שרי החוץ של צרפת, גרמניה, איטליה ובריטניה אמרו היום (שבת) כי הם תומכים בתוכנית הנתמכת על ידי מדינות ערב לשיקום רצועת עזה, שתעלה 53 מיליארד דולר ותמנע את הגירתם של הפלסטינים. התוכנית נדחתה על ידי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות "רויטרס".
"התוכנית מציגה מסלול מציאותי לשיקום עזה ומבטיחה – אם תיושם, שיפור מהיר ובר-קיימא בתנאי המחיה הקטסטרופליים של הפלסטינים החיים בעזה", אמרו השרים בהצהרה משותפת.
התוכנית, שהוכנה על ידי מצרים ואומצה על ידי מנהיגי מדינות ערב מוקדם יותר החודש, נדחתה על ידי טראמפ שהציע תוכנית אחרת לסיום הקונפליקט.
התוכנית לשיקום עזה שנוסחה על ידי מצרים תוציא את החמאס מהשלטון ברצועה לאחר תום המלחמה, כך עולה מטיוטת התוכנית שנחשפה על ידי CNN. מצרים מציעה הקמת ועדה פלסטינית עצמאית וטכנוקרטית לשלוט בעזה לתקופת ביניים של שישה חודשים "תחת חסותה" של הרשות הפלסטינית בגדה המערבית, אשר חבריה לא יהיו מזוהים עם שום פלג פלסטיני, כך נאמר במסמך.
התוכנית באורך 91 עמודים בשם "עזה 2030" שנושאת את הלוגו הנשיאותי המצרי, מציעה כי מצרים וירדן יאמנו כוחות משטרה פלסטיניים לפריסה לאבטחת הרצועה.
ההצעה נוסחה כתגובה לתוכנית טראמפ לקחת בעלות על עזה, לגרש את תושביה למדינות שכנות ולהפוך אותה ל"ריביירה" מזרח-תיכונית. התוכנית דוחה את הגירוש של פלסטינים מעזה וקוראת לקהילה הבינלאומית לטפל ב"אסון ההומניטרי" שנוצר בעקבות המלחמה ברצועה.
התוכנית לאחר המלחמה, כך נאמר במסמך, דורשת הסדרים לשלטון מעבר "באופן המשמר את פתרון שתי המדינות" לסכסוך הישראלי-פלסטיני ו"מונע פרוץ של סכסוכים חדשים".מנהיגים ערבים החלו להגיע לקהיר היום לקראת הפסגה.
המסמך פורש תוכנית שאפתנית לפיתוח מרכזי קניות, מרכז כנסים בינלאומי ואפילו שדה תעופה תוך חמש שנים. כמו כן, היא שואפת למשוך תיירים על ידי בניית מלונות ושדרוג החוף הים-תיכוני של הרצועה.
מצרים מעריכה את עלויות שיקום עזה ב-53 מיליארד דולר. מתוכם, שלושה מיליארד דולר יוקצו לסילוק הריסות, ניקוי תחמושת לא נפוצה, והקמת דיור זמני. 20 מיליארד דולר נוספים יממנו את שנתיים הראשונות של השיקום, תוך התמקדות בתשתיות ודיור קבע. 30 מיליארד הדולרים הנותרים יועדו לפיתוח נמל ימי, שדה תעופה, ואזורי תעשייה.