בראיון לערוץ אל-חדת' הסעודי, הסופר הפוליטי, ד"ר נור נג'מה, תיאר את המהלכים המורכבים בזירה הסורית והתייחס להשפעה האיראנית בתוך המדינה.

בפתח דבריו אמר: "אין ספק שלתוכנית הזו שניסתה להרוס את השלום האזרחי בסוריה, כמובן, האירועים בדמשק הם פשוטים מאוד ואי אפשר להשוות אותם בכלל עם החוף, אבל אין ספק שהם הופכים לסוג של אי שביעות רצון וחוסר ביטחון. ברור שהמטרה הראשונה של התוכנית היא ליצור סוג של כאוס ביטחוני ושאינו קיים בעניין של שלום. כמובן, זה להרוס את עבודת היציבות שהתקיימה בשלושת החודשים האחרונים ואת התהליך המדיני שמתרחש כרגע. אני לא מאמין שמה שקרה בדמשק הוא ערך אמיתי עד כה".

בהמשך הדגיש נג'מה את עומק החששות הפנימיים: "החששות הפנימיים בהשוואה להצהרות האמריקאיות והאירופיות זהות לדאגות של המדינה הסורית מהרגע הראשון. נושא השלום האזרחי והגנה על אזרחים היה הדאגה הראשונה, והראשון שדרש את ההגנה על האזרחים בסוריה היה הנשיא הלגיטימי והממשל הסורי".

אל ג'ולאני (צילום: רויטרס)
אל ג'ולאני (צילום: רויטרס)

עוד הוסיף, "כולם יודעים שהיו רגשות נקמה גדולים בסוריה, לאור ההפרות והפשעים שהתרחשו בארבע עשרה השנים האחרונות. מאז הימים הראשונים של הנפילה, המדינה הייתה זו שהגנה על הביטחון, והאחריות להגנה על הביטחון נפלה על כתפי כוחות הביטחון הנוכחים בחוף, במיוחד מחשש שרגשות הנקמה יהפכו לפעולות הגנה. אזרחים מרגשות נקמה טבעיים, אולי בכל פינה, העצורים והשהידים הם הנושאים העיקריים של השלום האזרחי בסוריה עכשיו. אם מדינות העולם באמת רוצות להגן על השלום האזרחי בסוריה, אז זו המדינה הסורית".

ישנן אינדיקציות המאששות ומצביעות על כך שקיימת תמיכה חיצונית של איראן וחיזבאללה לשרידי המשטר לשעבר בתוך סוריה. מהן האפשרויות של ממשלת השרעיה בטיפול בזרוע של איראן?
"כמובן, מהיום הראשון, התחושות האיראניות היו ברורות מההתחלה. השתתפות בחיים הפוליטיים, החברתיים והכלכליים בסוריה, זו חובתה של המדינה, וזו מרחפת סביבה כל ניסיון לנצל את הקבוצות הללו. באשר לסוגיית השרידים, הכנופיות והפורעי חוק, זה יהיה עניין ביטחוני. זה השלב הראשון של ההגנה ומטרת החלוקה בסופו של דבר, הם מקשים בסופו של דבר על סוגיית הפילוג".