נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודה ביום רביעי האחרון כי מאמציו לסיים במהרה את המלחמה באוקראינה נתקלים במכשולים, וציין כי רוסיה "גוררת רגליים" במשא ומתן בתיווך אמריקאי במטרה להשיג ויתורים נוספים מהמערב. הדברים נאמרו בריאיון של הנשיא האמריקאי לרשת נויזמקס (Newsmax) שעות לאחר שהבית הלבן הכריז על הסכם הפסקת אש בים השחור, ורוסיה מיד דרשה צעדים נוספים מהמערב בנושא הקלת סנקציות לפני שתציית להפסקת אש כזו.
אסטרטגיית המשא ומתן של הקרמלין והאינטרסים הרוסיים
כשנשאל על ההשתהות ומכשולים הבאים מהאנשים במוסקבה, טראמפ השווה את התמרון הרוסי לטקטיקות שלו עצמו במשא ומתן בעסקי נדל"ן: "עשיתי זאת במשך השנים. אתה יודע, אני לא רוצה לחתום על חוזה. אני רוצה להישאר במשחק, אבל אולי אני לא ממש רוצה לעשות את זה - אני לא בטוח", הסביר בריאיון לנויזמקס.
לורי בריסטו, שגריר בריטניה לשעבר ברוסיה, הגדיר בפני הוול סטריט ג'ורנל את התנהלות רוסיה באופן הבא: "אלה טקטיקות משא ומתן סטנדרטיות לחלוטין של הקרמלין. מה שהם תמיד יעשו הוא לנסות לשלוט בסדר היום ובלוח הזמנים. הם ינסו להשיג ויתורים מקסימליים על כמעט כל מה שהם יכולים מראש, ולשלם קרוב לכלום תמורתם".
דרישות רוסיה והמכשולים להשגת הפסקת אש
בשבוע שעבר, טראמפ שוחח עם פוטין בתקווה להשיג הפסקת אש זמנית, בלתי מותנית, ל-30 יום. התנאי הצר היחיד שפוטין הסכים לו היה הפסקת התקפות על תשתיות אנרגיה - מהלך שיועיל למוסקבה על ידי סיום מתקפות הרחפנים של אוקראינה על בתי זיקוק ומתקני נפט אחרים. עד כה, הפסקת האש בתחום האנרגיה לא נראית כמממשת, כאשר גם מוסקבה וגם קייב מאשימות זו את זו בהפרות.
לאחר שיחות ארוכות בערב הסעודית ביום שני האחרון, בהן נראה היה כי ישנה התקדמות בהסכם לגבי "ביטול השימוש בכוח" בים השחור, מוסקבה הציבה תנאי חדש: השבת הגישה של כמה מהבנקים הגדולים של רוסיה למערכת סוויפט (SWIFT), רשת התשלומים הגלובלית לבנקים. הדרה זו היא חלק מהסנקציות המערביות שהוכחו כמכאיבות במיוחד עבור מוסקבה.
עמדות הצדדים והמכשולים להתקדמות
"יש להם חמישה או שישה תנאים, אנחנו בוחנים את כולם", אמר טראמפ ביום שלישי ביחס לתנאים החדשים שרוסיה מבקשת. אולם, דוברות הנציבות האירופית, הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי, אמרה אתמול כי רוסיה חייבת להשיב אחורה את כוחותיה משטח אוקראינה, לפני שניתן יהיה לתקן או להסיר סנקציות. "המיקוד העיקרי של האיחוד האירופי נותר להפעיל לחץ מקסימלי על רוסיה, תוך שימוש בכל הכלים הזמינים, כולל סנקציות, כדי לצמצם את יכולתה של רוסיה לנהל את מלחמתה נגד אוקראינה," אמרה הדוברת.
למרות ההתקדמות המקרטעת עד כה, מאמצי הנשיא טראמפ להשגת הפסקת אש הם ניסיון השלום המשמעותי ביותר בסכסוך זה מזה כמעט שלוש שנים. בתחילת 2022, המשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה באיסטנבול התמוטט לאחר שקייב השיגה הישגים בשדה הקרב וגילתה שכוחות רוסיים טבחו באזרחים בפרבר קייב בוצ'ה.
פוטין הבהיר כי הוא רוצה ויתורים משמעותיים לסיום המלחמה - תנאים שאינם מקובלים על אוקראינה ובעלות בריתה האירופיות. בין היתר, רוסיה דורשת למנוע מאוקראינה להצטרף לברית נאט"ו, למסור שטחים נרחבים מאוקראינה לרוסיה, ולהבטיח שמה שיישאר מאוקראינה לאחר מכן לא יוכל להתחמש מחדש בעזרה מערבית.