משרד החוץ האמריקאי הודיע אתמול (שישי) רשמית על סגירת סוכנות USAID, צעד דרמטי שעשוי להנחית מהלומה סופית על סוכנות הסיוע החוץ-ממשלתית, כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. ההודעה באה שעות ספורות לאחר שבית המשפט הפדרלי לערעורים ביטל את הצו שחסם את פירוקה של הסוכנות בידי אילון מאסק ומחלקת יעילות הממשל (DOGE) שבראשותו. בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, שיתף את הידיעה וכתב: "מי יממן עכשיו את הפגנות קפלן?".
בתזכיר שהופץ לעובדי USAID, כתב ג'רמי לוין, סגן המנהל החדש של הסוכנות ולשעבר פקיד במחלקת יעילות הממשל של מאסק, כי משרד החוץ "מתכוון ליטול אחריות על רבים מתפקידי USAID ותוכניותיה השוטפות". המשרד צפוי לפרוש את פעילות הסוכנות באופן מיידי ולהעריך אם לשכור מחדש חלק מעובדיה לצורך "ניהול האחראי של תוכניות הסיוע האסטרטגיות והמצילות חיים".
לטענת לוין, המהלך "יגביר באופן משמעותי את היעילות, האחריותיות, האחידות והשפעה האסטרטגית במתן תוכניות סיוע חוץ תוך מתן קול אחד למדינה ולנשיא בענייני חוץ". כחלק מהמהלך, כל התפקידים הלא-תקניים ב-USAID יבוטלו.
בית המשפט לערעורים קבע כי הממשל צפוי להוכיח שמאמציו לפרק את USAID אינם נוגדים את החוקה. השופט הבהיר כי "לא קונבנציונלי לא שווה בהכרח לא חוקתי". פקידי ממשל טראמפ, בראשות אילון מאסק ומחלקת יעילות הממשל (DOGE), הובילו מהלך נרחב לפירוק הסוכנות, לרבות פיטורי אלפי עובדים, ביטול תקציב ליותר מ-80% מתוכניותיה והתפרקות ממטה הארגון בוושינגטון.
בתוך כך, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבטיח שארה"ב תספק סיוע למיאנמר בעקבות רעידת האדמה הקטלנית. מומחי סיוע הומניטרי הביעו דאגה מהקיצוצים החדשים לסוכנות שהסיוע ההומניטרי שלה זכה להשפעה בוושינגטון והציל חיים ברחבי העולם במשך יותר מ-60 שנה. כזכור, USAID ממלא תפקיד מרכזי בתיאום הסיוע ברעידת אדמה.
מזכיר המדינה מרקו רוביו הדגיש כי מדובר בהטיה מחדש של תוכניות הסיוע החוץ "לטובת האינטרסים של ארצות הברית". לעומת זאת, מבקרי הממשל טוענים כי המהלך יפגע באופן קריטי בהשפעה האמריקאית בעולם ובאוכלוסיות פגיעות התלויות בסיוע האמריקאי לצרכים בסיסיים. הסוכנות הודיעה כי היא כבר דיווחה לקונגרס על כוונתה לארגן מחדש את תפקודי USAID עד ה-1 ביולי. המהלך הכולל לביטול הסוכנות נתקל בהתנגדות משפטית במספר תביעות מתנהלות.