מאות פלסטינים הפגינו בצפון רצועת עזה, בהפגנה נדירה של התנגדות לחמאס. המפגינים קראו סיסמאות נגד הארגון ודרשו את סיום המלחמה עם ישראל. "החוצה, החוצה, החוצה, חמאס החוצה", קראו המפגינים, כשהם משתמשים בביטוי הנחשב משפיל בערבית.

"אני לא יודע מי ארגן את ההפגנה", אמר מוחמד, תושב עזה. "השתתפתי כדי להעביר מסר בשם העם: מספיק עם המלחמה", הוסיף, וציין כי ראה "חברי כוחות הביטחון של חמאס בבגדים אזרחיים מפזרים את ההפגנה". אחמד אל-מסרי, פועל בניין בן 35 שהשתתף בהפגנה, הצהיר: "אנחנו רוצים להמשיך עד שהשפיכות דמים תיפסק וחמאס יעזוב את הזירה הפלסטינית". מג'די, מפגין נוסף, הוסיף: "האנשים עייפים. אם חמאס עוזב את השלטון בעזה זה הפתרון, למה חמאס לא מוותר על השלטון כדי להגן על האנשים?"

חלק מתושבי עזה חוששים שכל הפסקת אש שתשאיר את חמאס בשליטה בעזה רק תהפוך מלחמה נוספת לבלתי נמנעת. "בלי שחמאס ילך, המלחמה הבאה תהיה רק עניין של זמן", אמר הילאל ורשגה, בן 27 מבית לאהיה שברח מעזה לפני ה-7 באוקטובר. "נמאס לנו מהמלחמה, ההרס וההרג", הוסיף.

מפגין נוסף אמר כי תושבי צפון עזה נותרו ללא כלום, אך חלקם מרגישים תקווה אמיתית שחמאס יכול להיות מופל על ידי קבוצות אחרות בתוך עזה, כולל פת"ח. "עבור חלק מהפלסטינים בעזה, המלחמה חיזקה את הרעיון של חמאס כפלג צבאי שדואג רק לעצמו ולא לאנשים שבהם הוא שלט מאז שנבחר לראשונה ברוב יחסי ב-2006". 

ביסאן נאטיל, פעילת נוער בארגון לא-ממשלתי מקומי בעזה, אמרה: "לא בחרנו להיות במלחמה שלוקחת אותנו מהבתים שלנו, גוזלת את חיי יקירינו, ושמה את חיינו במשחק מוות שלא ידענו עליו דבר". וליד, עובד סיוע במרכז עזה שסירב להשתמש בשמו המלא, טען: "חמאס לא הזהיר אותנו או נתן הוראות כלשהן להגן או לעזור לאנשים. אני לא יודע מה הם חשבו או מה הם ציפו שאנשים יעשו, אבל זה בלתי מקובל עבור כל אחד בעזה. אני מרגיש שחמאס הימר כשחיינו על הכף, והפסיד".

רפעאת נעים, איש עסקים עזתי וחבר לשעבר בלשכת המסחר הפלסטינית, הסביר כי עוד לפני המלחמה, התמיכה בחמאס בקרב תושבי עזה הייתה כבר מוגבלת: "הפופולריות של חמאס ברצועת עזה דעכה, בשל כישלונות ממשל והקצאה שגויה של כספים. ההשפעה ההרסנית של הסכסוך העמיקה עוד יותר את הרגש הזה".

ואיל מוחמד, מהנדס אזרחי ומבקר ותיק של חמאס בעזה, ציין: "האנשים עכשיו כועסים מאוד על חמאס, אבל באותו זמן הם פוחדים לבטא את הכעס בתוכם על ידי מחאה או קיום משמרות". הוא מסביר ש-16 שנים של טקטיקות הפחדה של חמאס, כמו גם השימוש באמונה דתית כדי לקדם את האידיאולוגיה שלה, הפכו את "האוכלוסייה בעזה לצייתנית".

תושבי רצועת עזה מניפים שלט ובו נכתב ''אנחנו מעדיפים למות'' (צילום: AFP via Getty Images)
תושבי רצועת עזה מניפים שלט ובו נכתב ''אנחנו מעדיפים למות'' (צילום: AFP via Getty Images)

שוד הסיוע והתמוטטות החוק והסדר

עם התמוטטות החוק והסדר, פשע מאורגן הולך וגובר וסיוע נשדד ונמכר בשוק המשני לפני שרבים יכולים לקבל אותו. ישנה אמונה גוברת שלא רק שחמאס נושא באחריות לשוד ולספסרות באמצעות היעדרותו, אלא גם ייתכן שהוא שותף או משתתף בכך. "אנחנו צריכים לקנות מזון שנשלח לעזה כסיוע. אנחנו שומעים הרבה שמועות שהסיוע הזה נגנב לעיני חמאס, לפעמים בשותפות עם אנשים מהממשלה", אומר וליד, עובד הסיוע

