שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן, ספג ביקורת נוקבת מאיראן לאחר שטען בריאיון לאל-ג'זירה הקטארית כי טהראן "שילמה מחיר כבד מדי" כדי לשמור על השפעתה בסוריה ובעיראק, וקרא לה לשנות את מדיניות החוץ שלה. בתגובה, האשים דובר משרד החוץ האיראני את טורקיה ב"העלמת עין מידיהם של האמריקאיים והישראלים" המעורבים בהתפתחויות באזור, והזכיר את הכיבוש הישראלי של רמת הגולן ושטחים נוספים בסוריה.
בריאיון לאל-ג'זירה ברביעי שעבר, טען פידאן, ששימש בעבר כראש המודיעין הטורקי במשך כמעט שמונה שנים, כי טהראן שילמה מחיר גבוה מאוד כדי לשמור על השפעתה בעיראק ובסוריה, אך הישגיה היו מזעריים בהשוואה למחיר ששילמה. לדבריו, הוא שיתף הערכה זו בעבר עם קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס, שחוסל בתקיפת מל"ט אמריקאי ליד שדה התעופה הבינלאומי של בגדאד בינואר 2020.
פידאן הוסיף כי האסטרטגיה האזורית של איראן לא השיגה את מטרותיה, וכי השינויים הגיאופוליטיים דורשים מטהראן לבחון מחדש את תפקידה באזור. הוא אף התייחס למצב בסוריה וקרא למדינות השונות לפתח את יחסיהן עם דמשק.
דבריו של פידאן מהדהדים ריאיון קודם שנתן בדצמבר האחרון, בו ביקר את מעורבותה של איראן בסוריה, וטען כי למרות נוכחותה הנרחבת, היא לא הצליחה למנוע את ההרס בעזה שנגרם כתוצאה מהמתקפה הישראלית.
טורקיה תומכת במורדים, איראן עוד מאמינה בחיזבאללה וחמאס
חשוב לציין, טורקיה נחשבת לתומכת העיקרית של המורדים הסורים שהפילו את אסד, בהנהגת אל-ג'ולאני, בעוד איראן הייתה בעלת ברית מרכזית של המשטר הסורי הקודם, תחת אסד. בריאיון נפרד לרשת אל-חדת' הסעודית, ציין פידאן כי על איראן לחשוב מחדש על מדיניותה לאחר הפלת אסד, והדגיש את הצורך בסדר אזורי המבוסס על שיתוף פעולה, ריבונות ואינטרסים הדדיים, כזה שיתקדם מעבר לשליטה של כוח יחיד, בין אם איראני, טורקי או ערבי.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
במקביל, כמדווח בתקשורת הזרה, המנהיג העליון של איראן, חמינאי, עומד על כך שהקבוצות החמושות שטהראן תומכת בהן, כולל חמאס וחיזבאללה, נותרו חזקות למרות לחצים חיצוניים. בהתייחסו להתפתחויות בעזה, לבנון וסוריה, האשים חמינאי את ארה"ב וישראל בשיפוט מוטעה של עוצמת הקבוצות הנתמכות איראן - הערכה שנראית מנותקת יותר ויותר מהמציאות המשתנה בשטח.
"טורקיה מעלימה עין מישראל וארה"ב"
האיראנים לא נותרו חייבים לדבריו של פידאן. דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, שיגר בסוף השבוע ברשת החברתית X האשמה נגד טורקיה לפיה היא "מעלימה עין מהידיים האמריקאיות והישראליות הסודיות המסתתרות בהתפתחויות באזור".
בקאאי הגדיר את דבריו של פידאן כ"טעות גדולה", והוסיף: "ברור שכפי שאמר שר החוץ הטורקי, האזור חייב להשתחרר מתרבות השליטה של כל מדינה. לא הערבים, לא הטורקים, לא הכורדים ולא האיראנים צריכים לשלוט באחרים וליצור הפרת סדר או איום, אבל מה עם ישראל?".
