ארה"ב הטילה וטו על הצעה קנדית להקמת כוח משימה מיוחד של מדינות ה-G7, שנועד להתמודד עם "צי הצללים" הרוסי, דהיינו, מכליות נפט מיושנות המאפשרות לרוסיה לעקוף סנקציות מערביות, כך דווח היום (שבת) בבלומברג. המהלך מגיע כחלק מבחינה מחודשת של ארה"ב ביחס לעמדותיה, בארגונים בינלאומיים "מרובי משתתפים", וממחיש את השינוי הדרמטי במדיניות החוץ האמריקאית תחת ממשל טראמפ השני.

"צי הצללים" כמנוע כלכלי למלחמה

"צי הצללים" הרוסי מורכב ממכליות נפט מיושנות שמטרתן לעקוף את הסנקציות שהטילו מדינות המערב על רוסיה, מאז פלישתה המלאה לאוקראינה בשנת 2022. מכליות אלה פועלות באופן מוסווה ומאפשרות לרוסיה להמשיך לייצא נפט ולמממן את המלחמה באוקראינה, למרות המגבלות הבינלאומיות. ההצעה הקנדית שנדחתה מצד היושבים בוושינגטון, נועדה ליצור מנגנון מעקב שיאתר הפרות של משטר הסנקציות, במסגרת מאמצי מדינות ה-G7, להגביל את רוסיה מבחינה כלכלית.

מכלית נפט במפרץ הפרסי (צילום: רויטרס)
מכלית נפט במפרץ הפרסי (צילום: רויטרס)

ריכוך העמדה כלפי רוסיה, החרפת הטון נגד סין

על פי גורמים המעורים בפרטים, ארה"ב לא רק דחתה את ההצעה להקמת כוח המשימה, אלא גם פועלת לשינוי ניסוחים בטיוטת הצהרה משותפת בנושאים ימיים לקראת פסגת שרי החוץ של ה-G7 שתתקיים בשבוע הבא בקוויבק, כנכתב. טיוטת ההצהרה, שהגיעה לידי בלומברג, מראה כי האמריקנים דרשו להסיר את המילה "סנקציות" ולהחליף את הניסוח המתייחס ל"יכולתה של רוסיה להמשיך את המלחמה" באוקראינה בביטוי מרוכך, בו נכתב "להרוויח הכנסות".

במקביל, ארה"ב דוחפת להחרפת הטון כלפי סין בהצהרה המשותפת, כולל אזכור ישיר של הסיכון ל"חיים ולתנאי חיים" שנגרם כתוצאה מניסיונותיה של בייג'ינג "לאכוף תביעות ימיות בלתי חוקיות", תמרוניה האוויריים, ואזכור ספציפי של ים סין הדרומי.

התנגדות לפיקוח בינלאומי ולקיימות ימית

מלבד ההתנגדות לכוח המשימה לפיקוח על "צי הצללים", ארה"ב גם מתנגדת ליוזמות נוספות בתחום הימי. לפי המקורות ששוחחו עם בלומברג, וושינגטון פועלת נגד התייחסויות לנושא "קיימות ימית", ומתנגדת למאמצים להקמת מצפה ימי שיעקוב אחר שינויי גבולות - נושא מפתח בסכסוכים ימיים גלובליים, כולל בים סין הדרומי. התנגדות זו שוב משקפת את הגישה החדשה של ארה"ב למערכות בינלאומיות רב-צדדיות ולסוגיות סביבתיות.

ספינה רוסית (צילום: רויטרס)
ספינה רוסית (צילום: רויטרס)

משבר ביחסי ארה"ב-מערב וההשלכות על האזור

כידוע לכל, יחסי ארה"ב עם בעלות בריתה המערביות נמצאים במשבר משמעותי. דיפלומטים אמריקאים הודיעו לעמיתיהם כי הסיבה לעמדתם היא הערכה מחודשת של מעמד ארה"ב בארגונים בינלאומיים רב-צדדיים, מה שמונע ממנה להצטרף ליוזמות חדשות.

בחודש שעבר, בעלות הברית לא הצליחו לפרסם הצהרה משותפת לציון יום השנה השלישי לפלישה הרוסית לאוקראינה - דבר שנעשה בשנתיים הקודמות - לאחר שארה"ב התנגדה לגינוי חריף של רוסיה (לצד ישראל ומדינות נוספות המבקשות למצוא חן בעיני ממשל דונלד טראמפ החדש).

חשוב לציין כי הצהרות של ה-G7 אינן סופיות עד לפרסומן המתאפשר לאחר קבלת קונצנזוס, כך שעדיין ייתכנו שינויים משמעותיים במשא ומתן לפני או במהלך מפגש הפסגה.

על פי טיוטה נפרדת של ההצהרה המרכזית של פסגת ה-G7, שגם היא הגיעה לידי בלומברג, כל אזכור של "תוקפנות רוסית" נעלם מהמסמך, ובמקומו מופיעה ברכה ל"כל המאמצים" להשגת הפסקת אש.