דיפלומטים בכירים מאיראן, רוסיה וסין התכנסו בבייג'ינג לשיחות בנושא הגרעין האיראני, כך דווח היום (שישי) בתקשורת המקומית בסין. זאת, על רקע חילופי ההאשמות והאיומים בין הדרגים הגבוהים ביותר באיראן, לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
איראן הביעה זעם השבוע, לאחר ששש מ-15 החברות במועצת הביטחון של האו"ם - ארה"ב, צרפת, יוון, פנמה, דרום קוריאה ובריטניה - ערכו פגישה בדלתיים סגורות, כדי לדון בתוכנית הגרעין שלה. בטהרן טענו כי הפגישה היוותה "שימוש לרעה" של מועצת הביטחון של האו"ם.
בתוך כך, דווח ב"רויטרס" על לחץ גדול באיראן. מנהיגי הדת חוששים כי הסנקציות החדשות ובידודה הקיצוני הצפוי יעורר גלי מחאות במדינה כנגד המנהיג העליון חמינאי. משמרות המהפכה קיימו ישיבות היערכות ואימונים לפיזור הפגנות והתמודדות עם התקוממות.
עוד דווח, שהחששות של טהרן הוחרפו בעקבות קמפיין "הלחץ המקסימלי" של טראמפ שחזר לתמונה. הנשיא פזשכיאן הדגיש את חומרת המצב הכלכלי באיראן, והצהיר כי הוא מאתגר יותר מאשר במהלך מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80. אלכס וטנקה, מנהל תוכנית איראן במכון וושינגטון לחקר המזרח התיכון, אמר כי "אין ספק שהאיש שהיה המנהיג העליון מאז 1989 אשם יותר מכל אחד אחר במצב העניינים".
ביום שבת אמר חמינאי כאמור כי טהרן לא תנהל משא ומתן תחת לחץ של "מדינה בריונית". זאת, יממה לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי שלח מכתב לרשות העליונה במדינה לנהל משא ומתן על הסכם גרעין. בראיון ל"פוקס ביזנס" אמר טראמפ כי כדי למנוע מטהרן להשיג נשק גרעיני, "יש שתי דרכים שבהן ניתן לטפל בה: צבאית, או הסכם. כמו כן, חמינאי אף טען כי ארצות הברית לא יכולה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.
יממה לפני כן הציב טראמפ אולטימטום דרמטי בפני איראן: הסכם גרעין חדש או תקיפה צבאית. במכתב ששלח ביום רביעי לחמינאי הציע טראמפ לחדש את המשא ומתן על תוכנית הגרעין האיראנית, אך הזהיר כי הזמן אוזל. על פי דיווח ב"ניו יורק טיימס" בכיר ישראלי טען מנגד כי "לעולם לא יהיה רגע טוב יותר להוציא מכלל פעולה את מתקני הגרעין העיקריים".
"אנחנו בשלבים הסופיים עם איראן", אמר טראמפ לכתבים בחדר הסגלגל ביום שישי. "אנחנו לא יכולים לתת להם נשק גרעיני". לדבריו, איראן מחזיקה כיום בכמות מספקת של חומר גרעיני בדרגת העשרה גבוהה שיכולה לשמש לייצור של כשישה כלי נשק.