הוא האשים את ישראל ב"כיבוש מחדש של כל רמת הגולן וחלקים גדולים וחשובים משטח סוריה" לאחר הפלת משטר אסד, וטען כי ישראל "שולטת כעת במשאבי המים החשובים ביותר במדינה". עוד כתב כי ישראל ביצעה "תקיפות נרחבות נגד מתקנים ותשתיות צבאיות ותשתיות הגנה סוריות, ואף נגד המרכזים המחקריים של המדינה, והרסה יותר מ-90 אחוזים מהם".
איראן: תמיד תמכנו בכוחות ההתנגדות
למרות ניסיונות איראן להתבסס במקומות שונים במזרח התיכון באמצעות שלוחותיה, בקאאי טען כי איראן "לא רדפה אחרי שאיפות אזוריות בחמשת העשורים האחרונים". לדבריו, כל דאגתה של איראן הייתה "לתמוך בעם הפלסטיני, בשאיפותיו להתמודד עם הכיבוש והתוקפנות ולמנוע שליטה ישראלית באזור".
"כיום, סוגיית פלסטין חיה מתמיד וישראל שנואה מתמיד", הוסיף בקאאי. "איראן תמיד תמכה בהתנגדות, אבל במקביל התמודדה ביושר עם התנהגות בלתי חוקית וטרור. היינו הראשונים שהניפו את דגל המאבק בדאע"ש, היינו המדינה הראשונה שהתנגדה והתמודדה נגד ההפיכה מול ממשלת טורקיה (בשנת 2016) והיינו בין הראשונים שבירכו על פירוק ה-PKK מנשקו, וראינו זאת כצעד חשוב לקראת חיזוק הביטחון של טורקיה. אנחנו איתנים בעמדות שלנו ולא עוברים ממדיניות אחת לאחרת בכל יום".
"איראן סייעה לסיכול ניסיון ההפיכה בטורקיה"
העיתון טהראן טיימס, הנחשב לשופר של המשטר האיראני, פרסם מאמר חריף במיוחד בו כינה את דבריו של פידאן כ-"טבולים באירוניה". לפי העיתון, שר החוץ הטורקי האשים את איראן בכך שסייעה לאסד להילחם "בטרוריסטים של דאעש - שאנקרה נחשדה במימונם מזה זמן רב". העיתון אף הזכיר כי בהתייחסותו לאיראן, הזהיר פידאן ש"משאביה ויכולותיה זמינים גם לאחרים", והוסיף שטהראן חיה בבית מזכוכית, ועליה פעמיים לפני שהיא "זורקת אבנים"
המאמר מזכיר את תפקידה של איראן בסיכול ניסיון ההפיכה בטורקיה בשנת 2016, ומצטט את סגן הנשיא האיראני לעניינים אסטרטגיים, מוחמד ג'וואד זריף, שטען כי הוא עצמו, השליח הטורקי וקאסם סולימאני "נשארו ערים כל הלילה" בזמן הניסיון. "אני מקווה שחברינו הטורקים לא שוכחים את הימים ההם," הוסיף זריף.
דיווחים סותרים מרמזים כי ייתכן שנשיא טורקיה ארדואן הועבר לעיר האיראנית תבריז בליל ניסיון ההפיכה. אף שזריף ציין כי הוא מאמין ש"לא סביר" שהנשיא אכן היה באיראן באותו לילה, הוא אישר כי טהראן הייתה "מוכנה לחלוטין" לסייע בהעברה כזו.
איראן לטורקיה: אתם הכושלים בסדרת מהלכים
העיתון "טהראן טיימס" מוסיף ומונה שורה של מהלכים מדיניים "בלתי מחושבים" שביצעה טורקיה בעשור האחרון, והביאו לתוצאות הפוכות מהרצוי. אם זה ביחסיה עם מצרים, כאשר לאחר הדחתו של הנשיא המצרי ב-2013, בטוריקה ביקרו בחריפות את הממשלה המצרית החדשה וכינתה את הנשיא א-סיסי "רודן", מה שהוביל בסופו של דבר לגירוש שגריר טורקיה.
עשור מאוחר יותר, נאלצה טורקיה לנרמל את יחסיה עם מצרים במחיר גבוה, מבלי להשיג את דרישותיה הראשוניות. עוד נמנה המקרה ב-2015 בו הפילה טורקיה מפציץ רוסי ליד הגבול הסורי-טורקי, מה שהוביל לסנקציות חמורות מצד רוסיה. בתחילה, אנקרה התעלמה מההשלכות, אך לאחר הפסדים כלכליים משמעותיים, נאלץ הנשיא הטורקי להתנצל בפני עמיתו הרוסי ולהבטיח שאירועים כאלה לא יישנו.