מוחמד, רואה חשבון ועובד ממשלה לשעבר שנמצא כעת ברפיח, טוען שהקשרים בין חמאס לגניבת סיוע ברחבי עזה הם "ברורים": "אנחנו לא יכולים לספק הוכחה מוחלטת, אבל למי יש את הרובים? למי יש מונופול על הכוח בעזה? זה חמאס. העבודה של קבוצות פשע מאורגנות לא הייתה קורית ללא הסכמתם. הם מרוויחים פוליטית וכלכלית מהמוות והאומללות שלנו".

אחת הטענות המרכזיות של תושבי עזה היא שחמאס נטש את האוכלוסייה האזרחית שפעיליו נסוגו למנהרות, מבלי לספק הגנה או סיוע לאזרחים. "חמאס עקב אחרי אותה תוכנית מלחמה ישנה והשאיר את האנשים לחסדי הישראלים", אומר וליד, עובד הסיוע.

ראנה אלסייד, אם ופעילה פמיניסטית מעיר עזה, סיפרה: "נכנענו לחמאס במשך זמן רב, וחשבנו שחמאס כמפלגה יהיה מוכן למלחמה אחרי 7 באוקטובר כפי שהם טענו. אבל הם היו מוכנים רק להגן על עצמם". אחמד, צלם עיתונות עזתי, מוסיף: "המלחמה הזו היא מעבר ליכולות של חמאס".

מחאה בעזה נגד חמאס (צילום: AFP via Getty Images)
מחאה בעזה נגד חמאס (צילום: AFP via Getty Images)

"מה שאנחנו רואים עכשיו זה נפילת מחסום הפחד"

ד"ר רן פורת, חוקר בכיר במרכז האוסטרלי לתרבות יהודית באוניברסיטת מונאש, אמר לרשת SBS News כי הפגנות בעזה הן נדירות: "חמאס שולט בעזה באמצעות דיכוי ופחד מהוצאות להורג. צריך הרבה אומץ כדי להפגין בעזה".

"מה שאנחנו רואים עכשיו זה נפילת מחסום הפחד הזה כי לעזתים נמאס להם להיות תקועים בין מכונת המלחמה הישראלית שיוצאת לשחרר את החטופים ולהשמיד את חמאס, לבין חמאס, שלא רוצה לוותר על אחיזתו בעזה". פורת הוסיף כי חמאס הרוויח מהמכירה של סחורות לעזה - מעלה את מחיר הבשר פי שלושה ומכפיל את מחיר הדלק. "המפגינים נמצאים בצפון, שם ההרס גרוע אף יותר, גרוע בהרבה מאשר בדרום. אנשים חוזרים לבתיהם ומגלים שאין בתים, רק צרות".

מאז שהשתלט על הרצועה ב-2007, חמאס דיכא בחומרה התנגדות על ידי מעצר מבקרים ופיזור הפגנות נגד מדיניותו. דו"ח של ארגון Human Rights Watch משנת 2018 האשים את ארגון הטרור במעצר ועינוי שגרתי של מתנגדים.

חמאס על משאיות הסיוע (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
חמאס על משאיות הסיוע (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)

ח'ליל שיקאקי, מדען פוליטי ומנהל המרכז הפלסטיני למדיניות ומחקר סקרים, אמר ל-NPR בשנה שעברה כי נראה שהתמיכה בחמאס בקרב פלסטינים עלתה לאחר המתקפה על ישראל ב-7 באוקטובר.

בסקר שנערך על ידי שיקאקי ביוני אשתקד, 40 אחוזים מהפלסטינים ביו"ש ובעזה אמרו שהם היו מעדיפים שחמאס ימשול בהם, ואחריו פתח (20 אחוזים). עם זאת, שלושה חודשים מאוחר יותר, הוא העריך כי 35 אחוזים מהפלסטינים בעזה אמרו שהם תומכים בחמאס, ו-26 אחוזים אמרו שהם תומכים בפתח, המייצגים עלייה של 6 אחוזים בתמיכה בפתח.

בחלל שנותר מאחורי חמאס, חלק מהעזתים מנסים להתארגן בשטח כדי לספק שירותים ותחושת סדר. ברפיח, "ועדות הגנה" – קבוצות של גברים צעירים מקומיים, לבושים בבגדים שחורים תואמים ומסכות, חמושים באלות – מספקים ביטחון בסיסי לשווקים ואזורים ציבוריים.