מוחמד ג'וואד זריף, היועץ לנשיא איראן מסעוד פזשכיאן לעניינים אסטרטגיים, התפטר מתפקידו אמש (ראשון), כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס". עוד דווח באיראן כי שר הכלכלה, עבד אל-נאסר המתי, הודח על ידי הפרלמנט בהצבעת אי-אמון. במקביל, הטלטלה הפוליטית באיראן הביאה לנפילה חדה בשוק המניות המקומי. 

קריסת הבורסות (צילום: צילום מסך)
קריסת הבורסות (צילום: צילום מסך)

במהלך הישיבה בפרלמנט, הנשיא הגן על המתי והביע עמדה שונה מזו של המנהיג העליון עלי חמינאי בנוגע למשא ומתן עם ארצות הברית. עם זאת, הוא הדגיש כי המנהיג העליון הוא הסמכות הסופית במדינה.

מקורות שונים דיווחו בשבועות האחרונים על לחצים גוברים על זריף להתפטר, ובהם יושב ראש הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף, שהציע לזריף להתפטר במקום להיות מפוטר.

הלחצים על זריף נובעים מחוק המשרות הרגישות באיראן. מתנגדיו טוענים כי מינויו לתפקיד יועץ הנשיא לעניינים אסטרטגיים היה בלתי חוקי, משום ששניים מילדיו מחזיקים באזרחות אמריקאית – סוגיה שעוררה ויכוח נרחב בתקשורת ובקרב גורמי אופוזיציה בשבועות האחרונים.

מסעוד פזשכיאן (צילום: Morteza Fakhri Nezhad/IRIB/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)
מסעוד פזשכיאן (צילום: Morteza Fakhri Nezhad/IRIB/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)

זריף, ששימש בעבר כשר החוץ של איראן בממשלת חסן רוחאני (2013-2021), היה אחת הדמויות הבולטות במשא ומתן שהוביל לחתימת הסכם הגרעין בין איראן למעצמות הגדולות ב-14 ביולי 2015. הוא תואר כ"אדריכל ההסכם" מצד איראן. למרות שההסכם זכה לתמיכה בחלק מהמעגלים הפוליטיים והחברתיים, הוא נתקל גם בביקורת חריפה מהזרם השמרני.

בבחירות הנשיאות האחרונות שנערכו ב-2024, זריף היה אחד התומכים העיקריים בפזשכיאן, כאשר תמיכתו שיחקה תפקיד חשוב בגיוס תמיכת הרפורמיסטים והמתונים עבור הנשיא הנוכחי. עם זאת, זריף נתקל מההתחלה באתגרים משפטיים ופוליטיים בממשלה החדשה, מה שהוביל בסופו של דבר להתפטרותו. טרם הוכרז מי יהיה זה שימנה פזשכיאן כמחליפו של זריף.

בני סבטי, חוקר תוכנית איראן במכון INSS, התייחס לאירועים באיראן בשיחה עם "מעריב". על המהלך של פזכשיאן נגד חמינאי אמר סבטי: "הוא אמר, אני רציתי לקדם שיחות ומשא ומתן עם ארצות הברית כי זה היה מקל עלינו. זה היה משפר את המצב שלנו, אבל המנהיג לא מרשה. זה כבר ממש ללכלך על המנהיג, להגיד הוא אשם".

 עלי חמינאי  (צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)
עלי חמינאי (צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS)

סבטי הדגיש כי המציאות היומיומית באיראן קשה מנשוא: "אתמול הרבה חלקים מטהרן נותקו ממים, עד היום בחלק מהמקומות. לסירוגין, לא כל השעות אבל לסירוגין, אין מים". הוא אף משווה את המצב ל"סוג של שואה איראנית שכאילו אתה אתה חי על כלום. כאילו באמת אין חשמל, אין מים, אין אוכל".

המצב הגיע לכדי כך ש"היום התחילו לחלק תלושי מזון לשבע עשירונים בחברה האיראנית. זה 60 מיליון איש, 60 מיליון מתוך 85 מיליון הולכים לקבל 100 שקלים, כמו קצבאות הילדים, בשביל לקנות עוד קצת קמח וסוכר הדברים המינימליים".

בינתיים, כדברי סבטי, "המצב מאוד גרוע שם. באמת אני אומר ברמה הפרטית אם אני הייתי שם בטוח הייתי מת מרעב כי אם אתה לא גונב, אם אתה לא מושחת, אם אתה לא מחובר לאיזה מנהל בנק או בכיר במשמרות המהפכה אתה מת מרעב ככה".