עוד בין המקרים שנמנו בכתבה, נכתב לגבי משבר הפליטים, שנבעה מתמיכתה של טורקיה בעשור האחרון בקבוצות טרור בסוריה שהובילה לעקירתם של מיליוני פליטים, כשרבים מהם מצאו מקלט בטורקיה. מצב זה יצר לחץ עצום על המרקם החברתי בטורקיה, והוביל לעימותים תכופים בין אזרחים טורקים לפליטים סורים. משבר הפליטים היה גם גורם עיקרי לאינפלציה הדוהרת בטורקיה, שעמדה על כמעט 70% בשנה שעברה, כל זאת לפי הכתוב בטהראן טיימס.
עוד הובא בעיתון ציטוט מדבריו של דובר ועדת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ של הפרלמנט האיראני, שמתח ביקורת חריפה על מה שהגדיר כ"תפקוד לא מחושב של טורקיה" באזור. "כל השנים הללו, איראן התמקדה בלחימה בטרור ובמשטר הישראלי. בהתאם לעקרונות הרפובליקה האסלאמית, אך טבעי שיצרנו קשרים עם קבוצות התנגדות ולוחמי חופש באזור, ונמשיך לעשות זאת. למדינתנו מעולם לא היו 'שליחים'". עוד נכתב בשם הדובר כי איראן לא תמתין באופן פסיבי ל"אבן שתפגע בחלון שלה", אלא תפרק במקום זאת את "הבית" של התוקפן, כהסבר למדיניותה במזרח התיכון.
סחר עם ישראל למרות הביקורת
העיתון האיראני אף האשים את טורקיה בהתנהלות צבועה בנוגע לישראל. לפי העיתון, למרות שהנשיא הטורקי, ארדואן, גינה באופן חוזר ונשנה את ישראל מאז אוקטובר 2023, ואף איים לשלוח כוחות לאזורים המותקפים בידי ישראל, בד בבד המשיכה טורקיה לשלוח דלק אזרי המשמש את מטוסי הקרב הישראליים בהתקפות ברחבי עזה, לבנון, תימן וסוריה.
יתרה מזאת, העיתון הצביע על כך שלמרות החרם של החות'ים שנועד לעצור את "רצח העם בעזה" על ידי חסימת הגישה לנמל אילת הישראלי, דווח כי טורקיה הגדילה את היקף הייצוא שלה ל"שטחים הכבושים" בידי ישראל.
משחק כוחות חדש במזרח התיכון
העימות המילולי בין איראן לטורקיה משקף את השינויים הגיאופוליטיים העמוקים שעובר המזרח התיכון בעקבות נפילת משטר אסד בסוריה. שתי המדינות מנסות למצב את עצמן באופן אסטרטגי בעידן החדש ולהשפיע על עיצוב הסדר האזורי.
מבחינת ישראל, המתיחות בין שתי המעצמות האזוריות מהווה התפתחות משמעותית. הטענות האיראניות בדבר התרחבות ישראלית בשטחי סוריה וההשתלטות על משאבי מים אסטרטגיים מצביעות על החשש האיראני מאובדן השפעה באזור שהיה עד לא מזמן תחת חסותה, לטובת ישראל. במקביל, ההאשמות כלפי טורקיה על המשך הסחר עם ישראל חושפות את הפער בין הרטוריקה האנטי-ישראלית של איראן וחמינאי לבין המציאות הכלכלית והאינטרסים האסטרטגיים של טורקיה וארדואן.
בעוד איראן וטורקיה מאשימות זו את זו בניסיונות השתלטות אזוריים, ישראל ממשיכה לפעול להבטחת האינטרסים שלה בגבולה הצפוני, תוך ניצול הפיצול וחוסר היציבות בסוריה. העימות הנוכחי בין טהראן לאנקרה עשוי לספק לישראל מרחב תמרון נוסף בזירה הסורית, ובמקביל להמשיך ולהעמיק את הבידוד האזורי של איראן במזרח התיכון.