דלת משרדה של גרינאג', כולל כיתוב "למען הינד" – התייחסות להינד רג'אב, ילדה פלסטינית בת שש שנהרגה בעזה בינואר 2024. מוקדם יותר השנה, מפגינים באוניברסיטת קולומביה שינו את שמו של אחד המבנים ל"היכל הינד" כאות מחאה.

נכון לעכשיו, המפגינים ממשיכים לדרוש את ביטול ההשעיות, חנינה מלאה לכל הסטודנטים שנענשו בשל תמיכתם בפלסטינים, קיום פגישה פומבית עם הנהלת בארנרד, ושינוי מדיניות המשמעת של המוסד.

בהודעה שפורסמה בחשבון האינסטגרם של קבוצת Columbia University Apartheid Divest, נכתב: "היום אנחנו כאן כדי לדרוש שהדיקנית גרינאג' תקבל את הערעורים של הסטודנטים המגורשים ותבטל לאלתר את ההחלטה".

עד כה, יותר מ-100,000 אנשים חתמו על עצומה הקוראת להנהלת בארנרד להפוך את ההחלטה.

סשה רויטמן, מנכ"ל "התנועה למאבק באנטישמיות": ההשתלטות של הפורעים הפרו-פלסטינים על בנין באוניברסיטת קולומביה, שכללה גם קריאות לרצח יהודים, היא אירוע אנטישמי מקומם והזוי – ולא הראשון שקורה באוניברסיטה הזו. מאז ה-7 באוקטובר גל אנטישמיות, אלימות, טרור ופשעי שנאה שוטף את הקמפוסים, האוניברסיטאות והמכללות, שהפכו ממוסדות לימוד והקניית ידע לזירת קרבות. קברניטי האוניברסיטאות, כמו גם השלטונות והרשויות, מעלימים עין מכך או מטפלים ביד רכה. האירוע הנוכחי חייב להוות 'קריאת השכמה' לרשויות ולשלטונות; הם חייבים לפעול כעת כדי למנוע את הסחף השלילי במוסדות הלימוד שמתדרדר לשנאת יהודים ומהווה איום על חיי הקהילות היהודיות בתפוצות. לאור מצב החירום, נקיים בקרוב את 'פסגת הסטודנטים העולמית נגד אנטישמיות', וועידה שתפגיש מאות סטודנטים, פעילים, קובעי מדיניות וקולות בולטים נוספים לדיונים אודות המצב הנוכחי והאמצעים להילחם כנגדו. חייבים להיות אירועים רבים נוספים דומים מצד מדינות העולם - שאסור להן לתת יד לנעשה במוסדות ההשכלה הגבוהה".